Zene

2 órája

Az esőben is „muzsikált” az erdő

Megszervezték idén is Nagyvárad közelében a Muzsikál az erdő elnevezésű rendezvényt. Az elmúlt vasárnap a tavaly már „felfedezett” új helyszínre, a félixfürdői erdőbe vártak mindenkit azzal a céllal, hogy a környezettudatosabb, a fenntarthatóbb életvitel irányába fordítsák a résztvevőket a természetes környezet, a zene és a művészet erejével.

Fotó: Ciucur Losonczi Antonius

Ciucur Losonczi Antonius

Az esős, késő őszre emlékeztető idő miatt az idén az elmúlt évekhez képest kevesebben látogattak ki az eseményre, holott a Muzsikál az erdő-rendezvénysorozat mottója éppen az, hogy nincs rossz időjárás, csak rossz öltözködés. Akik viszont kimentek a félixfürdői rengetegbe, egy kicsit talán fázva, de mégis jól érezték magukat. 

Ezúttal is a lelkes főszervező, Szabó Lajos erdőmérnök, a Muzsikál az Erdő Alapítvány elnöke a szakvezetéses séta közben arról beszélt, hogy a mai világban mindenki keresi a boldogságot. Sokan járnak egyik országból a másikba, valahogy mégsem találják a helyüket. Szerinte csakis azok élhetnek boldogan, akik tudják, hogy melyek az élet valódi értékei. Ezek lehetnek természeti, gazdasági, kulturális kincsek, melyek az életünk meghatározói. „Én úgy gondolom, hogy a Kárpát-medencében ezek az értékek megtalálhatóak, de ezek megőrzése és a jövő nemzedékeinek való átadása nekünk alapvető felelősségünk és feladatunk. Ez azonban csak összefogással valósítható meg, helyi, nemzeti és közösségi szinten egyaránt” – fogalmazott. 

Aki elmegy a Muzsikál az erdőre, a klasszikus és a kortárs zenét hallgatva, a természetes környezetben sétálva, a kézműves-termékekben gyönyörködve felismerheti ezeket a valódi értékeket, miközben testileg-lelkileg feltöltődhet – magyarázta Szabó Lajos. Hangsúlyozta: amikor megállunk egy-egy fánál, több dolog is az eszünkbe juthat. Például az, hogy milyen az ember és a természet kapcsolata, hogy mennyire fontos kell legyen az, hogy a gazdálkodás fenntarthatóvá váljék, vagy hogy az erdőnek egy védelmi funkciója is van, hiszen rengeteg élőlénynek biztosít élőhelyet. Óriási szerepe van a klíma kiegyenlítődésében, a talaj- és vízvédelemben is szerephez jut, az utóbbi időben pedig közjóléti, rekreációs célra is használható.

Teodor Suciu, a Bihar Megyei Erdészeti Hivatal igazgatója lapunknak azt nyilatkozta: az általa vezetett intézmény mindig bekapcsolódik társszervezőként, ezzel is bizonyítva, hogy a Romsilvánál nem csak „favágók” dolgoznak, hanem olyan szakemberek is, akik óvják a környezetet. Botházy Nándor alprefektus az esemény közvetítő jellegét, ember és ember, ember és természet közti híd szerepét emelte ki.
A nap folyamán meg lehetett tekinteni a Muzsikál az erdő gyermekrajz- és fotópályázat alkotásait. Közben gyermekprogramok zajlottak: népi kézműves-foglalkozások, Bábika Játszóház, Víz – erdő – eredő. Hol az élet forrása? címmel interaktív játék az erdő és a víz kapcsolatáról Mazál Istvánnal. A koncertek sorát a Nagy Gabriella igazgatóhelyettes vezette Nagyváradi Művészeti Líceum magyar tagozatos diákjai nyitották. Mester és tanítványa, Mircescu Georgiana tanár és Füzesi Sára diák fuvoladuettjét lehetett meghallgatni. Majd egy trombitástrió fújta meg hangszerét (Kerezsi Vilmos, Paniti Antónió és Kemecsei Bálint diákokat Vura János tanár készítette fel, zongorán kísérte őket Catona Ábel tanár). Az iskola Bartók Béla Kórusát Ghitea Balázs diák vezényelte (felkészítőtanár Lukács Annamária), végül pedig a SuliBand zenéjére (felkészítők Lukács Annamária és Kása Tamás) lehetett megmozgatni az elgémberedett végtagokat. A továbbiakban fellépett még Horgas Eszter fuvolaművész Neumann Balázs zongorakíséretével, valamint Kardos-Horváth János, a Kaukázus zenekar frontembere.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában