Találkozó

2024.08.27. 16:27

Ünnepelt a magyarremeteiek közössége

Több mint húsz évvel ezelőtt, a Pro Remete Egyesület szorgalmazásából és a Gergely-testvérek szervezésében tartották meg a remetei elszármazottak találkozóját. Azóta ez az összejövetel igazi közösségi, községi nappá nőtte ki magát, színvonalas programokkal és élményekkel.

Forrás: RMDSZ

Ciucur Losonczi Antonius

Idén augusztus 25-én, vasárnap már a XXIII. alkalommal tartották meg a falunapot, a Magyarremetei Polgármesteri Hivatal, a helyi tanács, a Pro Remete Egyesület és a Magyarremetei Kulturális Egyesület összefogásában. Változatos programok vártak már a kora délutántól kezdve mindenkit, kicsiket és nagyokat egyaránt. Szólt a zene, voltak enni- és innivalók, óriás csúszda és gyermekfoglalkozások. Több sátor nyújtott védelmet a késő augusztusi nap melegétől a remetei focipályán. Az állandó színpadon, amelyet még sok évvel ezelőtt, a remeteiek találkozója apropóján építettek közerőből, egymást váltották a zenészek – a jelenlevők igényét kielégítő mulatós zene és nótaénekesek, magyar és román előadók szórakoztatták a közönséget.

Estefelé a magyarremetei Kéknefelejcs Néptánccsoport négy és tizenkét év közötti, már a negyedik generációhoz tartozó tagjainak produkciója nyitotta meg a magyar „panelt”, tovább éltetve a magyar néptánc hagyományát, Horvát Izabella felkonferálásában, aki oroszlánrészt vállalt a kicsinyek felkészítésében is. A gyermekek fellépése után közéleti szereplők szólaltak fel: a község leköszönő elöljárója, Copil Stelian és a megválasztott polgármester, Ştefănică Adrian, majd Cseke Attila szenátor, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének elnöke, Florian Bodog, a PSD szenátora és Aurel Mohan, a szociáldemokraták megyei vezetője. Folytatva az elmúlt évek hagyományait, az önkormányzat pénzjutalomban részesítette a község iskoláiba járó, az elmúlt tanévben kimagasló tanulmányi eredményeket elérő diákokat. A protokolláris intermezzo után a magyarországi mulatós zene sztárja, Tarcsi Zoltán, művésznevén Jolly lépett színpadra, s szórakoztatta több mint egy órán keresztül másfél ezer főre becsült helyi rajongótáborát, fergeteges bulihangulatot teremtve körükben. Az ünnepség látványos tűzijátékkal ért véget.

A lapunknak minderről beszámoló szervezők azon véleményüknek adtak hangot, hogy szép napot zártak. Rekordszámú érdeklődő vett rész a rendezvényen, melynek „szürke eminenciása” ezúttal is Bálind György helyi RMDSZ-elnök, alpolgármester volt, akinek hathatós szervezési munkája meghozta gyümölcsét. 
Az újabb közösségi élményre nem kell sokat várni, az RMDSZ és a helyi történelmi egyházak közös szervezésében ugyanis hamarosan, szeptember 6–8. között megint lesznek Fekete-Körös-völgyi Magyar Napok, melynek tartalmas eseményei ismét összekovácsolhatják a Belényesi-medencében élő szórványmagyarokat.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában