Választások

19 órája

Szenátori mandátumért indulhat Ilie Bolojan megyei tanácselnök

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) Bihar megyei szervezete ezen a héten választja meg jelöltjeit az országgyűlési választásokra, és elképzelhető, hogy Ilie Bolojan is a szenátorjelöltek között lesz.

Fotó: Alexandru Nițescu

BN-összeállítás

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) Bihar megyei szervezete ezen a héten dönt az őszi parlamenti választásokon induló jelöltjeiről, és ennek előzményeként a szervezet megszavazta a belső versenyben induló jelöltek rövid listáját. A szavazásra kedd este került sor, egy ülésen, amelyen a PNL Bihar megyei polgármesterei és a szervezet vezetősége vett részt. A polgármesterek mindegyike a saját kedvenc jelöltjére szavazott a mintegy 15 bihari liberális közül, akik kifejezték indulási szándékukat.

A Bihoreanul hetilap információi szerint hét jelöltet választottak ki, és közülük választják meg azt a négy politikust, akiknek esélyük van a parlamentbe jutásra, ennyi mandátumra számítanak ugyanis a bihari liberálisok. A hétfős lista élén Ilie Bolojan, a párt megyei elnöke áll, ő indul a szenátori helyért. A hetilap úgy tudja, hogy a PNL egy szenátori hely megszerzésére lát esélyt Bihar megyében.

Ha Ilie Bolojan szenátor lesz, akkor le kell mondania a Bihar Megyei Tanács elnöki tisztségéről, amelyet idén nyáron másodszor szerzett meg. A PNL Bihar megyei vezetője után a listán szerepel még Dumitru Țiplea volt prefektus, aki a képviselőházba szeretne bekerülni, valamint Arina Moș jelenlegi szenátor, aki szintén képviselőjelölt. A jelenlegi bihari PNL-s képviselők közül Arina Moș az egyetlen, akit a párt támogat egy új mandátum megszerzésére, míg Ioan Cupșa, Vasile-Aurel Căuș és Kiss János parlamenti képviselők, valamint Adrian Hatos szenátor már nem szerepelnek a jelöltek között. A polgármesterek által megszavazott PNL-jelöltek listáján szerepel még Cristian Buzlea (a Bihar Megyei Vidéki Beruházások Finanszírozási Hivatalának vezetője), Călin Puia (a DGASPC igazgatója), Gheorghe Bota, Rény polgármestere és Călin Gal, a Bihar Megyei Tanács alelnöke. A keddi ülésen a liberálisok nem közölték, hogy a hét jelölt közül ki hány szavazatot kapott, de az egyértelmű volt, hogy Bolojan kapta a legnagyobb támogatást kollégái közül. A Bihoreanul azt is megtudta, hogy a parlamenti választásokon a belső versenybe szállt hét politikuson kívül más liberális jelöltek is indultak a belső megmérettetésen, mint például a volt margittai polgármester, Marcel Sas-Adăscăliții, vagy Ionel Zdrîncă nagyváradi helyi tanácsos.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában