Programajánló

2024.07.20. 10:46

Népi Mesterek Vására a múzeumkertben

Idén is változatos kínálattal várja az érdeklődőket a Népi Mesterek Vására Nagyváradon, amely tegnap nyitotta meg kapuit a Körösvidéki Múzeum udvarán. A vásárt 31. alkalommal szervezik meg.

Fotó: Alexandru Nițescu

János Piroska
Az ország számos pontjáról, Konstanca megyétől Máramaroson át Aradig, illetve Románia határán túlról, Moldovából és Magyarországról is számos népművészetet éltető kézműves érkezett Nagyváradra, ahol július 19–21. között immár harmincegyedik alkalommal szervezik meg a Népi Mesterek Vásárát. Kerámiatárgyak, dísz- és használati tárgyak, szőttesek sorakoznak a múzeumkert árnyat nyújtó fái alatt.

Máthé Dénes korondi fazekasmester a kezdetektől, 31 éve részt vesz a vásáron, idén is jelen van termékeivel. A kerámiákkal megfordult már Bukarestben, Kolozsváron, Râmnicu Vâlcean, Aradon, de elmondása szerint a váradi vásárt egy évben sem hagyná ki.

Fotó: Alexandru Nițescu

Harmadik éve tér vissza a vásárra Sárközi Béláné Kovács Margit, aki derecskei szűrrátétes terítőkkel, falvédőkkel, telefontokokkal érkezett a Körös-parti városba. Ifj. Erdei Lajos derecskei szűrszabó mester az 1960-as évek elején felismerte annak fontosságát, hogy átmentse a szűrrátétes mintát, mivel ekkor már a szűrök nem voltak kelendők. A mintát falvédőkre, párnákra, különböző lakástextíliákra, mellényekre dolgozta át – mondta el Sárközi Béláné, aki tiszta forrásból, az említett ifj. Erdei Lajostól tanulta a mesterséget és immár hatvan éve műveli. 

A szűrrátétes eljárás során krétával vagy ceruzával rárajzolják a motívumokat, a rajz után kivágják ollóval a posztót, ezt követően ráteszik az alapnak szánt posztó darabra, majd ezután körbe gépelik a motívumok vonalán.

Fotó:  A szerző felvétele

A derecskei iparművész mellett több Hajdú-Bihar vármegyei településről is érkeztek még portékákkal: Berettyóújfaluból ékszerekkel, Bakonszegről kerámiákkal jöttek, de jelen vannak debreceni és biharkeresztesi kézművesek is. 
Erdélyi megyékből is több árus érkezett: egy székelyudvarhelyi kézműves csuhéfonással készült dísztárgyakat kínál, de csontfaragó mester is jelen van a Hargita megyei városból. Sepsiszentgyörgyről bőrtáskákkal van jelen egy kézműves, a Maros megyei Mezőfeléről érkezett kézművesektől cirokseprűt lehet vásárolni, Kolozs megye a Kalotaszegre jellemző ékszerekkel képviselteti magát, Szilágy megyéből pedig rongyszőnyeg és a belőle készült táskák, párnák várják a vásárlót. Természetesen Bihar megyei kézművesek is jelen vannak a rendezvényen, tőlük szalmafonás technikájával készült dísztárgyakat, fonott kosarakat, ékszereket lehet beszerezni. Ha pedig vásár, elmaradhatatlan vásárfia a mézeskalács, amelyből több standon is lehet válogatni.

A vásár ma 9–21 óra között, míg holnap, azaz vasárnap 9–19 óra között látogatható.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában