Munkálatok

3 órája

Lassítják az aluljáró-építést a vízhálózatot érintő munkálatok

A korábbi fogadkozások ellenére nemhogy iskolakezdésre nem indult újra a villamosforgalom a nagyváradi Vitéz (Decebal) úton, de azt sem tudni már, hogy körülbelül mikor történik ez meg.

Fotó: Alexandru Nițescu

Pap István

A föld alatti közműhálózatok miatt nem halad az ütemtervnek megfelelően a nagyváradi Vitéz (Decebal) úti közúti aluljáró építése, valamint magának az útnak a felújítása az Aradi út és a Decebal híd közötti szakaszon. Ezt mondta lapunk kérdéseire válaszolva Sebastian Marchiș, a váradi polgármesteri hivatal műszaki igazgatója. Marchiș érzhetően ingerült volt, amikor azt kérdeztük, hogy a polgármesteri hivatal miért nem tartotta be az ígéretét, és miért nem indult be a villamosforgalom iskolakezdésre a Vitéz úton. „Egyes municípiumok öt év alatt építenek meg egy aluljárót, ha én erőltetem, hogy befejezem három hónap alatt, utána az emberek már kérdezik, hogy miért nincs kész” – reagált a kérdésre Marchiș. Elmondta, hogy az út aszfaltozása jól halad, már csak azért is, mert hétvégenként is dolgoztak a munkások, a földalatti vízhálózat viszont komoly fejtörést okoz a kivitelezőknek.


„Találtunk néhány víz-, csatorna- és gázvezetéket, amelyek miatt eltolódott az eredeti kivitelezési határidő. Nem tudjuk, mi van a földben. Ma is volt egy meghibásodásunk a vízművek hálózatában (szeptember 23-án – szerk. megj.), ma és és holnap is le kell állítsuk a vizet” – fogalmazott az igazgató. Jelenleg tehát a vízhálózat elköltöztetése zajlik, az aluljáró-építés ütemtervét pedig csak azt követően lehet ismét ellenőrzés alatt tartani, hogy befejeződik ez a munkálat, és megtörténik a vezetékek bekötése a rendszerbe. „Ha a jövő hét végéig sikerül befejezni a vezetékek elköltöztetését és csatlakoztatását a hálózathoz, onnantól kezdve napra lebontva meg tudom mondani, milyen munkálatok fognak zajlani” – jelezte az igazgató. A probléma csak az, hogy éppen az nem tudható, mikor fog befejeződni a vízhálózatot érintő munkálat, és emiatt az sem tudható, hogy mikor fog beindulni a villamosforgalom a Vitéz úton. „Az biztos, hogy még az idén beindul: lehet, hogy október végén, lehet, hogy november végén, vagy decemberben. Minden a közműhálózatoktól függ” – mondta Marchiș. Megjegyezte, hogy jelenleg is a közműhálózat elköltöztetése zajlik, az aluljáró-építés helyszínén még hat cölöpöt kell lefúrni, de mivel útban vannak a vízvezetékek, ezért nem lehet elvégezni egyelőre ezt a munkálatot. Miután ezek is a helyükre kerülnek, csak azt követően kezdődhet el az aluljáró szerkezetének az építése – tette hozzá Marchiș.

Mint ismeretes, a Körös (Vladimirescu) és a Vitéz (Decebal) út kereszteződésébe tervezett 11,9 méter hosszú közúti aluljárót a Freyrom cég építi 39,4 millió lejes költségvetésből. A munkálatok során először le kell fúrni a szerkezetet tartó 278 cölöpöt. Florin Birta polgármester korábban többször elmondta: a cél az, hogy ha a teljes munkálat csak az év végére készül is el, de a Vitéz úton már iskolakezdéskor közlekedhessenek a villamosok.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában