Felújítás

2024.08.04. 15:34

Hamarosan megnyílik a váradi nagypiac csarnoka

Megnyitják hamarosan az árusok és a vásárlók előtt is a váradi nagypiac csarnokát, illetve elkezdődik mellette egy új épület kivitelezése. Azok a piaci árusok, akik nem kapnak helyet a csarnokban, a mellette felállítandó sátorban kínálhatják majd portékáikat.

Fotó: Alexandru Nițescu

Pap István

Amint azt már jeleztük, a Nagyváradi Helyi Tanács szavazott a felújított és hamarosan megnyíló nagycsarnok bérleti díjairól. A szerdai testületi ülésen elfogadott határozat értelmében a nagypiac épületét a Közterület-fenntartó Zrt. (ADP) fogja üzemeltetni, mely árverés útján fogja kiosztani az ott kialakított árusítóhelyeket. Egy 1,10 négyzetméteres asztalt egy napra 9, egy hónapra 200 lejért lehet majd bérelni, egy kereskedelmi helyiség bérleti díja 96 lej lesz egy hónapra. A virágárusításra kijelölt, 10 négyzetméteres kereskedelmi helyiségek bérleti díja 1450 lej lesz, míg a hús- és tejtermékek árusítására használható, szintén 10 négyzetméteres kereskedelmi helyiségek bérleti díja egy hónapra 1650 lej áfával együtt. A határozatban megjegyzik, hogy amennyiben a kereskedelmi egységekre és a modulokra kiírt két árverésre nem jelentkezik senki, akkor a fent említett kikiáltási árak csökkenthetők, de nem csökkenhetnek az eredeti kikiáltási ár fele alá. 

A tanácsülést megelőző sajtótájékoztatón Florin Birta váradi polgármester elmondta, hogy a díjszabások módosítására azért volt szükség, mert azok 2022 óta nem voltak megváltoztatva, sőt, 2023-ban húsz százalékkal csökkentették is a tarifákat, mert a környéken zajló munkálatok miatt nem tudtak az árusoknak optimális körülményeket biztosítani, ezért csökkent a forgalmuk. „Most azonban úgy állunk, hogy augusztus közepére befejeződik az új piac építése, és az ottani bérleti díjak a Decebal piacéval azonos szinten lesznek” – fogalmazott a polgármester. Felhívta a figyelmet arra, hogy ez nem rögtön azt követően fog megtörténni, hogy a kereskedők átköltöznek a nagypiac felújított épületébe, hanem akkor, amikor a nagycsarnok körüli infrastrukturális és területrendezési munkálatok befejeződnek. Emlékeztetett arra, hogy hamarosan elkezdődik a piackorszerűsítés második szakasza, amelynek során a nagycsarnok mellé felhúznak egy másik épületet oda, ahol jelenleg a zöldség- és gyümölcsrészleg működik. Az építkezés idejére ezek az árusok a nagycsarnok másik oldalán, a Cicero-tömbház mellett lévő parkolóban felállítandó sátorban kapnak majd helyet. Ezek az árusok a jelenlegi, 2022 óta érvényben lévő tarifákon bérelhetnek majd helyet a sátorban – tette hozzá a polgármester.

Florin Birta beszélt arról is, hogy az új ingatlan építését mindeddig azért nem kezdték meg, mert az önkormányzat perben állt a kulturális minisztériummal amiatt, hogy utóbbi nem volt hajlandó visszavonni a műemléki besorolását két olyan épületnek, melyeket időközben lebontottak. Az önkormányzat beperelte a minisztériumot és jogerősen nyert is, azaz a bíróság kötelezte a szaktárcát a visszavonásra vonatkozó döntés meghozatalára. Ezt követően a minisztérium illetékes bizottsága eljött Nagyváradra a helyszínen konstatálni a tényállást, úgyhogy már csak a miniszteri rendeletre vár az önkormányzat, hogy elkezdhesse az építkezést.

Fotó: Alexandru Nițescu

A polgármesteri hivatal közleményt is kiadott a beruházásról, melyben az áll, hogy a nagypiac korszerűsítésének első szakaszában felújították az 1770 négyzetméteren elterülő nagycsarnokot és kialakítottak mellette 50 parkolóhelyet, továbbá építettek egy szivattyúállomást, egy víztartályt, és a helyszín autóval történő megközelíthetőségét is megoldották. A beruházás második fázisában épül egy új épület a nagycsarnok mellett, melyben lesz 504 asztal a zöldség- és gyümölcsárusok számára, lesz benne 34 üzlethelyiség élelmiszertermékek forgalmazására, továbbá 152 darab hat négyzetméteres bódé nem élelmiszeripari termékek forgalmazására. Az épületben helyet kap két oktatóterem és irodák is. Az épület alatt lesz a 161 férőhelyes mélygarázs. A projekt része a területrendezés is, azaz sétányokat, zöldövezeteket és bekötőutakat alakítanak ki az épület körül. A beruházás teljes költségvetése 77 millió lej áfa nélkül, a kivitelező a Madlev Cons, az EUD Drumconstruct, a Campeador és a Constructorul Sălard cégek társulása. A kivitelezési időszak mindkét etap esetében tizenkét hónap.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában