Iskolakezdés

2024.09.08. 15:45

Módi Kinga: A keresztény értékrendet képviseljük minden területen

Az egy éve kibővült nagyváradi Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnáziumban bizakodással néznek az új tanév elé. Az elmúlt évről és az idei tanévre való felkészülésről Módi Kinga iskolaigazgatóval beszélgettünk.

Fotó: Alexandru Nițescu

P. Nagy Noémi

Három éve tölti be az igazgatói tisztséget a váradi Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnáziumban Módi Kinga. Ez idő alatt sok változás történt, beleértve az iskolabővítéseket is: először a Csillagocska református bölcsődével bővült, majd tavaly a Nicolae Bălcescu Általános Iskola magyar osztályait vette át a tanintézmény, ez utóbbi lett a kis Lorántffy, ami a Szacsvay/Cuza Vodă utcai épületben kapott helyett. Így a minden évben megnövekedett létszámú tantestülettel és új diáksereggel kellett megismerkedni, dolgozni. „Egy év távlatából úgy gondolom, hogy sikerült lépésről lépésre megismerni az új kollégákat, a szülőket és a tanulókat a kis Lorántffyban, és apránként haladva, egyetértésben megtaláltuk a közös pontokat és értékeket” – összegezte az első közös évet az igazgató. Tavaly még külön évnyitót rendeztek, a nagy Lorántffynak a hagyományokhoz híven az Olaszi templomban, a kis Lorántffynak pedig az intézmény udvarán. Az elmúlt tanévben a munka összhangban zajlott, így a tanévzárót és a ballagást már közösen tartották, és az idei tanévet is közösen nyitják meg. „Igyekszünk megtartani mindazt, ami a kis Lorántffyra korábban jellemző volt, elfogadni azt, amit fontosnak tartanak, illetve igyekszünk megmutatni és átadni, hogy milyen is a lorántffys életérzés, és milyen értékrend jellemzi az iskolánkat. Úgy gondolom, hogy gördülékenyen zajlott az átvétel, nem ütköztünk különösebb nehézségekbe” – tette hozzá Módi Kinga. A kis Lorántffyban kilenc osztály van, előkészítőtől nyolcadik osztályig évfolyamonként egy osztály (B). A nagy épületben előkészítőtől nyolcadikig szintén egy osztály (A) működik évfolyamonként, viszont középiskolai szinten két-két osztály. A líceumban idén is teológia–intenzív német/angol, illetve elektrotechnika profilú osztályok indulnak.

Fotó: Alexandru Nițescu

Az iskolaalapítás 120 éves évfordulóját jubileumi rendezvénysorozattal ünneplik a Lorántffyban, ami már tavaly elindult és idén is tart. A múlt tanévben a diákok is be tudtak kapcsolódni, foglalkoztak az iskola múltjával, Lorántffy Zsuzsanna életével, és erre a kis Lorántffys osztályok is nyitottak voltak. Az iskola reklámfilmje is erről szólt az elmúlt évben. „Szerettük volna, ha nem csak külső, nagyobb rendezvények lennének, hanem az iskola falain belül a gyermekekkel is megismertetjük, hogy ki is az a fejedelemasszony, akinek nevét iskolánk viseli” – mondta Módi Kinga. Idén is folytatódik a programsorozatot: családi nappal, osztályközösségeken belüli és kívüli tevékenységekkel, sőt diák-kutatócsoportok is indulnak majd. A cél, hogy az iskola múltjáról a tanulók otthon, levéltárakban keresnek majd visszaemlékezéseket, elmélyülnek a témában, így „nem csak kész információval állunk a gyermekek elé, hanem a felfedezéseken keresztül is tanulhatnak”.

Fotó: Alexandru Nițescu

A felújítási munkálatokkal kapcsolatban Módi Kinga elmondta, hogy a lehetőségek szerint minden évben felújítanak egy-egy tantermet a szülőbizottság, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület, illetve egy magáncég támogatásával. Mivel az iskola is sikeresen pályázott a Országos Helyreállítási Terv (PNRR) keretében egy okoslabor kialakítására, ezért idén a berendezéseknek, felszereléseknek és az eszközöknek helyet adó termet újították fel. Ez már befejeződött, az eszközök is megérkeztek, de még várni kell kicsit azok beszerelésére. Időközben az iskola tantestülete smartlabos képzésen vett részt, hogy az oktatás során tudják minél jobban felhasználni az új digitális eszközöket. Nem csak képzésen vett részt az iskola tantestülete, hanem közösségépítéssel nyitották az új tanévet szeptember első hetében. „Az élményalapú tanulás híve vagyok, amit nem csak a diákok esetében alkalmazok. Az első tantestületi ülést áhítattal kezdtük, majd egy kis játékra hívtam a kollégákat, hogy a száraz, adminisztratív dolgokat kicsit fellazítsuk. Négy épületben dolgozunk (református bölcsőde, Csillagocska óvoda, kis és nagy Lorántffy), épp ezért elég nehéz egy csapattá formálni a munkaközösséget, így a kötelező gyűléseket igyekszem arra is fordítani, hogy csapatot tudjunk alkotni” – részletezte az igazgató.

Fotó: Alexandru Nițescu

Az Olaszi templom szeptemberben elkezdődött felújítási munkálatai a gimnázium életében is változásokat eredményeznek. Az áhítatokat már a tavalyi évtől kezdve az intézmény dísztermében tartják, és a renoválás idején minden nagyobb rendezvényt (tanévnyitók, évzárók, ballagások, jeles napokra való megemlékezések) az újvárosi református templomban fognak megtartani.

A mobiltelefon használatával kapcsolatban Módi Kinga elmondta, hogy az online tanításból visszatérve már érződött ennek negatív hatása, látszott, hogy az állandó mobiltelefonozásnak nagyon rossz következményei vannak, épp ezért három éve tanítják a cikluskezdő generációknak, hogy az iskolában le lehet tenni a telefont, lehet figyelni a tanárra, és lehet okosan használni a készüléket. „A gimnáziumi osztályok esetében a diákok egy zárható szekrénybe helyezik a telefonokat reggelente, a felelős pedig az osztályfőnökkel kommunikál, ha esetleg szükség lenne a készülékekre. A középiskolai szinten ki van jelölve egy hely, ahova minden diák leteheti órán, vagy lehalkítva a táskájában tarthatja, ők a szünetben használhatják a telefont”.

Fotó: Alexandru Nițescu

A másik újítással, az úgynevezett büntetőszobával kapcsolatban Módi Kinga elmondta, hogy magyarországi képzésekre járva már megismerkedett ezzel a lehetőséggel, ott „dühöngőnek” hívják, és nagyon jó tapasztalata van ezzel kapcsolatban. Az órát zavaró diákot egy külön helyre viszik, ahol meg tud nyugodni, meg lehet hallgatni. Mint elmondta, a terem itthoni elnevezése nem éppen szerencsés, hiszen nem az a cél, hogy megbüntessék a diákokat, hanem az, hogy megértsék, milyen probléma áll a viselkedése mögött. „Szeretném, ha ez a szemléletmód folytatódna az iskolánkban is. Eddig is az igazgatói irodába nem büntetésből küldték a diákot, hanem, hogy megbeszéljük, megtudjuk, miért is viselkedik így a tanuló. Amennyiben a törvény kötelez, fogunk keresni egy olyan helyet, ahol ezt megvalósíthatjuk. A Lorántffy gimnázium alapértékéhez hozzátartozik az, hogy közösséget építünk, odafigyelünk a gyengére, az elesettre, és ugyanezt az értékrendet próbáljuk még e törvény szemléletében is alkalmazni” – tette hozzá.

Fotó: Alexandru Nițescu

„Nagyon sok programunk és tevékenységünk van, és arra bátorítom a diákokat, hogy vegyenek részt ezekben. Ismert az iskolánk LélekBand ifjúsági zenekara. A második emeleti dísztermet a Kárpát-medencei Református Oktatási Alapból felújítjuk és felszereljük, kimondottan azért, hogy minden hangszer és eszköz egy helyen legyen elérhető, és hely is legyen a lassan ötven tagot számláló kórusnak. Ugyanitt alakítanánk ki egy helyet a teológia osztályoknak, és nem csak, ahol különleges vallásórákat lehet majd tartani, ahol alkalmazható lesz a padlóképes Kett-módszer is” – részletezte az igazgató. Tovább folytatja a tevékenységet az iskola színjátszócsoportja és munkához lát a LaZsaDT, az iskola diáktanácsa is. Működik egy Napsugár Klub is, ahol számos tevékenység zajlik a néptáncoktatástól elkezdve a citerajátszásig. Jövő héten zajlik majd a gólyatábor a kilencedik osztályosoknak Biharfélegyházán, és az iskola vezetősége nem csak ezen az alkalmon, hanem minden területen igyekszik a keresztény értékrendet képviselni. „Ha nyitottsággal fordulnak felénk a diákjaink, akkor nagyon sikeres tanév elé nézünk. Az első, Iskola másként-hét is azt szolgálja, hogy legyen egy kis átmenet, legyen idő arra, hogy odafigyeljünk egymásra, hogy közös tapasztalataink legyenek, így a második héttől egymásra hangolva, nyitottsággal tudjuk elkezdeni ténylegesen a tanévet” – tette hozzá végezetül Módi Kinga.

Fotó: Alexandru Nițescu

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában