Prefektúra

2024.08.21. 17:11

Új prefektusa van Bihar megyének

Lemondott tisztségéről Dumitru Țiplea, Bihar megye prefektusa. A kormány döntése értelmében a helyére Marcel Dragoș, Nagyvárad jelenlegi alpolgármestere került.

Forrás: bihoreanul.ro

ERDON-összeállítás

Dumitru Țiplea prefektus kérte a kormánytól, hogy mentse fel őt tisztségéből – értesítette a sajtót a prefektúra kancelláriája. Az elküldött rövid értesítésből kiderül, hogy a kormány augusztus 21-iki hatállyal már ki is nevezte Țiplea utódját Marcel Dragoș nagyváradi alpolgármester személyében. A Bihoreanul hetilap azt írja a prefektus, akiről az idei önkormányzati választások kampányában derült ki a szélesebb nyilvánosság számára, hogy fiatal korában vasúti diákigazolványok hamisítása miatt jogerősen elítélték, azért kérte felmentését, mert indulni kíván a parlamenti választásokon. Szándékát azzal indokolta, hogy prefektusként azt tapasztalta sok törvényben joghézag van, ezért a jogszabályokat módosítani kell. A törvény értelmében sem a prefektusok, sem az alprefektusok nem vehetnek részt a parlamenti választásokon, kivéve abban az esetben, ha legkésőbb 50 nappal a voksolás előtt lemondanak tisztségükről. Mivel az idei parlamenti választások december 1-jén lesznek, ezért Țiplea akár októberig még prefektus maradhatna, de ő azzal érvelt, hogy utódjának legyen ideje megismerkedni még a választások előtt a prefektusi tisztséggel járó feladatokkal és jogkörökkel.
Dumitru Țipleat 2019 decemberében, 45 évesen nevezték ki Bihar megye prefektusává. A javára írják, hogy hathatós tevékenységet fejtett ki a bihari decentralizált kormányzati intézmények munkájának digitalizálása érdekében, illetve felgyorsított néhány infrastrukturális projektet is, amelyek közül a legfontosabb a Biharpüspöki-Kolozsvár vasútvonal korszerűsítése és villamosítása. Az idei június 9-i választások előtt, a kampány kellős közepén azonban a Gândul című honlapon megjelent egy cikk, mely arról szólt, hogy 1998-ban, amikor még a Nagyváradi Egyetem Társadalomtudományi Karának hallgatója volt, Țipleát más kollégáival együtt hat hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték, mert vasúti diákigazolványokat hamisított. A prefektus „ifjúkori hibának” nevezte akkori tettét.
Az 52 éves Marcel Dragoș alapképzettségét tekintve földmérő mérnök, 2020 őszétől Nagyvárad alpolgármestere. Korábban is dolgozott már a városházán, többek között az ingatlanügyi hivatal vezetőjeként tevékenykedett, de volt a Bihari Megyei Kataszteri Hivatal igazgatója és főmérnöke, valamint a PNL listáján megválasztott nagyváradi helyi tanácsos is. Marcel Dragoș alpolgármesterként a hivatal műszaki és gazdasági igazgatóságának a felügyeletét látta el, valamint két fontos önkormányzati vállalatot, a Hőszolgáltatót és a Helyi Közszállítási Vállalatot is koordinálta.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában