Beruházás

2024.08.21. 17:33

Jó úton halad a püspöki napelempark megépítése

Az utolsó simításokat is elvégezte a nagyváradi helyi tanács az uniós finanszírozásra történő benyújtás előtt a Biharpüspökiben telepítendő napelempark projektjén.

Forrás: Illusztráció

Fotó: Kurucz Árpád

Pap István

A nagyváradi helyi tanács keddi online ülésén megszavazták azt, hogy az önkormányzat utaljon át a Hőszolgáltató Vállalatnak 77,2 millió lejt, ami a napelempark építésének önrészét képezi. A váradi távhő szolgáltató cégnek ugyanis nincs elég pénze erre a beruházásra. Ugyanakkor a város átadja a vállalatnak azt a 311.113 négyzetméteres területet is a Püspöki (Matei Corvin) úton, ahol a leendő napelempark állni fog, illetve aktualizálták a projekt megvalósíthatósági és műszaki tervét is. A 10,162 MW beépített teljesítményű napelempark becsült költségvetése 94,2 millió lej áfával együtt, a megvalósítási időszak 12 hónap. A napelempark üzembe helyezése után a Hőszolgáltató Vállalat saját fogyasztásának hetven százalékát fogja biztosítani.
Miután mindegyik projektet egyhangúlag megszavazta a helyi tanács, Florin Birta polgármester kért szót, hogy elmondja: augusztus 22-e a határideje annak, hogy benyújthassák a projektet finanszírozásra, és mindhárom határozat tervezet a napelempark megvalósítására vonatkozik. A tervezetek sürgős megszavazására azért volt szükség, hogy biztosítva legyen a finanszírozás. Szabó József RMDSZ-es helyi tanácsos a szavazás utáni hozzászólásában jelezte, hogy Biharpüspökiben gyakoriak az áramkimaradások, mert túlterhelt a rendszer, ezért azt javasolta, hogy az önkormányzat a különböző beruházások projektjeibe iktassa be az elektromos hálózat korszerűsítésének költségeit akkor is, ha arra nem lehet uniós pénzeket lehívni. Szabó József hozzászólására Marcel Dragoș alpolgármester reagált, aki elmondta, hogy Biharpüspökiben a transzformátor dobozok miatt vannak áramkimaradások, melyeket mintegy tíz évvel ezelőtt szereltek fel, de nem a legmegfelelőbb módon. Vagyis nem a hálózattal van baj, továbbá a dobozok egy részét már kicserélték, a másik részét pedig mostanában cserélik, vagyis az áramkimaradások problémája hamarosan megoldódik – ígérte az alpolgármester.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában