Érettségi

2024.07.04. 17:23

Négy érettségizőt zártak ki a harmadik vizsgáról

Illusztráció

BN-összeállítás

Országos szinten a nyári érettségire feliratkozott diákok 97,8 százaléka vett részt csütörtökön a szaknak megfelelő választható tantárgyból tartott írásbeli vizsgán – tudatta az oktatási minisztérium. A közlemény szerint 125.221 tanuló vizsgázott a 128.055 feliratkozottból. A hiányzók száma 2810 volt, 24 diákot pedig csalás vagy csalási kísérlet miatt kizártak.

Bihar megyében a 3673 feliratkozottból 3617 személy jelent meg a vizsgán, 56-an hiányoztak. Csalási kísérlet miatt a megyében összesen négy diákot zártak ki: a Nagyváradi Agora Nemzetközi Líceum, a margittai Horea Műszaki Líceum, a nagyváradi Henri Coandă Elméleti Líceum és a Lucian Blaga Elméleti Líceum egy-egy diákját. A kizárt diákokat piszkozatlapok cseréjén, telefon- és fülhallgató-birtokláson érték tetten. 
A szabályzat szerint a vizsgatermekbe tilos bevinni iskolatáskát, hátizsákot, táskát, pénztárcát, és nem megengedett a következő segédeszközök használata: kézikönyvek, szótárak, jegyzetek, könyvek, vázlatok, példatárak, valamint mobiltelefonok és elektronikus számítástechnikai vagy kommunikációs eszközök. Az érettségizők nem kommunikálhatnak egymással és külső személyekkel, illetve nem adhatnak át egymásnak lapokat, vázlatokat, jegyzeteket vagy egyéb, a feladatok megoldásához felhasználható anyagokat. A fenti előírásokat megsértő diákokat kizárják a vizsgáról, és nem iratkozhatnak fel a következő két érettségi vizsgaidőszakra.

Pénteken az anyanyelvükből vizsgáznak azok a diákok, akik valamelyik nemzeti kisebbség nyelvén tanultak a középiskolában.

Az idei nyári érettségire több 134 ezren iratkoztak fel, több mint 119 ezren ebben az évben, 15 ezren a korábbi években fejezték be a középiskolai tanulmányaikat. Az írásbeli vizsga 9-kor kezdődik, a termekbe fél 9-től lehet bejutni érvényes személyazonosító okmánnyal. A vizsga időtartama a feladatlapok kiosztásától számított három óra. A vizsgafolyamatot térfigyelő kamerák rögzítik. A vizsgák előzetes eredményeit július 8-án legkésőbb 12 óráig teszik közzé a vizsgaközpontokban és az oktatási minisztérium honlapján. Óvást személyesen a vizsgaközpontban vagy elektronikus úton lehet benyújtani július 8-án 12 és 18 óra között. A végleges eredményeket július 12-én függesztik ki. A listákon a diákok neve helyett egy egyéni kód jelenik meg. Az oklevél megszerzéséhez az érettségizőknek három feltételnek kell együttesen megfelelniük: részt vettek a nyelvi és digitális készségeik felmérésén, illetve az összes írásbeli vizsgán; az írásbeli vizsgák mindegyikén legkevesebb 5-ös osztályzatot kaptak; az írásbeli vizsgák osztályzatainak átlaga legkevesebb 6-os. A dolgozatok javítása digitálisan történik. A tételeket és a javítókulcsot az írásbeli vizsgák napján 15 óráig közzéteszik a subiecte.edu.ro honlapon.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában