Évnyitó

2024.09.09. 16:41

Becsengettek a nagyváradi Mihai Eminescu Főgimnáziumban

A Mihai Eminescu Főgimnáziumban a cikluskezdő osztályokat hétfő reggel kilenc órára várták az iskola udvarán. Az ünnepi megnyitón jelen volt Florin Birta, Nagyvárad polgármestere is.

Fotó: Alexandru Nițescu

János Piroska

Az iskolaudvaron felsorakozott előkészítő, ötödik és kilencedik osztályokat, illetve a szülőket és a tanárokat Livia Muntean iskolaigazgató köszöntötte, majd Ioan Cadar aligazgató, vallástanár mondott áldást. Az iskola a tanárain keresztül elsősorban példamutatást kell nyújtson, olyan alapvető értékeket kell átadjon a fiataloknak, mint a munka tisztelete, integritás, felelősségteljesség és nem utolsósorban az Istenbe vetett hit – fogalmazott Horea Abrudan megyei főtanfelügyelő, köszönetet mondva ugyanakkor a pedagógusoknak is elhivatottságukért, munkájukért, a szülőket pedig arra kérte, ebben a tanévben is legyenek partnerek az oktatás folyamatában.

Fotó: Alexandru Nițescu

Florin Birta polgármester elmondta, a diákok, szülők jól döntöttek akkor, amikor a megye egyik legjobb iskoláját választották. Hozzátette: a tanévnyitón való jelenléte garancia ugyanakkor arra, hogy a felújításra szoruló iskola az elkövetkező években külalakban is összhangban lesz a diákjai által elért eredményekkel, majd sikeres tanévet kívánt a jelenlevőknek.

Fotó: Alexandru Nițescu

Ágoston-Palkó Emese aligazgató beszédében rámutatott, az elmúlt időszak arra tanított, hogy életünk nem áll olyan biztos alapokon, mint hittük, hiszen a világ gyorsan változik, ezért alkalmazkodni kell, rugalmasnak lenni, jól tűrni a bizonytalanságot. „Ennek megtanulása közös feladata a diákoknak és tanároknak. Időnként nehézségekre van szükségünk az életben. A túlságosan könnyű út nem edzi meg az embert, nem leszünk erősek, amikor annak kell lennünk, de pontosan ezek a nehézségek és a becsületes küzdés tesznek bennünket alkalmassá hivatásunk megtalálására és elfogadására” fogalmazott, sikerekben gazdag tanévet, erőt és kitartást kívánva a hallgatóságnak. A törvény által előírt és a jóérzés diktálta íratlan szabályok betartására a diákokat Valentina Brânduşoiu rendőr-főbiztos intette.

A továbbiakban az új életszakasz előtt álló diákok megismerkedtek tanítónőikkel, illetve osztályfőnökeikkel. Az iskolában ezúttal is három magyar tannyelvű osztály indult: a 9. H filológiaintenzív angol osztály osztályfőnöke Tolnai Andrea némettanár, a 9. I természettudományok osztály a logikát oktató Jakab Gábor osztályfőnökkel kezdte meg a tanévet, a 9. J matematikainformatika osztály diákjai pedig Dohi Zsuzsanna magyartanár osztályfőnöksége alatt folytatják tanulmányaikat.

Fotó: Alexandru Nițescu

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában