Beszámoló

2024.08.19. 17:02

Gyermekeiket egyedül nevelő családok töltöttek el közösen egy napot

Az év eleje óta működik Nagyváradon a gyermekeiket egyedül nevelő szülők csoportja, amely Biró Rozália parlamenti képviselő kezdeményezésére alakult meg. A csoport céljai között szerepel az egyenlő esélyek teremtése, támogató környezet, védőháló felállítása, tanácsadás, tájékoztatás és különböző programok szervezése.

BN-összeállítás

Az egyszülőség egy sajátos élethelyzet, ezt általában nem maguknak választják az emberek. Sok esetben a gyermekét egyedül nevelő szülő nehézségekbe ütközik, sokkal nagyobb felelősség hárul rá és gyakran az anyagi helyzete is szűkösebbnek bizonyul. Romániában több százezer olyan család él, amelyben egy szülő nevel egy vagy több kiskorú gyermeket. Ezekben a családokban a pénzügyi és jogi nehézségek mellett a lelki támogatás is rendkívül fontos. A Nagyváradon megalakult közösségben az érintettek nemcsak külső segítséget kapnak, hanem egymást is támogathatják, igény van rá, hogy kibeszélhessék magukból az emberek az érzéseiket, és hogy a mindennapi életüket hogyan tudják megoldani gyermeküket egyedül nevelő szülőként. Az eddigi találkozások alapján bebizonyosodott, hogy már az is nagy segítség, hogy beszélhetnek róla egy olyan közösségben, ahol hasonló helyzetben élők vannak. Az eddigi megszervezett találkozókon túl, az egyszülős családok kulturális programokon, színházi előadásokon, Mága Zoltán koncerten, budapesti gyermeknapi rendezvényen, országos kirándulásokon vettek részt.

Az elmúlt napokban, a gyerekek legnagyobb örömére, a Vénusz strandon tartották meg a gyermekeiket egyedül nevelő családok találkozóját, ahol tizenhat család – kicsitől nagyig – élvezhette a családi napot, a strandolás örömét, illetve azt, hogy ők is tartoznak valahova és nincsenek egyedül. A rendezvényen Biró Rozália parlamenti képviselő és Szántó Ildikó szociális szakember, megválasztott váradi önkormányzati képviselő egy rövid beszélgetést kezdeményezett az édesanyákkal, ahol sikerült felmérni azokat a területeket, ahol lehet segíteni, támogatást nyújtani. „Fontos szempont a folyamatos tájékoztatás és információcsere, amely segít mindenkinek bizonyos dolgok, családi ügyek megoldásában. Nagyon jól sikerült nap volt, hiszen olyan élményt nyújtott, amely mindenkinek kikapcsolódást, feltöltődést jelentett. Külön köszönet illeti az Aqua Park Vénusz vezetőségét, akik jóvoltából ingyenesen strandolhattak az egyszülős családok egész nap. Azon felül, hogy a különböző kirándulások, programok ingyenesek az érintettek számára, az is fontos, hogy állandó kapcsolatban legyünk velük, hiszen így első kézből értesülünk problémáikról, örömeikről, bánataikról, ilyen élethelyzetben is lehet boldog családi életet élni, de biztos, hogy a körülmények kicsit nehézkesebbek mint az egész családokban, ezért szükséges, hogy ahol tudunk segítsünk, és tudjanak róla az ilyen családok, hogy van összetartás és közös érdekek képviselete is” –nyilatkozta portálunknak Szántó Ildikó. Hozzátette: ha valaki csatlakozni szeretne az egyszülős családok Bihar megyei csoportjához, jelentkezni lehet a 0770-121-818-as telefonszámon. Hasznos információkról, lehetőségekről lehet értesülni a csoportban.


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában