Avatás

2 órája

Bentlakást építtetett az egyetemnek a váradi önkormányzat

Premier Romániában, hogy a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal bentlakást építtetett a helyi egyetemnek. A létesítmény két épülete közül az egyik már elkészült, november végére a másikat is használatba adják.

Fotó: Alexandru Nițescu

Pap István

Szép ajándékkal kedveskedik a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal a most kezdődő egyetemi tanév elején a Nagyváradi Egyetemnek: két épületből álló bentlakást építtetett a felsőfokú tanintézménynek a Fogarasi/Făgărașului úton az új sportcsarnok mellett. Ezek közül az első épület már el is készült, ezt látogatta meg pénteken délelőtt Florin Birta polgármester és Constantin Bungău, az egyetem rektora a sajtó kíséretében.

Fotó: Alexandru Nițescu

A helyszínen a polgármester elmondta, hogy a váradi helyi önkormányzat és a Bihar Megyei Tanács megértették azt, hogy Nagyváradot és Bihar megyét nem lehet fejleszteni akkor, ha nem fejlődik a Nagyváradi Egyetem is. Ennek tudható be, hogy a helyi és a megyei önkormányzat összesen 20 millió euró értékben valósít meg infrastrukturális beruházásokat a felsőfokú oktatás fejlesztése érdekében. Ezek közé a fejlesztések közé tartozik a technológiai transzferközpont építése, mely még az idén elkészül, továbbá a tudományos technológiai park megvalósítása is. A harmadik beruházás a most megvalósuló két egyetemi bentlakás, amelyekben több mint 450 hallgatót tudnak majd modern körülmények között elszállásolni. Elhangzott, hogy a beruházás abszolút premiernek számít Romániában, ugyanis még nem történt meg az, hogy egy helyi önkormányzat kizárólag saját költségvetésből, uniós és egyéb külső források felhasználása nélkül bentlakást építsen a helyi egyetemnek. A két ingatlan felépítése mintegy hétmillió euróba került, a kivitelező az Igna Construct cég, mely 24 hónap alatt építette fel az egyenként ötszintes ingatlanokat. 

Fotó: Alexandru Nițescu

Jó körülmények 

A terepszemlével egybekötött pénteki sajtótájékoztatón Constantin Bungău, a Nagyváradi Egyetem rektora elmondta, hogy premiernek számít ez az épületavató abból a szempontból is, hogy a Nagyváradi Egyetem első alkalommal biztosít kétágyas szobákat, melyek mindegyike saját fürdőszobával van ellátva, „és ezt a sztenderdet kell fenntartani a jövőben is” – tette hozzá az intézményvezető. Az elsőként elkészült egyetemi bentlakást október 1-től foglalhatják el a hallgatók, itt 246 férőhely van. Október végén átadják a másik épületet is, ahol 220 férőhely van. Minden szobában hűtőszekrény és tévé van, az épületben ingyenes az internet-hozzáférés. A földszinten étkezde fog működni, minden emeleten tanulószobák vannak, és szintén minden folyosó végén szárító van több mosógéppel ellátva. Az épületben két emeleten fiúk, három emeleten lányok lesznek elhelyezve. A rektor kiemelte azt is, hogy a bentlakásban padlófűtés van, a fűtést geotermikus vízzel biztosítják. Hozzátette, hogy a bentlakásért jutányos, „egyetemista szintű” árat kell majd fizetniük a hallgatóknak.

Fotó: Alexandru Nițescu

Sok az igénylő 

Újságírói kérdésre válaszolva a rektor elmondta, hogy az egyetemnek jelenleg hat bentlakása van, beleértve a most épült ingatlanokat is, melyekben összesen 1617 helyet tudnak biztosítani az egyetemistáknak. Csakhogy máris van 2199 igénylés bentlakásra. Ezért az intézmény különböző kritériumok alapján dönti el, kit vesznek fel. Alapvetően a tanulmányi eredményekhez kötik a felvételt, emellett a szociálisan hátrányos helyzetű hallgatóknak is biztosítanak helyeket, továbbá minden külhoni románnak, aki a Nagyváradi Egyetemen tanul, kötelező módon helyet biztosítanak a tanulmányi eredményeiktől vagy bármilyen más kritériumtól függetlenül. A bentlakási helyek el vannak osztva az egyetemi karok között ezek nagyságának függvényében, és a karok autonóm módon intézik a bentlakási helyek el-, illetve kiosztását, tette hozzá Bungău. A rektor a tervekről szólva elmondta, hogy további két bentlakás épül a Nagyváradi Egyetem számára, továbbá az egyetemi kampuszban létesül egy nagy, körülbelül kétezer férőhelyes menza is.

Fotó: Alexandru Nițescu

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában