Élő vendéglŐ

2024.07.23. 13:07

Vakációs bibliahét zajlik Nagyvárad-Újvároson

A nagyvárad-újvárosi egyházközségben ezen a héten, július 22–26. között zajlik Élő vendéglŐ címmel a vakációs bibliahét, körülbelül 30 résztvevővel, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület Nyári Gyerekmissziós Programjának útmutatásai alapján.

Ciucur Losonczi Antonius

A bibliahétre Szűcs Éva, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület tanügyi előadó tanácsosa szerkesztett munkafüzetet, ez által is közelebb hozva a témát a gyermekekhez. Ennek főszereplője egy szimpatikus kisegér, akinek hosszantartó nyugalmát városi ficsúrok zavarják meg. Utóbbiak egy elhagyott, rendezetlen, romos épületből vendéglőt, amolyan manapság divatos éttermet akarnak varázsolni, ahol az általuk megtermesztett zöldségekből és gondosan beszerzett alapanyagokból készülnek az ételek. A mese főszereplője azonban aggódva figyeli a dolgok alakulását, s mindig történik valami – mert ugye a ficsúrok semmihez sem értenek – amiről eszébe jut egy történet abból a csodálatos, rongyosra olvasott Nagy Könyvből, amit annyiszor böngészett már. Olyan sokszor, hogy mindenről, amit lát és hall, eszébe jut egy-egy kedves történet. A főhősünk azonban nem tartja meg magának mindazt, amit tanult e könyvből, hanem úgy kínálja fel ezeket másoknak, mint egy jó házigazda a finom ételeket. A vendéglősök számára otthagyott üzenetei úgy lógnak a fogadó még rozoga falán, mint a séfek receptjei a több Michelin-csillagos vendéglőkben, szakácsiskolákban. Mert nem mindennapi, hanem olyan receptek ezek, melyek az élethez kellenek…

 


A portálunknak nyilatkozó Pap Anikó vallástanár arra hívta fel a figyelmet: 2024 Az élő Ige éve a Magyar Református Egyházban, és ehhez kapcsolódik a missziós program anyaga is. Ennek megfelelően mind az öt napnak megvan az élő Igéről szóló üzenete, úgymint: termővé tesz, szolgálatra tanít, szeretni tanít, a helyes sorrendre tanít, valamint felkészít. Imádsággal kezdik a napot a gyülekezeti teremben és az udvaron (az áhítatokat Herdeán Gyöngyi és Módi József váradújvárosi lelkészek tartják váltakozva), illetve kedvcsináló bemelegítő játékokkal, és a napi történethez kapcsolódó éneket tanulnak. Ezután átvonulnak a templomba, ahol különböző módszerekkel bemutatják a napi történeteket. Péter, vagy ha lány az illető gyermek, akkor Petra kisegér mesél. Felvázolja, hogy milyen nehézségekkel kell megküzdenie, és milyen támogatást kap, kire támaszkodik. Nem nehéz kitalálni, hogy a már említett Nagy Könyv, melyből inspirálódik, az a Szentírás, a történetek pedig a Bibliából származnak – kedden például a tálentumok példázatát dolgozták fel a jelenlevők. Segítik Pap Anikó, Bere Zsuzsunna és Módi Kinga vallástanárok munkáját az ifjak és a konfirmandusok is, az asszonyok finom szendvicseket készítenek. Aranymondást is tanulnak, az uzsonnázás után pedig a gyermekek játszhatnak, énekelhetnek. A vasárnapi istentiszteleten aztán közösen tesznek bizonyságot arról, hogy mivel gazdagodtak a héten.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában