Beruházások

2024.08.15. 16:41

Karbantartás is szükséges a megvalósult beruházásoknál

A nagyváradi önkormányzat futószalagon valósítja meg az uniós finanszírozású infrastrukturális beruházásokat, amelyeket aztán saját pénzből kell karban tartani. És minél több beruházás valósul meg, annál nagyobb a karbantartási költség is. Ez utóbbin akar spórolni az önkormányzat, aminek maguk a beruházások látják a kárát.

Fotó: Alexandru Nițescu

ERDON-összeállítás

A nagyváradi önkormányzat csak az elmúlt évben mintegy 184 millió eurót költött uniós forrásokból számos infrastrukturális projekt megvalósítására, viszont a korábbi években létrejött létesítményeken már szemmel láthatók a karbantartás hiányából fakadó problémák. A teljesség igénye nélkül: a városháza előtti padok épp hogy össze nem dőlnek, a vársáncban lévő villanyoszlopok égői ki vannak törve, a parkokba kihelyezett modern vécék használhatatlanok, a Kálvária domb feljárójánál lévő kapu lehangolóan mutat, ráadásul a nap kiégette a gyepet több váradi zöldövezetben. A Barcăului utcán 2020-ban, 7,7 millió lejből kialakított zöldövezet gyepe immár harmadik éve semmisül meg az erős napsütésnek „köszönhetően”, pedig ott is beépítettek öntözőrendszert az uniós támogatásból. Sajtóhírek szerint a karbantartási szerződés lejárta után az önkormányzat már nem hosszabbította meg azt, illetve nem kötött újat. Emiatt a polgármesteri hivatal csak július végén, a sajtóból értesült arról, hogy a gyep locsolására használt öntözőrendszer szivattyúja elromlott. A sajtó úgy tudja, hogy a szivattyú kicserélése mindössze 500 lejbe került, és ha időben sort kerítettek volna rá, akkor idén talán nem égett volna ki a gyep. Florin Birta polgármester szerint nem feltétlenül a polgármesteri hivatal illetékesei a hibásak azért, hogy nem sikerül zölden tartani a zöldövezetet, hanem a környékbeli lakókra hárítja a felelősséget, mondván, hogy túl sok vizet használnak. „A szélsőségesen meleg időszakokban, különösen Őssiben a lakosok a vezetékes vizet használják a kertek öntözésére, ezért az öntözőrendszerben csökken a vízhozam, és emiatt elromlanak a szivattyúk” – mondta Birta, majd megfogalmazott egy megoldási javaslatot: „A jövőben minden új zöldterülethez fúrunk egy saját kutat, ami független lesz a város vízellátó rendszerétől”. Sőt, az önkormányzat már tervezi is azt, hogy jövőre a polgármesteri hivatal műszaki igazgatóságának a kezelésébe adja át az összes öntözőrendszert, amelyek eddig a Nagyváradi Vízművek, valamint az önkormányzat különböző más struktúrái között voltak elosztva.

A spórolásra beállított nagyváradi önkormányzat csak a frissen megvalósított projektekre köt karbantartási szerződést, de ezekre is csak azért, mert erre kötelezi az uniós finanszírozó. A többi beruházás karbantartását rábízza a létesítmény üzemeltetőire. Marius Moș, a nemzetközi finanszírozású projektek menedzsment-igazgatóságának a vezetője elmondta: „Mi csak megvalósítjuk az európai projekteket. Később ezeket átadjuk üzemeltetésre esetenként a közszállítási vállalatnak, a vízműveknek, a hőszolgáltatónak, a közterület-fenntartónak vagy a műszaki igazgatóságnak”. Majd hozzátette: „Minden alkalommal elmondjuk azoknak, akik a munkálatok kezelői, hogy vigyázzanak rájuk, mert öt évig felügyel minket a finanszírozó.” De mivel minden munkálatnak más lett a gazdája, nem csoda, ha a polgármesteri hivatal nem tudja nyomon követni, hogy azok milyen állapotban vannak. Például a Ghillányi (Cantemir)-Fürdői (Nufărului) úti felújítás után a sínpályák közötti gyepszőnyeg kiszáradt, a Szent László-téri szökőkutak hol működnek, hol nem, a rogériuszi piac tetején pedig kinőttek a gyomnövények.

Őrzés helyett térfigyelés

Egyes munkákat még át sem adtak az új kezelőnek, és máris javításra szorulnak – írja az Ebihoreanul. Miután a polgármesteri hivatal takarékossági megfontolásból 2019-től már nem őrizteti a parkokat, ami mintegy 600 ezer euróba kerülne évente, ezzel vállalta annak ódiumát is, hogy folyamatosan javítani kell a vandálok okozta károkat, amelyek az elmúlt két évben elérték a 30 ezer eurót. Ez valóban lényegesen kisebb összeg, mint a parkok őrzésének a költsége, de több bosszúsággal is jár. Az önkormányzat továbbra is inkább arra hagyatkozik, hogy a városban felszerelt 570 térfigyelő kamera segítségével el tudják kapni a vandálokat, és ha nem sikerül, akkor a helyi költségvetésből kell fedezni a károkat. A vandálok természetesen nemcsak a parkokat rongálják meg, hanem más létesítményeket is. Egészen abszurd dolgokról is beszámolt a Bihoreanul hetilapnak Mihaela Neag, a menedzsment-igazgatóság helyettes vezetője: „Volt úgy, hogy még át sem adtuk a munkálatokat, és a váradszőllősi McDonaldʼs melletti téren már le voltak lopva a játékxilofonok kalapácsai lánccal együtt. Már harmadjára lopták el azokat. A Cazaban térről már többször eltulajdonították a permetezőfejeket, a parkokból pedig az ivókutak gombjai hiányoznak. Senki nem tud mit kezdeni velük, de sok mindent külföldről kell rendelni, és hetekig tart a javításuk”.
Hasonló sors jutott a Barcăului és a Padişului utcai parkokba, valamint a Magnólia térre kihelyezett modern közvécéknek is, melyeknek darabját mintegy 14 ezer euróért vásárolta az önkormányzat. A Bihoreanul azt írja, hogy a Barcăului utcai közvécében nem működött a vécéülőke-mosó, sem a kézmosó, sem pedig a papíradagoló, sőt, a kilépőgomb sem, így aki bent ragadt, a vészkijárati mechanizmust használta. A Padişului utcai közvécé ajtaját nem lehet bezárni, ezért az tele lett piszokkal. A Magnólia parki közvécé még csak-csak működik, feltehetőleg azért, mert azt eleve kevesebben használják.

Mivel tehát a városnak nincs karbantartási szerződése az uniós pénzekből megvalósított létesítményekre, ezért a műszaki igazgatóság van megbízva azzal, hogy ellenőrizze ezek állapotát. Az igazgatóság négy embere járja a várost, hogy a saját szemükkel lássák, milyen állapotban vannak a zöldövezetek, a játszóterek és egyéb létesítmények, csakhogy ez a terület túl nagy ahhoz, hogy négy ember hatékonyan tudja azt felügyelni, aminek az a következménye, hogy ezek a munkatársak már csak konstatálni tudják a bajokat és az okozott károkat, anélkül, hogy érdemben fel tudnának lépni. A polgármesteri hivatal vezetői jobbára nem is tőlük, hanem a sajtóból, a Facebookról vagy az Oradea City Reportról tudják meg, ha valahol vandálok jártak. „Igyekszünk a lehető leggyorsabban mozogni” – jelezte Sebastian Marchiş, a műszaki igazgatóság vezetője, hozzátéve, hogy ellenőrizték a parkok öntözőberendezéseit, felkérték a RER köztisztasági vállalatot, hogy távolítsa el a Szent László-tér fehér burkolatáról a rátaposott rágógumikat, szedje le a pókhálókat a főtéri villanyoszlopokról, és az igazgatóság már meg is rendelte az új padokat, amelyeket majd a főtérre helyeznek ki. Ami pedig a Kálvária dombi kaput és környékét illeti „Kicseréljük a lehullott csempéket, és a bejárati kaput, ami most meglehetősen nyomasztóan néz ki, futónövényekkel borítjuk be” – mondta.

Amúgy az sem garantálja egy létesítmény folyamatos üzemeltetését, ha arra van érvényes karbantartási szerződés. Ennek a legjobb példája a Ioan Alexandrescu fedett uszoda, melyet 2022-ben két évig tartó karbantartási munkálatok után nyitottak meg újra, hogy most szintén karbantartási munkálatok miatt két hétre újra bezárják. „Éves karbantartás történik, amely szükséges ahhoz, hogy a munkálatokra vonatkozó garanciánkat megtarthassuk” – mondta Lucian Popa, az ingatlanügyi igazgatóság vezetője. A munkálatokat a Sport Play Sistem és az MBS Group cégek végzik, amelyek 2022 augusztusában fejezték be az olimpiai medence felújítását; annak a beruházásnak a költsége 16,6 millió lej volt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában