Kiállítás

2024.09.05. 17:27

Pontokból összeállt képekből nyílt tárlat a nagyváradi Tibor Ernő Galériában

Nagyváradi pontok címmel Nyitrai Károly, az alkotóközösség tagjának grafikáiból nyílt kiállítás szerda este a Kanonok sori Tibor Ernő Galériában. Az időszakos tárlat szeptember 12-ig tekinthető meg, vasárnap és hétfő kivételével naponta 11–16 óra között.

Fotó: Ciucur Losonczi Antonius

Ciucur Losonczi Antonius

Csathó Töhötöm, a váradi Tibor Ernő Galéria művészeti vezetője köszöntőbeszédében hangsúlyozta: valódi örömünnep számukra ez a kiállítás, hiszen a TEG alkotóközösségének tagja végre nem csak csoportos, hanem egyéni tárlattal is bemutatkozik a Kanonok sori galériában, a rá jellemző stílusjeggyel, a pointillizmussal, vagyis a pontokkal való képalkotással. Most érezte úgy, eljött a pillanata annak, hogy felfedje, mi foglalkoztatta őt az utóbbi hét évben. A pontot választotta kifejező eszközéül, ezek összességéből kínál számunkra egy látványt. Járja a várost, Nagyváradot, felfigyel a csodálatos épületekre, s megörökíti ezeket mind nappali, mind éjszakai megvilágításban. Ugyanakkor megjelennek a hétköznapok egyszerű, néha mosolyt fakasztó pillanatai is. „Az alkotások visszatükrözik Nyitrai Károly személyiségét, lelki világát, azt az alázatosságot, mellyel képes megérinti a lapok felületeit, hogy aztán hosszú hetek, néha hónapok elteltével a pontok strukturálódva látvánnyá, letisztult formákká rendeződjenek. Manapság persze, a modern tipográfiai eszközökkel és számítógépes programokkal ezt néhány másodperc alatt meg lehet oldani, de a hagyományos technika ennél sokkal értékesebb, mert folyamatos koncentrálást igényel” – fogalmazott Csathó Töhötöm.

Az életpályájáról beszélve Nyitrai Károly felidézte, hogy Kolozsváron született, de alig kétéves korában már Nagyváradra került. A felmenői közt voltak képzőművészek, egyik dédnagymamája és annak testvére festettek. Ezért már gyermekként elhatározta, hogy felnőttkorában ő is szép képeket fog festeni, de ez nem ment olyan egyszerűen, mert az élet sok akadályt gördített elé. Mindig nekiveselkedett, de mindig közbejött valami. A kezdeti lépésekről szólva elmondta, hogy kamaszkorában vízfestéket kapott ajándékba, s elhatározta, hogy kezd a készlettel valamit. Édesanyja megőrizte az alkotást, ami mai szemmel nézve ugyan nem a legjobb, de talán mégis felvillantott valamit abból, hogy van érzéke a rajzoláshoz. Arról is beszélt a grafikus, hogy nagy hatással volt rá Ferenczy Béla „Citromka” rajztanár, aki azt tanácsolta neki, hogy ne adja fel, mert majd csak körülbelül az ötvenedik kép után fog látszani az eredmény. A Tibor Ernő Galériában látható grafikák néhány kivételtől eltekintve (mint például a milánói dóm) váradi épületeket ábrázolnak, illetve az emberi élet egymást követő szakaszait örökítik meg.
A vernisszázson a zenei pillanatokról Füzesi Edit (gitár) és Thurzó Sándor József brácsaművész gondoskodtak, a Sola Fide Kulturális és Közösségi Egyesület képviseletében.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában