Hulladék

2024.08.05. 16:15

Telepítik a környezetbarát hulladéktároló szigeteket

Megkezdődött a környezetkímélő hulladékgyűjtő szigetek kihelyezése Nagyváradon. Összesen 27 ilyen berendezést szerzett be és telepít a városban a helyi önkormányzat.

Forrás: PMO

BN-összeállítás

A 275 digitális hulladéktárolóval a tömbházaknál lévő fém-hulladéktárolók egy részét cserélik ki, és az év végéig befejeződik e berendezések telepítése, írja közleményében a polgármesteri hivatal, melynek reprezentánsai augusztus 1-jén találkozót szerveztek a városházán a Rogériusz lakónegyed lakótársulásainak a képviselőivel, és bemutatták nekik a hulladékgyűjtő szigetek használatát. A találkozón Adina Popa, a polgármesteri hivatal műszaki igazgatóságának helyettes vezetője magyarázta el a jelenlévőknek az ún. ökoszigetek használatának előnyeit, amelyek közül talán a legfontosabb az, hogy ezeknek a berendezéseknek a segítségével sikerül majd alkalmazni, az „annyit fizet, amennyit eldobsz” elvet, ugyanakkor így tudatosítják a lakosságban a szelektív hulladékgyűjtés fontosságát – olvasható a sajtóközleményben. A városháza udvarán elhelyezett berendezésen mutatták meg a lakótársulások képviselőinek azt, hogyan is működik a hulladékgyűjtés. 

Az ökoszigetek 5 zárt modulból állnak a különböző hulladékfrakciók számára: azaz külön helyre kerül a műanyag és fém, a papír és a karton, az üveg, a lebomló hulladék, illetve külön részbe kerül a kommunális szemét. Ezeket a modulokat a környék lakói kártyával vagy a mobiltelefon segítségével nyithatják majd ki. Ezeknek a modern berendezéseknek a gyakorlati előnye az, hogy illetéktelen személyek nem tudnak sem kutakodni bennük, sem hulladékot bele dobni, nem lesz olyan kellemetlen szag a gyűjtőpont körül, és az sem elhanyagolható szempont, hogy az újrahasznosítható hulladékfrakciók szennyezettsége is csökkenni fog. Várhatóan hatékonyabb lesz az ökoszigetek ürítése is, mert ezek a berendezések érzékelőkkel vannak ellátva, így a köztisztasági vállalat könnyen nyomon tudja követni azt, hogy melyik sziget, illetve melyik modul mikor telik meg. A hivatal közleményéből megtudjuk, hogy az első ilyen ökoszigeteket már júliusban kihelyezték Rogériusz lakónegyedben a meglévő fém hulladéktárolók helyén. Ott ahol szükséges volt, bővítették a hulladékgyűjtő platformot, például felhajtót építettek a gyűjtőponthoz. Az elképzelések szerint egy ilyen ötfrakciós tároló berendezés mintegy 200 lakót fog kiszolgálni. A polgármesteri hivatal illetékesei hamarosan megkezdik a belépőkártyák kiosztását: minden lakás tulajdonosa, illetve lakója kap egy kártyát és a hozzá tartozó használati utasítást is. Az önkormányzat tudatta azt is, hogy a 275 ökoszigetet a belvárosban, valamint Őssi, Rogériusz, Velence, Váradszőllős lakónegyedekben, továbbá a Ghillányi (Cantemir) úton és környékén, valamint a Dacia és a Decebal utak övezetében helyezi ki. A berendezéseket egyébként az Europlast Romania cég szállítja Váradra, a beruházást az Országos Helyreállítási Tervből (PNRR) finanszírozzák.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában