Ecsettel a békéért

2024.08.25. 16:41

Csoportos kiállítás nyílt a TEG-ben

Ecsettel a békéért címmel nyílt csoportos kiállítása a nagyváradi Tibor Ernő Galéria (TEG) alkotóközösségének szombat délután a Kanonok sori képtárban.

A szerző felvételei

Ciucur Losonczi Antonius 

Az érdeklődőket Csathó Töhötöm, a TEG művészeti vezetője köszöntötte, a tárlat komoly mondanivalójára irányítva a figyelmet. „Mi, akik békében élünk, talán fel sem fogjuk igazán, milyen lehet úgy létezni, hogy bármikor bombák hullhatnak az égből, elveszíthetjük mindenünket, és menekülnünk kell. Érthetetlen, hogy egyesek miért élvezik azt, ha szenvedést és halált okozhatnak, hogy az agresszivitásukkal emberi életet olthatnak ki” – fogalmazta meg Csathó Töhötöm.

 

A tárlat hátteréről Ujlaki Ildikó, a TEG tagja beszélt. Elmondta, hogy Nyíregyháza-Sóstón működik egy mozgalom, a Kárpátok Művészeti és Kulturális Egyesület, melynek vezetője, Őry László szívén viseli a háború sújtotta Ukrajnában élő magyar képzőművészek sorsát. Ezért meg szokta őket hívni a sóstói Mária-alkotóházba, hogy a béke témakörében fejtsenek ki művészeti tevékenységet. Ujlaki Ildikó Nyíregyházán tanult egy Erasmus+ program keretében, megismerte Őryt, s így lehetőség nyílt arra, hogy bár ők nem kárpátaljaiak, de azért a TEG-tagok is elmenjenek Sóstóra. Azonban nemcsak ott, hanem Váradon, a galériában is készültek különböző technikával képek, kortárs stílusban. A projekt anyagi hátterét pedig úgy biztosították, hogy sikerrel pályáztak az RMDSZ-nél, és kaptak a Communitas Alapítványtól 1500 lejt. A kiállítók: Csathó Töhötöm, Ujlaki Ildikó, Treier Erzsébet, Bányai-Szabados Katalin, Popon Krisztina, Marian Noémi, Gavrucza Tibor, Mierluțiu Emilia, Nyitrai Károly, Csáki Enikő, Lantos Enikő, Vassy Erzsébet, Barbici Éva és Pál György.

 

A vernisszázson fellépett a Duo Sola Fide (Thurzó Sándor József brácsaművész és Fórián Andrea író). Felcsendült Vangelis A Paradicsom meghódítása című szerzeménye, valamint Reményik Sándor Örök béke és Béke című költeményei. Az ünnepség végén a jelenlevők közösen elénekelték a Béke Fejedelme című katolikus könyörgést.

Az időszakos tárlat szeptember 4-ig látogatható, keddtől szombatig 11–16 óra között.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában