Előadás

2 órája

A haragról tartottak előadást Váradon

Fotó: Ciucur Losonczi Antonius

Ciucur Losonczi Antonius

Érted haragszom- a harag kezelése címmel kezdődött el csütörtök este dr. Uzsalyné dr. Pécsi Rita neveléskutató előadássorozata Nagyváradon, a Szent László Római Katolikus Líceum dísztermében, ahol Konrád Katalin iskolaigazgató köszöntette a megjelenteket. A szakember szülőknek tartott prezentációjában elsősorban a harag kezeléséről, praktikus fogásokról, edzési tervről értekezett, de beszélt ugyanakkor a megbocsátás lehetőségeiről is. Többek közt elhangzott, hogy a harag tulajdonképpen egy veszélyhelyzetből fakad. Egy jelzést pedig mindig komolyan kell venni, ezért ne szégyeljük, nyomjuk el vagy restelljük a haragot. Annál is inkább, hogy egy általános emberi tapasztalat, a személyiség természetes velejárója. Még egy remete is dühös lesz, ha azt látja, hogy hangyák mászkálnak a kenyerén, magyarázta Pécsi Rita, aki arra is felhívta a figyelmet: a harag tehát nem csupán egy érzelem, hanem egyben egy válaszreakció is valamire. Sőt, egyenesen isteni eredetű, még Jézusról is azt írja egy helyen a Szentírás, hogy a tanítványaira pillantva “elnézvén őket haraggal”. Jó hír viszont, hogy a haragkezelés tanult viselkedés, és az indulatskála lépcsőfokait végigjárva el lehet és el kell jutni a kompromisszumig, illetve még ideálisabb esetben a konszenzusig. Hiszen- ismét egy bibliai példázattal élve- Jézus akár mérges is lehetett volna az emmauszi tanítványokra, hogy nem ismerték meg őt, mégis a történet nem veszekedésbe torkollik, vagy fajul tettlegességig, hanem a folytatásával együtt a remény és a beteljesült ígéretnek a hordozója.

A Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye Katekétikai Központja és a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének Partiumi Oktatási és Módszertani Központja szeptember 20-21. között továbbképzőt tartott hitoktatóknak, pedagógusoknak a Nagyváradi Római Katolikus Püspöki Palotában, ahol szintén Pécsi Rita volt a meghívott. A program keretében a helyes tanítással, neveléssel kapcsolatos ismereteket osztotta meg a szakember a hallgatósággal, hogy az oktatók ne csupán ismereteket, hanem életet alakító tudást és tapasztalatot is átadhassanak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában