Beruházás

2024.08.28. 07:26

Bővül a vízhálózat Bihar megyében

Felújít egy vízművet, és kiterjeszti a hálózatot Tasádfőig a Nagyváradi Vízművek.

Illusztráció

Forrás: Pexels

ERDON-összeállítás

Nem kevesebb mint 224 millió lejt fektet be a Nagyváradi Vízművek a víz- és szennyvízhálózat fejlesztésére Bihar megyében, az említett összegnek a fele uniós támogatás. A beruházások között szerepel a nagyváradi 5. számú vízmű korszerűsítése, valamint a víz- és csatornahálózat bővítése Nagyváradon és a város környékén. A projektet a Nagy Infrastruktúra Operatív Programból finanszírozzák, és az európai hatóságok beleegyezésével 2020 után is folytatódhat, noha ez a finanszírozási tengely már lezárul. „A projekt összértéke 224 millió lej, amiből 125 millió az európai alapokból származó hozzájárulás, 29 millió lej az állami költségvetésből származik, 4 millió lejt a helyi költségvetés biztosít, a vízügyi vállalat hozzájárulása pedig 14 millió lej” – mondta Dan Betea projektmenedzser egy múlt heti sajtótájékoztatón. A beruházás célja a lakosság ivóvíz- és csatornahálózathoz való csatlakozásának növelése, hangzott el.

Beruházások

Közel 40 millió lejt költenek a Tineretului negyedben található, jelenleg bezárt nagyváradi 5. számú vízmű rehabilitációjára, ahova új klórgáz-előoxidáló állomást építenek, korszerűsítik az összes berendezést, a vízminőség-elemző laboratóriumot pedig modern berendezésekkel szerelik fel. Az üzem korszerűsítése lehetővé teszi majd a vízművek számára, hogy a város vizét biztosító 4. számú üzemet karbantartási munkálatok miatt leállítsa. Szintén európai pénzből épül egy 43,50 kilométer hosszú vízvezeték Nagyváradtól Tasádfőig, aminek köszönhetően mind a megyeszékhelyen, mind pedig Tasádfőn és a környező településeken – Kiskopácson, Élesdszurdokon – bővülni fog a hálózat. A projekt keretében hét ivóvízszivattyú-állomás, három klórozóállomás, öt víztározó, 32,66 kilométernyi új csatornahálózat és 23 szennyvízszivattyú-állomás épül. Nagyváradon az Afinelor, az Alunelor, az Emil Isac, a Dózsa György, a Ioan Pop Reteganul, a Vasile Lucaciu, a Calea Lactee, a Corneliu Baba, a Marte, a Jupiter és az Ovidiu Cotrus utcákon bővül a vízszolgáltatás. A munkálatok nagy része idén vagy jövő év elején fejeződik be. A projekt menedzselésére a Nagyváradi Vízművek szerződést kötött a Romair Consulting tanácsadó céggel, amellyel korábban már dolgozott együtt az Aparegio projektben, amelynek köszönhetően a vízművek Nagyváradon kívülre is kiterjesztette szolgáltatásait. A Romair elnöke, Gheorghe Boeru elmondta, hogy míg korábban pusztán hálózatok bővítésére különítettek el pénzt, most már az európai finanszírozó nagy hangsúlyt fektet a vízszolgáltatások minőségére, ezért végzi el a Vízművek is a felsorolt fejlesztéseket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában