Programajánló

2024.08.14. 10:41

Ma kezdődik a nyári filmfesztivál

Ötödik alkalommal szervezik meg augusztus 14–18. között a Körös-parti városban az Oradea Summer Film fesztivált, melynek helyszíne ezúttal is a vársánc lesz.

Forrás: Visit Oradea

BN-összeállítás

A nézőközönség öt estén keresztül Cannes-ban, Berlinben és Locarnóban bemutatott nagyjátékfilmeket és fiatal alkotók által készített rövidfilmeket tekinthet meg a nyári filmfesztivál idei kiadásán. A vetítések augusztus 14–18. között, minden este 21 órától kezdődnek, a belépés ingyenes. A filmvetítések előtt 19.30 órától zenei ráhangolódás is lesz. A filmfesztivál nyitóestéjén, vagyis ma a Kaouther Ben Hania által rendezett Négy nővér című filmet vetítik le, amely négy ország – Franciaország, Szaúd-Arábia, Németország, Tunézia – nemzetközi koprodukciójaként jött létre, és első alkalommal vetítik Nagyváradon. A fesztivál második napját négy fiatal román rendező rövidfilmjének szentelik a szervezők. Augusztus 15-én, csütörtökön este tehát Andreea Păiş (Apeluri nepreluate), Vlăduţ Iosef (Eugen, prietenul Antoniei), Raya Al Souliman (Laila) és Sarra Tsorakidis (Iedera) rövidfilmjeit lehet majd megnézni. Augusztus 16-án, pénteken lehet megtekinteni a Close-Up című alkotást. Az 1990-ben készült iráni dokumentumfilmet Abbas Kiarostami írta és rendezte, és ugyanebben az évben mutatták be a Locarnói Nemzetközi Filmfesztiválon. Az Eugene Buică Amerikában nevelkedett román színész és rendező Buică asszony című filmjét augusztus 17-én, szombaton vetítik le, ezt közönségtalálkozó követi a rendezővel. Az Oradea Summer Film záróestéjén, augusztus 18-án, vasárnap az Okszana Karpovics által rendezett, orosz–ukrán háborúval foglalkozó kanadai–francia–ukrán koprodukció, az Elfogott hívások (Intercepted) lesz látható, amit idén a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál Fórum szekciójában mutattak be. A szervezők szeretnék ebben az évben is aktívan bevonni a nézőket az értékelésbe, minden este 1-től 5-ig lehet majd szavazni a filmekre. A közönségdíjas alkotást augusztus 20-án hirdetik ki a rendezvény közösségi oldalán és honlapján. További részletek az esemény honlapján és Facebook-oldalán. A rendezvény szervezője a Nagyvárad és a Régió Turizmusát Népszerűsítő Egyesület (Visit Oradea), támogatója Nagyvárad Polgármesteri Hivatala.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában