Csereprogram

2 órája

A média szerepe a környezetvédelemben volt a központi témája a szeptemberi székelyhídi ifjúsági cserének

Szücs-Pap Enikő

Erasmus+ nemzetközi ifjúsági csereprogram zajlott négy országból érkezett 27 résztvevőjével Székelyhídon augusztus 30. és szeptember 6. között, melynek fő témája a média és a környezetvédelem kapcsolata volt. Az Észtországból, Magyarországról, Romániából és Szerbiából érkező fiatalok Aczél Dóra és Bíró Orsolya facilitátorok közreműködésével igyekeztek elmélyülni a média és a környezeti kérdések összetett kapcsolatában, és felfedezték, hogyan befolyásolhatja a média a fenntartható fejlődést és az ehhez kapcsolódó magatartásokat. A Média szerepe a környezetvédelemben elnevezésű projekt az Ér Hangja Egyesület szervezésében valósult meg, s fő célja felhívni a figyelmet a környezettudatosság és a fenntartható fejlődés fontosságára.
Az első tevékenységi nap megalapozta a tanulás és az együttműködés hetét. Több energizáló tevékenység, beleértve a különböző játékokat, segített a résztvevőknek megismerni egymást. Megállapodtak az alapszabályokban azért, hogy a projekt ideje alatt minden gördülékenyen menjen és mindenki jól érezze magát. A csoport ezután részletesen megismerkedett az Erasmus+ programmal, kiemelve annak előnyeit és a YouthPass jelentőségét. Délután a résztvevők nemzetközi csoportokban feladatokkal színesített sétát tettek Székelyhídon, hogy megismerkedjenek a várossal és annak legfontosabb nevezetességeivel. A nap a csoportvezetők irányításával csoportbeszélgetésekkel zárult, amelyek az ifjúsági cserék során szerzett kompetenciák fontosságára hívták fel a figyelmet. Végül pedig a nemzetközi est során a fiatalok közelebbről megismerhették egymás sokszínű kultúráját.
A második nap középpontjában a média egyénekre és társadalomra gyakorolt hatása állt. A résztvevők olyan fogalmakkal ismerkedtek meg, mint a körforgásos gazdaság és a környezeti nevelés „7 R-je”: Rethink, Refuse, Reduce, Reuse, Repair, Recycle, and Repurpose (újragondolás, elutasítás, csökkentés, újrafelhasználás, javítás, újrahasznosítás és új céllal való felhasználás). Minden csoport posztereket készített ezen elvek gyakorlati alkalmazásairól. Később egy fenntarthatósági bingójáték során a résztvevők olyan fogalmakkal ismerkedtek meg, mint a vegán január, a közösségi kertészkedés és a szilárd sampon használata, kiemelve, hogy a kis változások hogyan vezethetnek pozitív környezeti változásokhoz.
Szerepjátékok keretében a kevesebb lehetőséggel rendelkező fiatalok előtt álló kihívásokat dolgozták fel, illetve hogy ezek hogyan befolyásolják a környezetvédelemben való részvételüket. A délután folyamán a szerb csapat vezetésével vita zajlott a tömegmédia fenntartható fejlődésre gyakorolt hatásáról. Az élénk vita témái között szerepelt az elektromos autók ábrázolása, a veganizmus és a fenntartható reklámozás, hangsúlyozva a média potenciálját az környezetbarát alternatívák népszerűsítésében. A végső következtetés egyértelmű volt: néha az egyszerűség és a tudatos döntések hatékonyabb környezettudatossághoz vezetnek.
Az ifjúsági csere során a nemzeti csapatok különböző, témába vágó előadásokat tartottak, de jutott idő nagyváradi városnézésre is. A projekt másik érdekes tevékenysége volt, amikor a résztvevők interjúkat készítettek a helyiekkel a környezetvédelemről és az ökotudatosságról alkotott nézeteiket illetően. Ez a gyakorlati tevékenység betekintést nyújtott a közösségi perspektívákba, és a résztvevők kellemesen meglepődtek, amikor kiderült, hogy sok helyi már gyakorolja a környezetbarát szokásokat, például az üvegek újrahasznosítását és visszaváltását. Az interjúk alapján a résztvevők videókat szerkesztettek, hogy tömör és hatásos filmeket készítsenek, amelyek tükrözik megállapításaikat és Székelyhíd lakosainak környezettudatosságát. A különböző workshopok során egyebek mellett ötletbörzét tartottak a fiatalok, ahol olyan kreatív ötleteket javasoltak, amelyek célja a fenntarthatóság népszerűsítése a saját országukban. Az eseményen ifj. Bokor Zoltán, a Székelyhídi Erdészeti Hivatal munkatársa szakmai előadásában az erdő- és vadvédelemről beszélt, valamint azok kapcsolatáról a különböző médiacsatornákkal. Az előadás nyomán a fiatalok mélyebb tudást szereztek a fenntartható erdőgazdálkodási gyakorlatokról, a fakitermelés összetettségéről, valamint a megfelelő időzítés és menedzsment sarkalatos szerepéről a megőrzési erőfeszítésekben.
Az utolsó nap érzelmes lezárása volt a hét tevékenységeinek: az újonnan köttetett barátságokat és a kulturális kötelékeket ölelésekkel és könnyekkel ünnepelték a résztvevők. Visszatekintve a fiatalok őszinte és felelősségteljes hozzáállására, melyet a projekt során tanúsítottak, őszintén hisszük, hogy A média szerepe a környezetvédelemben elnevezésű ifjúsági csere elérte célját: fokozta a fiatalok elkötelezettségét a környezetvédelem és a fenntartható fejlődés iránt. A résztvevők megtanultak kritikusan tekinteni a tömegmédiára, azt is megértették, hogy fontos alaposabban megvizsgálni a környezettel kapcsolatos információkat, és a fenntartható gyakorlatok mellett érvelni. A projekt változatos tevékenységei révén a fiatalok nemcsak elméleti tudást szereztek, hanem gyakorlati készségeket is fejlesztettek, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy aktív szerepet vállaljanak az ökológiai kezdeményezésekben és a polgári elkötelezettségben saját közösségeikben.
A nemzetközi partnerség, amely ezen a cserén keresztül kialakult, olyan platformot biztosított, amely lehetővé tette a tapasztalatok és stratégiák megosztását, amelyek továbbra is hasznosak lesznek az ifjúsági munka számára Európa-szerte. A projekt során sikerült olyan dinamikus és befogadó környezetet megteremteni, amely támogatta a sokszínűséget, a tanulást és a fejlődést minden résztvevőnek. Az elmúlt napok megerősítették a fiatalokban, hogy bárki aktív szerepet vállalhat, és mindaz, amit itt tanultak, szilárd alapot jelent egy olyan jövő számára, amelyben készen állnak a környezeti kihívások kezelésére, közösségeik átalakítására és egy zöldebb, tudatosabb társadalom alakítására. A hazatérés után a fiatalok nemcsak az itt szerzett élmények emlékeit vitték magukkal, hanem az ihletést és az eszközöket is, amelyekkel pozitív változásokat idézhetnek elő saját közösségeikben. Így hozzájárulnak a fenntarthatóbb jövőhöz mindannyiunk számára. A projektet az Erasmus+ program finanszírozza.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában