Salvamont

3 órája

Baleset, bajba került turisták és jelzésfestés a hegyekben

Forrás: Facebook/Salvamont Bihor

ERDON-összeállítás

Eseménydúsan telt az elmúlt hétvége a hegyekben. A hegyi csendőröket vasárnap egy négyfős turistacsapat, két férfi és két nő riasztotta, miután nem tudtak teljesíteni egy túl nehéz és hosszú túrát, amire későn, hiányos felszereléssel és nem megfelelő kondícióval indultak el. A 30–60 év közötti személyek végül vasárnap este tárcsázták a 112-es segélyhívószámot. A csapat vasárnap 11 óra körül indult útnak, és a Pádis menedékház – Glăvoi rét – Galbena-szurdok körutat akarták teljesíteni, egy 17 kilométeres, nehéz fokozatú túrát – áll a Bihar Megyei Csendőrség hétfői közleményében. A csoport 18.30 órakor teljesen kifáradt, az egyik idősebb kiránduló lábfájásra panaszkodott, ezért úgy döntöttek, hogy nem folytatják a körutat. Még eljutottak egy erdészeti úthoz, de időközben besötétedett, így innen kértek segítséget. A csendőrök az erdészeti úton találtak rájuk, felmérték az állapotukat, majd visszaszállították a csoportot a Pádison hagyott gépjárművükhöz. A csendőrség ez úton is felhívja a kirándulók figyelmét, hogy mindig tájékozódjanak a választott túraútvonal nehézségi fokáról és az időjárásról. Továbbá csak a felkészültségükhöz igazodó túrára induljanak el, megfelelő felszerelésben.

Fotó: Csendőrség


Szintén az elmúlt hétvégén a Bihar-hágón (Vârtop) szolgálatot teljesítő Bihar megyei hegyimentők egy férfi segítségére siettek a vércsorogi vízesés közelében. Az 53 éves férfi lezuhant a magasból. A hegyimentők egy hordágyon rögzítették a férfit, akinek a gyanú szerint eltört a gerince, a medencéje és a combcsontja. Egészen a közútig vitték a sérültet, akit a mentők kórházba szállítottak.

Fotó: Salvamont

Turistajelzések

A rossz hírek között szerencsére jóval is szolgálhatunk: a hegyimentők újrafestették a turistajelzéseket Pádis és Varasó között, majd a Mócok temploma felé vezető útnál is. Eközben magyarországi turisták, a Pádis Szerelmesei Facebook-csoport tagjai a hegyimentők vezetésével a sárga háromszöggel jelölt Vasaskőfalva – Lepus útvonalat, illetve a Köves-Körös melletti vízműtelep és a Păuleasa rét közötti, ritkán járt túraútvonal jelzéseit festették újra. A csoport tagjai jelezték azt is, hogy szükség esetén önkéntes alapon bekapcsolódnának más útvonalak kijelölésébe is.

Fotó: Salvamont

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában