Közvilágítás

2 órája

Ismét magánvállalkozás kezeli majd a váradi közvilágítást

A nagyváradi önkormányzat négy évvel ezelőtt vette át a Luxten cégtől a város közvilágításának üzemeltetését, arra hivatkozva, hogy így hatékonyabb lesz a rendszer működtetése. Most részben ugyanerre hivatkozva bízzák rá ismét egy magánvállalkozóra a szolgáltatást.

Illusztráció

Fotó: Alexandru Nițescu

Pap István

A nagyváradi önkormányzat 2021-ben döntött úgy, hogy nem hosszabbít szerződést a Luxten céggel a város közvilágítási rendszerének az üzemeltetésére, hanem saját kézbe veszi a szolgáltatást, így került az a Nagyváradi Helyi Fejlesztési Ügynökség (ADLO) kezelésébe. Időközben azonban a megyében működő ipari parkok is az ADLO irányítása alá kerültek, ezért túl sok feladat összpontosult az ügynökségnél. Ez volt az egyik oka annak, hogy a polgármesteri hivatal úgy döntött, megszabadul a közvilágítási rendszer működtetésének a terhétől. „Az elmúlt négy év tapasztalatai és egy általunk elvégzett tanulmány azt mutatja, hogy ha magánüzemeltetőt bízunk meg, a közvilágítás működtetése olcsóbb és hatékonyabb lesz” – magyarázta a döntést Florin Birta polgármester a csütörtöki helyi tanácsülés előtti sajtótájékoztatón. Érdekesség, hogy négy évvel ezelőtt meg arra hivatkozott az önkormányzat, hogy hatékonyabb lesz a rendszer üzemeltetése akkor, ha azt a polgármesteri hivatal saját hatáskörben látja el, és nem bízza azt magánvállalkozásra. Harmadrészt, és ez tűnik a legkézzelfoghatóbb magyarázatnak, a közvilágítást annak idején azért vette saját kezelésbe a város, mert így tudott uniós forrásokra pályázni a rendszer megújítására. Csakhogy most már erre a célra nem állnak rendelkezésre uniós források, így azonban az üzemeltetés és a még szükséges korszerűsítési munkálatok elvégzése olcsóbb és hatékonyabb, ha magáncég végzi azokat. 
Florin Birta elmagyarázta, hogy a város tíz évre köt szerződést egy vállalkozással, 176 millió lej értékben. Az említett összegből azonban csak 39 millió lejt tesz ki a közvilágítási rendszer karbantartása tíz éven át, ami évi 3,9 millió lejes ráfordítást jelent. A fennmaradó összegeket a rendszer korszerűsítésére kell fordítani, ráadásul oly módon, hogy a munkálatokat a szerződés megkötésétől számított két éven belül be kell fejezni, de az önkormányzat ennek költségeit tíz év alatt törleszti a cégnek. A leendő vállalkozó ötezer égőt kell majd kicseréljen energiahatékony LED-égőkre, korszerűsítenie kell 242 bekapcsolópontot, ki kell cseréljen 476 villanyoszlopot és mintegy 15 kilométerrel kell bővítse magát a hálózatot. Ezek az utolsó beruházások, amelyek a város közvilágításának teljes korszerűsítéséhez szükségesek. Ugyanis, mint azt a polgármester elmondta, az önkormányzat négy különböző projekt keretében a Környezetvédelmi Alap és az Európai Befektetési Bank finanszírozásában összesen több mint 13 ezer világítótestet cserél ki a városban, amellett, hogy az önkormányzat a saját költségvetéséből is kicserélt már több mint 5100 égőt, továbbá az ADLO is végzett hasonló korszerűsítést, több mint ezer égőt cserélve ki. A polgármester szerint a LED-égőkre való áttérés gyakorlatilag a felére fogja csökkenteni a fogyasztást. „2023-ban Nagyvárad 14,9 millió lejt fizetett a közvilágításra használt áramért, ami évente mintegy 3 millió eurót jelent. Miután az összes beruházás befejeződik, az áramfogyasztás a felére, 7,5 millió lejre csökken. Évente 1,5 millió eurót fogunk megtakarítani, amit másra is felhasználhatunk” – érvelt az elöljáró. A beruházásokon és a megtakarításokon túl, amelyeket az önkormányzat a közvilágítás magáncégnek történő odaítélésével szeretne elérni, Nagyvárad polgármestere a szolgáltatások minőségének javulását is reméli. „Az üzemeltető köteles lesz egy ellenőrző- és panaszkezelő központot nyitni Nagyváradon. A hálózatot online fogják felügyelni, a panaszokat pedig közvetlenül az üzemeltetőhöz lehet majd benyújtani, így sokkal gyorsabb lesz a beavatkozás” mondta Florin Birta. A közvilágítás kiszervezésére vonatkozó határozatot egyhangúlag megszavazta csütörtökön a helyi tanács, most következik a közbeszerzési eljárás.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában