Oktatás

2024.09.13. 10:37

Borson tartották a Bihar megyei magyar iskolák közös tanévnyitó ünnepségét

A borsi református templomban tartották csütörtök délután a Bihar megyei magyar iskolák tanévnyitó ünnepségét. Ezt követően kiállítás nyílt a Tamási Áron Mezőgazdasági és Ipari Szakképző Líceumban annak apropóján, hogy 20 éve indult be ott a szakoktatás.

Fotó:  A szerző felvétele

Ciucur Losonczi Antonius

Nagy-Máté Enikő, a borsi Tamási Áron Mezőgazdasági és Ipari Szakképző Líceum igazgatója üdvözölte a megjelenteket. A rendhagyó istentiszteleten Bátori-Fenesi Judit borsi lelkipásztor mondott igei köszöntőt a 90. zsoltár 12. verse alapján: „Taníts minket úgy számlálni napjainkat, hogy bölcs szívhez jussunk”. Beszédében három gondolatot emelt ki útravalóul az iskolakezdéshez. Elsőként a kitartás, a belső motiváció fontosságát húzta alá, hiszen, ha idejekorán feladjuk, sohasem érhetünk el nagy eredményeket. Ezután arra figyelmeztetett, hogy a hit és a tudás olyan hatalmak, melyeket senki sem vehet el tőlünk. Végül egy vitorlázórepülő szárnyalásához hasonlította az életünket, melynek mi vagyunk a pilótái. Ahhoz azonban, hogy ne zuhanjunk le, segítség, megfelelő széljárás kell. Ilyen az Istenbe vetett bizalom, a bölcsesség és az iskolában megszerzett tudás, valamint mindazoknak a támogatása, akiknek köszönhetjük, hogy eljutottunk idáig, magyarázta a lelkész.

Szabó Ödön parlamenti képviselő, tanügyi szakpolitikus reményét fejezte ki, hogy az oktatói, nevelői tevékenységet a jelenlevők olyan hivatásnak tekintik, mellyel nyomot hagynak a gyermekek életében, alakítva a fejlődésüket, hogy aztán évekkel később a már felnőtt volt diákok mint példaképükre gondoljanak rájuk. Azon meggyőződésének is hangot adott a honatya, hogy a magatartáskövetés erősebb a kimondott szónál, ezért azt tanácsolta a jelenlevőknek: vigyázzanak, hogyan viselkednek, mert ezzel mintául szolgálnak a tanítványaiknak. Végül arról beszélt Szabó Ödön, hogy mindenkitől lehet tanulni valamit, de lényeges, hogy a megszerzett tudást jóra fordítsunk, arra, hogy fényt vigyünk mások életébe.

Kéry Hajnal főtanfelügyelő-helyettes, az RMPSZ megyei elnöke egy történet elmesélésével fogalmazta meg jókívánságait, miszerint a magunk tudományánál maradva, legnagyobb szakértelmünkkel, a jövő nemzedékébe vetett töretlen hittel járuljunk hozzá a 20242025-ös tanév eredményességéhez, sikereihez, az anyanyelven való oktatás elengedhetetlen mivoltához”.

Fotó:  A szerző felvétele

Az anyanyelven való tanulás fontosságát emelte ki Bátori Géza polgármester is, majd műsorral szolgáltak helyi gyerekek: Nagy Anna szavalt, a Szerefi Ilona által felkészített diákok pedig citeráztak. Ezt követően kiállítás nyílt a Tamási Áron Mezőgazdasági és Ipari Szakképző Líceumban annak apropóján, hogy 20 éve indult be ott a magyar szakoktatás. Kihasználva a lehetőséget, az ünnepségen Sele Tünde projektvezető ismertetett egy Erasmus+ programot.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában