Figyelem!

2024.08.07. 15:24

Vigyázat, csalók a visszaváltó konténernél!

Sajnos nem kellett sokat várni, hogy a palackvisszaváltó konténerek körül is megjelenjenek a csalók, akik főként az idős, jóhiszemű embereket verik át az üres palackok beváltásánál.

Illusztráció

Pap István

Nagy értékké váltak az üres palackok és üvegek, mióta Romániában is bevezették a visszaváltási rendszert, és minden egyes visszaváltott üres flakon, illetve üveg ötven banit ér. Nagyváradon is több helyszínre helyeztek ki palackvisszaváltó berendezéseket, konténereket, melyek az átvett üres csomagolások után egy utalványt adnak ki a leadott palackok és üvegek összértékéről, és ezt a cetlit lehet aztán levásárolni vagy pénzre váltani. Mivel pénz van az ügyletben, és nem is elhanyagolható összegek, máris megjelentek a csalók ezek körül a italcsomagolás-visszaváltó berendezések körül. Ilyen esetről számolt be a szerkesztőségünket felkereső Számháber Károly nagyváradi nyugdíjas olvasónk, aki a Gyermekváros közelében, a Supeco bevásárlóközpont mellett kihelyezett visszaváltó egységnél járt pórul. „Nekem összegyűlt egy zsákba egy csomó flakon és elhatároztam, hogy nem a szemétbe fogom vinni, hanem abba a konténerbe” – mesélte olvasónk. A történet így folytatódik: „Ahogy elmentem oda és bontottam ki a csomagot, valaki odajött és ajánlkozott, hogy segít. Nem mondtam neki semmit, szó nélkül segített. Mikor a dobozok felét betettem, megnyomott egy gombot, és kijött egy cédula, de ő nem azt a cédulát adta ide, ami kijött, és ami körülbelül 10 lej érték lehetett, hanem azt, amelyik a másik kezében volt. Amikor befejeztük, és minden flakont betettünk a konténerbe, megint megnyomta a gombot, megint kijött a cédula, és szintén nem azt, hanem egy másikat nyomott a kezembe. Hazamentem, és otthon láttam, hogy húsz lej helyett két lej értékű cédulát kaptam”
Olvasónk elmondta, hogy azért kereste fel szerkesztőségünket, hogy az ő esetéből más olvasók is okuljanak, és ne engedjék, hogy idegenek segítsenek nekik a palackok visszaváltásánál, mert könnyen elképzelhető, hogy csalókról van szó. Ehhez azt tehetjük hozzá, ha vannak idős emberek, akik mégis segítségre szorulnak, inkább bízzák rá a flakonokat valamelyik rokonra vagy megbízható szomszédra, esetleg menjenek el együtt visszaváltó konténerekhez. Azt tapasztaltuk, hogy az Auchan bevásárlóközpont parkolójában kihelyezett konténernél az áruháznak van saját alkalmazottja, aki segít az embereknek, ilyen esetben az alkalmazotthoz is lehet fordulni útmutatásért, de önként felajánlkozó idegenekkel legyenek óvatosak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában