Tudnivalók

2024.09.04. 16:58

Ingyenes a helyközi közlekedés a fogyatékkal élők számára

Új feltételei vannak a súlyos vagy középsúlyos fogyatékossággal élő személyek által igénybe vehető ingyenes helyközi közlekedésnek.

Illusztráció

Forrás: oradea.ro

BN-összeállítás

A súlyos és középsúlyos fogyatékkal élő személyek egyszerűsített feltételek mellett vehetik igénybe az ingyenes helyközi közlekedési szolgáltatásokat, miután a kormány elfogadta a Munkaügyi és Szociális Szolidaritási Minisztérium által kezdeményezett ide vonatkozó határozattervezetet. A munkaügyi minisztérium által kiadott közlemény értelmében a súlyos és középsúlyos fogyatékkal élő személyek ingyenesen vehetik igénybe a helyközi közlekedési szolgáltatásokat, függetlenül attól, hogy a menetjegyeket melyik megyében nyomtatták ki.

A fuvarozóknak lehetőségük lesz arra, hogy a menetjegyeket elszámolják annak a megyének a szociális és gyermekvédelmi főigazgatóságánál, amelyben az utazás kiindulási állomása található. Abban az esetben, ha a fuvarozó és a főigazgatóság között nincs megállapodás, akkor bármely más, a fuvarozóval szerződéses kapcsolatban álló, az utazás útvonalán található szociális és gyermekvédelmi főigazgatóságnál elszámolható. Az új jogszabály szankciókat is tartalmaz, például büntetést ró ki azokra a a személyszállító vállalkozásokra, amelyek megtagadják, hogy sérült személyeket szállítsanak.

Ugyanakkor a 448/2006. sz. törvény értelmében a súlyos vagy középsúlyos fogyatékossággal élő személyek kérhetik a helyközi utazás költségeinek megtérítését akkor is, ha saját, vagy a család, illetve a személyi asszisztens tulajdonban lévő autóval közlekednek. Ebben az esetben papíralapú üzemanyag-utalványt, elektronikus utalványt vagy készpénzt kérhetnek a tankolás vagy a feltöltés költségének a fedezésére. A jogszabály meghatározza azt is, hogy ki adhat ki üzemanyagkártyát, valamint a bukaresti, illetve a megyei szociális és gyermekvédelmi főigazgatóságok milyen feltételek mellett köthetnek szerződést e kártyák megvásárlására. A kártyák, amelyeket a Pénzügyminisztérium által engedélyezett intézmények bocsátanak ki biztonságos feltételek mellett használhatók Románia valamennyi benzinkútjánál és elektromos járművek töltő állomásain. A kártyák éves költsége a súlyosan fogyatékos személyek esetében legfeljebb 1.500 lej, míg a középsúlyosak esetében legfeljebb 750 lej.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában