Síncsere

2024.09.08. 14:20

Éjjel-nappal folyt a munka a nagyváradi Aradi úton

Megfeszített tempóban zajlottak a munkálatok az elmúlt időszakban a nagyváradi Aradi útnak a Padișului parktól a határrendészet székházáig tartó szakaszán, hogy iskolakezdésre, szeptember 9-re újraindulhasson a villamosforgalom a városközpont felé.

Fotó: Alexandru Nițescu

BN-összeállítás

Az elmúlt napokban a munkások már éjjel is dolgoztak, hogy teljesítsék az igen szoros határidőt. A környéken lakók emiatt meglehetősen fel voltak háborodva, mert éjszakánként nem tudtak aludni. „Az elmúlt héten szinte minden este dolgoztak. A munkások hajnali fél öt körül kezdtek, flexszel vágtak, hegesztettek, kalapáltak, majd fél nyolc körül összepakoltak és elmentek. Gyakorlatilag nem lehetett tőlük aludni” – nyilatkozta a helyi sajtónak egy lakó a Luceafărul lakónegyedből. Az elmúlt napokban több szakaszon párhuzamosan folyt a munka. A Padișului utca sarkán lévő vendéglő melletti részen az újonnan lehelyezett villamossíneket hozták egyenesbe, a Luceafărul negyed előtti szakaszon a Vágóhíd (Traian Blajovici) utca kereszteződésében lévő átjárón és a síneken folytak a munkálatok, a határrendészet székháza előtti övezetben pedig még csak a napokban bontották el a régi síneket.

Fotó: Alexandru Nițescu

„A kivitelező több szakaszon párhuzamosan dolgozott, hogy az ígért határidőt tartani tudja, és hétfőtől az Aradi úton újraindulhasson a villamosforgalom a központ irányába, illetve a központ irányából” – mondta Sebastian Marchiș, a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal műszaki igazgatója. Mint megfogalmazta, a kivitelezők nem tehettek mást, mint hogy éjszaka is dolgoznak – a hegesztést például csak éjszaka végezhették, amikor hidegek voltak a sínek, a nappali forróságban ugyanis szinte lehetetlen hegeszteni. Hétfő reggelig 180 ponton kellett összehegeszteni a síneket, ezt a munkát három brigád egyszerre végezte. Ugyanakkor le kellett még döngölni a sínek alá leszórt kőből álló alapot, és be kellett még szerelni az öntözőrendszert is, ami a sínek közé kerülő gyepszőnyeg vízigényét fogja biztosítani, illetve az útkereszteződéseket is el kellett egyengetni ott, ahol a sínek áthaladnak, azaz a Vágóhíd utcánál és a határrendészetnél.

Fotó: Alexandru Nițescu

Az Aradi úti villamossínek cseréjét a Procons Group cég végzi 4,4 millió lejért. A munkálatra kiírt tendert július 10-én ítélték oda a cégnek, melynek négy hónap állt rendelkezésére a kivitelezés befejezésére, de a városvezetés inkább teljesen leállította ott a villamosforgalmat, hogy a cég zavartalanul dolgozhasson, és ezáltal a négy hónapra vállalt munkálatot egy hónap alatt be tudja fejezni.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában