Tervek

2 órája

Borson találhat otthonra az Erdélyi Vízilabda- és Úszóakadémia

Az intézmény jogi bejegyzése elindult, az elképzelés egy régebbi tervből fakad.

Illusztráció

Fotó: Tim Fuller

Jósa Attila

Megalakult a napokban az a kezdeményező bizottság, amelynek fő célkitűzése az Erdélyi Vízilabda- és Úszóakadémia létrehozása. Erdélyben több olyan sportakadémia is létrejött a közelmúltban, amely anyaországi és erdélyi társfinanszírozással működik, magán- és közigazgatási támogatás is van mögötte. Igaz ez a labdarúgásra, az ökölvívásra, a jégkorongra és a kézilabdára, de a vizes sportok, a póló és az úszás eddig még nem kerültek előtérbe. Legutóbb Lázár János építési és közlekedési miniszter nagyváradi látogatásakor került szóba érintőlegesen az új akadémia ügye, ahogy korábban Schmidt Ádám sportért felelős államtitkárral is történtek már megbeszélések – tudtuk meg Szabó Ödöntől. Az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke a terv további részleteit is ismertette a Bihari Naplóval. Eszerint az akadémia Borson talál majd otthonra, ahol kormányzati forrásból hamarosan felépül a tanuszoda, a helyi önkormányzat pedig keresi annak a lehetőségét, hogy egy aquaparkkal kiegészülve egy egész komplexum épüljön a településen. A kezdeményező bizottságban öt alapító tag kapott helyett: Rácz Szabolcs, a megyei RMDSZ sportügyekért felelős alelnöke, Pásztor Lehel, a váradi szervezet sportért felelős ügyvezető alelnöke, Pető Dalma, a Crişul Sportklub igazgatója, aki rengeteg tapasztalatot gyűjtött ezen a területen az elmúlt években, Szabó József, aki számos sportberuházást indított megyemenedzserként, valamint Tőkés Máté, aki jelenleg sportközgazdasági szakon tanul a Debreceni Egyetemen és korábban a Partiumi Keresztény Egyetem labdarúgócsapatának az útját egyengette. A jogi procedúrák lebonyolításáért Botházy Nándor alprefektus, a váradi RMDSZ ügyvezető elnöke felel, a projektet pedig szintén szívügyének tekinti Szabó Ödön, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke.
„Amikor Bihar megyében azon gondolkodtunk, hogy ebbe az elképzeléssorozatba, sportakadémiai hálózatba mi milyen területet válasszunk, akkor az merült fel, hogy az, amiben egyébként magyar közösségünk szempontjából a legsikeresebbek tudunk lenni nemzetközi szinten, az a vízilabda. A csapatsportok közül ebben vagyunk az élbolyban, akár olimpiai bajnoki, világbajnoki, vagy Európa-bajnoki címekről beszélünk. Másrészt az úszósportban is kiemelkedő a magyarok teljesítménye, minden szinten, akár utánpótlás, akár felnőtt versenyekről beszélünk, az aranyérmek jó részét ez a sportág szállítja a világversenyeken” – nyilatkozta szerkesztőségünknek Szabó Ödön.

Fotó: RMDSZ

„Nagyváradnak ezekben a sportágakban tradíciója van, vízilabdában is többszörös bajnok, ráadásul ez az a sportág, ahol azt tudjuk mondani, hogy a lakossági arányaink fölött vagyunk jelen. Ha a váradi sportéletet nézzük, akkor az ifi pólócsapatok esetében közel 35–40 százalék, de vannak olyan korosztályok, ahol akár a fele is a magyar közösséghez tartozik” – mondta Szabó Ödön. „Az Erdélyi Vízilabda- és Úszóakadémia nem egy új keletű kezdeményezés, az RMDSZ egy régebbi stratégiájába illeszkedik. Másfél évtizeddel ezelőtt bevezettük azt, hogy a váradi iskolákban az úszásoktatás, mint lehetőség megjelenjen, önkormányzati társfinanszírozással. Minden másodikos diáknak lehetősége van úszásoktatásra, illetve az elmúlt években tudatosan erre a programra is felkészülve a vidéki kisvárosokban egy uszodaépítési programot indítottunk el, ami az úszásoktatást segíti, így »nőttek ki« a földből Érmihályfalván, Székelyhídon, Margittán, Nagyszalontán valamint a Belényesi-medencében is a létesítmények, amelyek egy része működik immár. Az lenne az elképzelés, hogy ezt egy hálózatba tudjuk fogni. Az infrastruktúrát mi teremtettük meg, megszereztük rá a forrást és amikor az RMDSZ vezette a megyét, ezek az allokációk a kisvárosok irányába megtörténtek és az uszodák fel is épültek. Amikor a Fejlesztésügyi Minisztériumot is az RMDSZ vezette, akkor újabb tervezések és beruházások indultak el, az egyik új uszoda épp Borson lesz, ahol az lenne az elgondolás, hogy a váradihoz hasonló módon egy aquapark mellé épülve működjön a tanuszoda. Amikor a magyar kormányzat részéről is volt egy elképzelés azzal kapcsolatban, hogy az óvodai programok elinduljanak, akkor a katolikus óvodának a bővítési tervei úgy készültek el, hogy a legkisebbek számára is létrejöjjön egy infrastruktúra. Nem elhanyagolható részlet, hogy először úszni kell jól megtanulni, csak utána lehet szó vízilabdáról. Ez egy hosszútávú terv, amelynek a végén egy olyan széles mozgalmat építő akadémia jön létre, amelynek a »tetején« ott lesz egy olyan sportklub, ami reményeink szerint bármelyik csapattal felveszi a versenyt a bajnokságból és a román, vagy akár a magasabb szinten jegyzett magyar válogatottba is tud játékost adni” – zárta gondolatait az ügyvezető elnök.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában