Vasút

2024.09.03. 17:15

Lassan haladunk a nagyobb sebesség felé

Meglehetősen nehezen haladnak a Biharpüspöki és Kolozsvár közötti vasúti pálya villamosításának és korszerűsítésének a munkálatai, amelyek révén nagyobb sebességgel járhatnak majd a vonatok az egész felújított szakaszon.

BN-összeállítás

Több mint 166 kilométernyi vasútvonal újul meg Kolozsvár és a román–magyar határ között, a korszerűsítési munkálatok során Bihar megyében jelentős beruházások és átalakítások lesznek: a mezőtelegdi vasútállomás közelében közúti aluljáró épül, a Mezőtelki és a Fugyivásárhely közötti vasúti sínpályát megduplázzák, Nagyváradon a Szilvásnál lévő vasúti hidakat, valamint a váradvelencei vasútállomást is lebontják, majd újjáépítik, a Teodor Neș-hidat is lebontják, ugyanott közúti aluljárót építenek. De hogy mindebből mikor lesz valóság, az még kérdéses, mert a munkálatok lassan haladnak.
Mint arról már beszámoltunk, a Kolozsvár–Nagyvárad–Biharpüspöki vasútvonal rehabilitációja, villamosítása, és a dupla sínpár kiépítése (ez utóbbi 14,8 kilométer hosszúságban) négy különálló projekt keretében valósul meg. A Kolozsvár és Egeres közötti első, teljes egészében Kolozs megyében található 30,41 kilométeres szakaszon idén március 6-án kezdődött el a kivitelezés és a munkálatoknak a nyolc százalékát végezték el. A kivitelezők itt a RailWorks, az Alstom Transport és az Arcada Company cégek, a szerződés értéke 1,6 milliárd lej áfa nélkül. Itt a vonalak helyreállítása és villamosítása mellett sor kerül két vasúti pályaudvar, két vasúti megálló (halta) és hét leállóhely korszerűsítésére – ez utóbbiak egyébként személyzet nélküli helyek, ahol a vonatok csak az utasok fel- és leszállása céljából állnak meg, általában legfeljebb egy percre. Tizenhárom hidat és 35 kishidat is rehabilitálnak ezen a szakaszon, és építenek egy vasúti átjárót is. Az Egeres és Kissebes közötti, szintén teljes mértékben Kolozs megyében lévő 36,53 kilométeres szakaszon már 2023. október 20-án elkezdődött a kivitelezés, ennek megfelelően itt már a munkálatok 15 százaléka elkészült. A kivitelezők ugyanazok, mint a fent említett első szakaszon, ennek a beruházásnak a költségvetése 1,5 milliárd lej, szintén áfa nélkül. A munkálatok során itt megújul két vasútállomás, két vasúti megálló és három leállóhely, továbbá korszerűsítenek három hidat, 67 kishidat és két alagutat, mely utóbbiak Sztánánál vannak (az egyik 298, a másik 320 méter hosszú), továbbá építenek egy vasúti átjárót. A harmadik és egyben leghosszabb szakasz a Kolozs megyei Kissebes és a Bihar megyei Élesd között van. Itt az FCC Construccion, valamint a Gulemark és a CNN Altyaopi cégek csak idén augusztusban kezdtek el dolgozni, ezért mindössze a munkálatok 2 százalékát sikerült megvalósítaniuk. Ennek a szakasznak a költségvetése 2,1 milliárd lej áfa nélkül. Ezeknek a cégeknek két vasútállomást, hét vasúti megállót, hat leállóhelyet és két alagutat kell felújítaniuk. Az Élesdtől a román–magyar határig tartó negyedik szakasz hossza 46,74 kilométer. Itt 2024. június 11-én kezdett el dolgozni a Webuild SPA, az Impresa Pizzarotti & CSpA és a Salcef SPA cégekből álló konzorcium, mely a 2,4 milliárd lejes szerződésben szereplő munkálatoknak mindössze a három százalékát végezte el eddig. A cégeknek négy vasútállomást, egy vasúti megállót és négy leállóhelyet kell korszerűsíteniük, továbbá nyolc híd, 17 kishíd és nyolc átjáró modernizálása is vár rájuk. Ugyanakkor meg kell kettőzniük a sínpárt 17,91 kilométer hosszan Mezőtelki és Fugyivásárhely között, és 20,51 kilométer hosszan zajvédő falakat kell kihelyezniük.

Nagyszabású korszerűsítés

Már a rendszerváltás után nem sokkal felmerült a Kolozsvár–Nagyvárad vasútvonal korszerűsítésének az igénye, de konkrét lépéseket ez irányba csak az európai uniós anyagi források megjelenése óta sikerült tenni. Románia ezt a projektet 2015-ben beiktatta az ország szállításügyi mestertervébe, majd az Országos Helyreállítási Terv (PNRR) keretében anyagi támogatást is szerzett annak megvalósítására. A Román Államvasutak 2022 novemberében írt alá 9,36 milliárd lej értékben finanszírozási szerződést a PNRR keretében a terv megvalósítására. A projekt célja, hogy a Kolozsvár és a román–magyar határ közötti szakaszon a tehervonatok elérhessék a 120 km/órás maximális sebességet, míg a személyszállító vonatok 160 km/órás sebességgel haladhassanak. A vasúti síneket mind a 166,216 kilométer hosszúságú szakaszon villamosítják, korszerűsítik a pályaudvarok épületeit, egyes településeken 40 kilométer hosszan zajvédő paneleket helyeznek el, korszerűsítik a távközlési berendezéseket, és bevezetik az ERTMS közlekedésbiztonsági rendszert, amely lehetővé teszi, hogy minden vonat helyzetét valós időben lehessen tudni, nem csak akkor, amikor a szerelvény áthalad egy jelzőhelyen. A projekt valamennyi állomás esetében előirányozza az utasforgalmi épületek rehabilitációját, hogy a közszolgáltatási területek elkülönüljenek a műszaki tevékenységeket szolgálóktól. Minden vasútállomáson kell legyen váróterem, jegypénztár és/vagy jegykiadó automata, vizuális és auditív információs rendszer, férfi és női mosdó, illetve külön mosdó mozgáskorlátozottak számára, továbbá pelenkázóhelyiség is. A peronokat az európai szabványoknak megfelelően kell átépíteni, meghatározott hosszúsággal, szélességgel és magassággal az egyes állomások típusától függően, és mindezeket el kell látni padokkal, információs táblákkal, feljárókkal és korlátokkal, a fogyatékkal élők számára színes és tapintható útjelzésekkel, valamint a peronok közötti szintbeli átjárókkal vagy gyalogos átkelőhelyekkel, továbbá LED-égős világítással.
A munkálatok azonban meglehetősen lassan haladnak. A kolozsvári vasútállomáson eddig három vonalat és az ezeket kiszolgáló peronokat bontották le. Egeres térségében, valamint Bánffyhunyad és Kissebes között előkészítették a terepet a földmunkákhoz, és már kihelyezték a villamosításhoz szükséges oszlopokat, de az új talpfákat még nem fektették le. Malomszeg és Kissebes között pedig a hidakon és kishidakon dolgoznak. Biharban a Rév és Élesd közötti szakaszon már megtisztították a nyomvonalat a dupla sínpár lehelyezéséhez Mezőtelki és Fugyivásárhely között, a váradvelencei vasútállomásról elkezdték elszállítani a régi, rozsdás vagonokat, a város főpályaudvarán lezártak három vonalat, de nem bontották még el azokat, a biharpüspöki vasútállomáson megkezdődött néhány peron bontása. De sehol sem tartanak még ott a munkálatok, hogy megkezdődhessen az oszlopok és az új talpfák kihelyezése. Pedig sietni kell, hiszen a beruházást 2026 végéig be kell fejezni, különben fennáll az uniós támogatás elvesztésének a veszélye. A Bihar megyei szakaszokon a 99,48 kilométernyi vasúti sínpálya korszerűsítése mellett a vállalkozóknak hat vasútállomást (a barátkait, a vársonkolyosit, a mezőtelegdit, a váradvelenceit, a főpályaudvart és a biharpüspökit) és nyolc vasúti megállót (Csarnóházán, Réven, Esküllőn, Céckén, Mezőtelkin, Mezőszabolcson, Mezőszakadáton és Fugyivásárhelyen) kell korszerűsíteniük.
A szállításügyi minisztérium 2024. május elején adta ki az építési engedélyt az Élesdtől a határszelvényig tartó 46,74 kilométeres szakasz felújítására, és a kivitelezők a mezőtelegdi vasútállomás közelében kezdték meg a mintegy 200 méter hosszú földalatti közúti aluljáró építését, a múlt héten indult a közművek áthelyezése és az alapozás első cölöpjeinek fúrása. Amint elkészül az aluljáró, a meglévő, sorompóval ellátott vasúti átjárót felszámolják, és a 767-es megyei úton az Élesd és Belényes között közlekedő autók megállás nélkül, a sínek alatt haladnak majd át. Nagyvárad felé haladva Mezőtelki és Fugyivásárhely között a vonal megkettőzése miatt kisajátított mezőgazdasági területeket most tisztítják és egyengetik.

Munkálatok Váradon

Nagyváradon az 1970-es évek elején épült váradvelencei vasútállomást lebontják, a helyén újat építenek, a peronokat pedig korszerűsítik és előtetőkkel fedik majd le. A műszaki terv még nem készült el, így egyelőre nem tudni, mikor kezdődik a régi épület lebontása és az új építése. Ugyanennyire bizonytalan az is, hogy mikor kezdődik el a Sebes-Körös felett a Szilvásnál áthaladó két vasúti sín bontása és újjáépítése, mert a műszaki terv ezekre a munkálatokra vonatkozóan sem készült el. „Annyit tudunk biztosan, hogy a hidakat lebontják, az újakat pedig egymás után építik meg, nem pedig mindkettőt egyszerre” – nyilatkozata a Bihoreanul hetilapnak egy neve elhallgatását kérő hírforrás. A város főpályaudvarán kevés munkálatot fognak végezni, hiszen ott körülbelül egy évtizede már megtörtént egy teljeskörű épületrehabilitáció, ezért ott csak a mosdókat és az elektromos berendezéseket újítják fel, illetve lesz némi belső térátalakítás is. Ezzel szemben teljesen felújítják a peronokat – amelyeknek 400 méter hosszúnak és 6,5 méter szélesnek kell lenniük, illetve meg is kell emelni azokat, hogy ezáltal megkönnyítsék a fel- és leszállást a mozgáskorlátozottaknak, akik számára felvonókat is építenek majd a vasútállomáson. Azt sem tudni egyelőre, hogy milyen lesz a lebontandó Teodor Neș-híd közelében helyet kapó új közúti aluljáró, amely az Izvorului utcát és a Bihari utat köti majd össze a Püspöki (Ștefan cel Mare) úttal. „A jelenlegi híd nem elég magas ahhoz, hogy a villamosítási infrastruktúra elférjen alatta, és nem is lehet megemelni, mert a felhajtók mindkét végén túl meredekek lennének. Ezért a CFR-projekt egy aluljárót irányzott elő a helyére” – nyilatkozták a Bihoreanulnak nevüket meg nem adó források. Ennek a munkálatnak sem végleges a műszaki terve, csak annyit lehet tudni, hogy az útpálya több mint kétszáz méter hosszú és hét méter széles lesz, továbbá lesz két, egyenként 1,5 méter széles járda is ott, a helyszűke miatt pedig a leendő aluljáró nem merőleges lesz az összekötő útvonalakra, hanem átlósan fog csatlakozni a Bihari úthoz és az Izvorului utcához. A nagyváradi főpályaudvar és a biharpüspöki vasútállomás között jelenleg nem folynak munkálatok. Az utóbbi állomáson azonban a múlt hét óta zajlik néhány peron bontása, hogy amikor a műszaki terv elkészül, megkezdődhessen a tényleges rehabilitáció mind a vonalak, mind az utasforgalmi épület felújítása tekintetében.

Gyorsabb haladás

A CFR SA honlapján elérhető dokumentáció szerint az úgynevezett műszaki sebességek – azok, amelyekkel a vonatok Kolozsvár és a román–magyar határ között közlekednek majd – magasabbak lesznek az eddigieknél, de sehol sem érik el a 160 km/h-t, ahogy azt a vállalat a projekt beindításakor jelezte. A korszerűsítés után a leggyorsabb szakasz Mezőtelegd és Fugyivásárhely között lesz, ahol a vonat elérheti majd a 148,3 km/órás sebességet, Fugyivásárhely és a váradvelencei vasútállomás között pedig a maximális sebesség 124 km/óra lesz. Élesd és Mezőtelegd között 112,3 km/órára nő a maximális sebesség. A leglassúbb szakasz a váradvelencei és a váradi főpályaudvar közötti rész lesz, ahol megmarad a 44,4 km/órás maximális sebesség, valamint a Nagyvárad és a biharpüspöki vasútállomás közötti szakaszon is 42,7 km/óráról mindössze 45,6 km/órára nő a maximális haladási sebesség. Igaz, ezt követően a román–magyar határig akár 80,4 km/órával is haladhatnak majd a vonatok az eddigi 47,3 km/óra helyett.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában