Hitélet

1 órája

Bérmálás a nagyváradi Katalin-telepen

Böcskei László nagyváradi római katolikus megyés püspök négy fiatalnak és öt felnőttnek szolgáltatta ki a bérmálás szentségét vasárnap délelőtt a Katalin-telepi plébániatemplomban. A fiatalok felkészítését Vass Csaba plébános, lazarista szerzetes végezte.

Forrás: RKP/Lévai Dávid

Ciucur Losonczi Antonius

Az egyházi előírásoknak megfelelően az ünnepi szentmise kezdetén, mint a Katalin-telepi Csodásérmű Boldogasszony Plébániatemplom lelkipásztora, Vass Csaba lazarista szerzetes bemutatta a jelölteket a főpásztornak, akik az elmúlt hónapokban előkészültek a megbérmálásukra, és a szentség kiszolgáltatását kérték. Tanúskodott ugyanakkor arról, hogy a jelöltek megfelelő hitoktatásban részesültek, a szentgyónás által előkészültek a bérmálás szentségének felvételére, és méltók rá, hogy Krisztus harcosai közé sorolják őket. Ezt követően a megyés püspök kérdésére válaszolva a fiatalok kijelentették: tudják, mit cselekszik a Szentlélek bennük és általuk.

Elmélkedésében Böcskei László hangsúlyozta: egészen különleges pillanatokat élhetnek át közösen, hiszen minden szentségnek a kiszolgáltatása a jövőbe mutat, oda vezet el a jelenből bennünket. Ez pedig azt jelenti, hogy Isten közel van hozzánk. Kezdeményez a mi javunkra, megkeres és várja a válaszunkat, a bérmálkozók pedig felelni akarnak Isten ezen megkeresésére. A főpásztor felidézte, hogy korábban beszélgetett velük, és felvetődött, hogy a ma embere hol találja meg azt a belső erőforrást, melyre oly nagyon szükség van ahhoz, hogy helyt tudjunk állni, és teljesíteni a küldetésünket. A Jóisten erről is gondoskodik, és megadja a lehetőséget a Szentlélek befogadására, arra, hogy betöltse az életünket. Hallgassuk és kövessük, és akkor biztos úton járunk, függetlenül attól, hogy fiatalok vagy már tapasztaltabbak vagyunk – tanácsolta a római katolikus elöljáró. „Ilyen az egyházunk, ahhoz akarunk igazodni, amit Isten sugall nekünk” – fogalmazott.

Arról is beszélt a püspök: sokszor hajlamosak vagyunk arra, hogy a jelöltek bemutatását protokolláris gesztusnak vegyük, hiszen ezért vannak a liturgikus könyvekben a szövegek. Azonban ez a momentum ennél sokkal többet jelent egy olyan világban, amikor hajlamosak vagyunk elzárkózni, majdnem, hogy elbújni mások elől, eltitkolva vallásos meggyőződésünket. A megbérmálandók bemutatása, majd a szentség felvétele ennek a trendnek mond ellen, hiszen a jelöltek ünnepélyesen és a nyilvánosság előtt felvállalják kereszténységüket – ezáltal cselekedve a jót –, s ehhez kérik Isten segítségét, a Szentlélek támogatását. Kiállnak a közösség elé, és kijelentik, hogy a hitük szerint szeretnének élni azért, hogy elérjék a vágyott boldogságot. Általuk tehát erősödik Krisztus egyháza – hangsúlyozta Böcskei László.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában