Kiállítás

10 órája

Fotótárlat a román bor és gasztronómia napja alkalmából

Fotó: Marian Plaino

Ciucur Losonczi Antonius

Megtörtént a nemzetközi fotóművészeti versenyre beérkezett alkotásoknak az elbírálása, melyet az Euro Foto Art Nemzetközi Egyesület (AIEFA), a Summit Agro Románia és a Millésime Borkultúráért és Civilizációért Egyesület hirdetett meg, partnerségben a Nagyvárad és a Térsége Turizmusát Népszerűsítő Egyesülettel (APTOR – Visit Oradea). A szőlő, a bor és az élet örömei mottóval megszervezett versenyt a román bor és gasztronómia napja alkalmából hirdették meg. Olaszországból, Japánból, Szerbiából, a Moldovai Köztársaságból, Romániából és Magyarországról küldtek be pályaműveket, összesen 265-öt. A zsűri ezek közül 183-at fogadott el, és hét darab Szathmári Pap Károly emlékplakett odaítéléséről döntött, melyeket a következő fotóművészek kapják: Veaceslav Bruma és Anatol Poiată (MD), Radu Gabor, Tudorel Ilie (RO) és a nagyváradi Morvay-Szabó Edina, valamint Masami Kato (JP) és a váradi származású, de jelenleg Angliában élő Tóth Tamás. Szathmári Pap Károly aranyérmet Mészáros Ödön (HU) érdemelt, ezüstöt Anca Adriana-Andrea (RO), míg bronzot Kenéz Éva (HU). Az AIEFA-trófeát Marian Plaino (RO) veheti át, a zsűri különdíját a váradi Ovi D. Pop. A Millésime Kiválósági díjának Kisera Hayase (JP) örülhet. III. helyen végzett Incze Domokos (RO), második lett Hős Norbert (SRB), első pedig Virgilio Bardossi (ITA).
A vernisszázsra és a díjak átadására október 5-én, szombaton 18 órától kerül sor a vár I épülettestében működő Borközpontban. Az ünnepségen bemutatják az ez alkalomból az Euro Foto Art Kiadó gondozásában, a Summit Agro Románia támogatásával megjelenő albumot is. Ezt követően az elfogadott és díjazott alkotásokat a vár E épületének földszintjén lévő EFA Kiállítási Központ Matei Stegerean és Vilidár István galériáiban lehet megtekinteni. A rendezvényen a zenei pillanatokról Thurzó Sándor József brácsaművész gondoskodik a Sola Fide Kulturális és Közösségi Egyesület képviseletében, valamint Florian Chelu Madeva (gitár) és Alexandrina Chelu-Schorr (ének), a Rockfilharmónia részéről.
A képeket az AIEFA és a Helyi Közszállítási Vállalat (OTL) közti megállapodás értelmében a digitális képernyővel rendelkező modern tömegközlekedési eszközökön is vetítik majd. Az időszakos kiállítás november 6-ig tekinthető meg, ingyenesen, hétfőn és szerdán 14–18, kedden, csütörtökön és pénteken 10–14 óra közt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában