Programajánló

2024.09.11. 17:58

Ismét muzsikálni fog az erdő Félixfürdőn

Nincs rossz időjárás, csak rossz öltözködés mottóval ismét megszervezik Nagyvárad közelében is a Muzsikál az erdő elnevezésű rendezvényt. Szeptember 29-én, vasárnap 11 órától a tavaly már „felfedezett” új helyszínre, a félixfürdői erdőbe várnak mindenkit azzal a céllal, hogy a környezettudatosabb, a fenntarthatóbb életvitel irányába fordítsák a résztvevőket a természetes környezet, a zene és a művészet erejével.

Archív felvétel

Ciucur Losonczi Antonius

Lesznek megint szakvezetéses erdei séták, kézműves-foglalkozások, gyermekprogramok, kiállítások, koncertek és természetesen nem maradhat el a helyi termékeknek a bemutatása, megkóstolása sem, illetve az értékekkel való ismerkedés. Szabó Lajos erdőmérnök, a Muzsikál az erdő rendezvénysorozat főszervezője portálunknak azt nyilatkozta: szeretnék a résztvevőket ezúttal is egy környezettudatosabb, a fenntarthatóbb életvitel irányába fordítani a természetes környezet, a zene és a művészet erejével. Fontosnak tartják továbbá azt is, hogy a Muzsikál az erdő mindig a helyiekkel közösen, egy térségi összefogás mentén valósuljon meg. 2016 óta ennek a Nagyvárad környéki hagyományai is kialakultak, így együttműködnek a Romsilva állami erdészettel, az erdészeti és vadászati felügyelőséggel, a művészeti líceum magyar tagozatával, valamint az állami filharmóniával. „Úgy gondoljuk, hogy fenntartható, boldog emberi lét csak a természettel összhangban képzelhető el. A Kárpát-medence a mi csodálatos, közös életterünk a maga tiszta folyóival, zöldellő erdeivel, az itt élő népekkel együtt, és ennek a megőrzése mindannyiunk feladata, felelőssége. Az értékeket azonban csak összefogással, közös akarattal lehet megvédeni, a jövőt csak együtt lehet építeni” – fogalmazott.

A helyszín könnyen megközelíthető. Várad felől nézve, Félixfürdőn vannak balra a szállodák és jobbra az erdő, illetve, ha egyenesen megyünk, néhány száz méter megtétele után elérkezünk egy körforgalomhoz, ahol plakát jelzi majd a rendezvényhez vezető utat. 11 órakor kezdődik a helyi termékek bemutatója, és a Muzsikál az erdő gyermekrajz- és fotópályázat alkotásainak kiállítása tekinthető meg. Közben gyermekprogramok zajlanak: népi kézműves-foglalkozás; Bábika Játszóház; Víz – erdő – eredő. Hol az élet forrása? Interaktív játék az erdő és a víz kapcsolatáról Mazál István vezetésével; hagyományőrző íjászbemutató a Pusztai Farkasok Ordas Nemzetség tagjaival. Környezeti nevelési játékokat is tartanak a nagyváradi Grund Schoollal és egy bemutató lesz Mi készül a taplóból? címmel. 

11.30 órától Vitéz László bábszínház. Előadja: Fülöp József, a Ciróka Bábszínház művésze; 12 órától séta a fogadótérről az erdei koncert helyszínére. Téma az erdei életközösség, a fenntartható erdőgazdálkodás, vezetők: Szabó Lajos, Faur Mircea erdőmérnökök. 13 órától köszöntőbeszédek (Suciu Teodor, a Romsilva Bihar Megyei Erdészeti Igazgatóság vezetője, Szabó Lajos, a Muzsikál az Erdő Alapítvány elnöke), moderátorok: Matúz Viktória és Tímár Miklós erdőmérnök. 13.10 órától erdei koncertek: fellépnek a művészeti líceum diákjai (művészeti vezető Nagy Gabriella igazgatóhelyettes), 14.30 órától Anya-lánya duó – Horgas Eszter fuvolaművész és Somogyi Lili énekművész előadásában, közreműködik Neumann Balázs (zongora); 15.30 órától erdei séta vissza a fogadótérre; 16.30 órától erdei népzenei koncert: Soroglya zenekar (művészeti vezető: Dallos Levente), Érsemjéni Ezüstperje Néptánccsoport (művészeti vezető: Sütő Szabolcs); Zöld gondolatok a zene szárnyán – Kardos-Horváth János, a Kaukázus zenekar frontembere.

Az erdőbe való kijutásról mindenkinek saját magának kell gondoskodnia.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában