Koldus probléma

2 órája

A kéregetők célpontja lett Nagyvárad

A Nagyváradi Helyi Rendőrség október 1–15. között nem kevesebb mint 266 hajléktalant igazoltatott, akik az utcákon aludtak és koldultak.

Illusztráció

Fotó: Alexandru Nițescu

ERDON-összeállítás

A hajléktalanként azonosított személyek mintegy kilencven százaléka nem váradi illetőségű. Egyeseket a helyi rendőrség az állomásra kísért, hogy térjenek haza a lakcímük szerinti településekre, míg másokat a váradi menedékhelyre vittek. Az igazoltatott hajléktalanok száma azért is olyan magas, mert voltak olyanok, akiket az említett időszakban négyszer is „lekapcsolt” a helyi rendőrség. Ez azt jelenti, hogy hiába kísérték a rendőrök az állomásra vagy az éjjeli menedékhelyre a delikvenseket, azok visszatértek a váradi utcákra. Samuel Milian, a helyi rendőrség vezetője a Bihoreanul hetilapnak nyilatkozva elmondta: a tetten ért személyek közül mindössze harmincan váradiak. „A Nagyváradon elkapott hajléktalanok közel 90 százaléka más településekről érkezik, akiket a város kedvező reklámja vonz ide. Akik Biharból jönnek, azok Diószegről, Szentmártonból, Székelyhídról, Tenkéről, Mezőtelegdről és Érmihályfalváról származnak. A többiek a szomszédos, Arad, Kolozs, Szatmár, illetve Szeben megyéből érkeznek” – fogalmazott Milian. 
Emellett a helyszíni ellenőrzések során a Nagyváradi Helyi Rendőrség munkatársai 34 hajléktalant azonosítottak, akik koldultak. Az ő esetükben összesen 2300 lej értékben szabálysértési jegyzőkönyvet állítottak ki, és 442 lejt koboztak el tőlük. A helyi rendőrök által lekapcsolt személyek többsége hevenyészett kuckókat épített magának a sűrűn lakott lakónegyedekben vagy ezek közelében. „A legtöbb rögtönzött menedékhelyet Őssi és Rogériusz városrészekben azonosítottuk. Itt ezek az emberek könnyebben kapnak, találnak vagy akár lopnak matracokat és takarókat, és könnyebben találnak alvóhelyet” – mondta Samuel Milian. 
A helyi rendőrség arra kéri a lakosságot, hogy ne bátorítsák ezeket az embereket arra, hogy a lakótelepeken húzódjanak meg. „Igyekszünk minden egyes személy számára jogi megoldást találni, hogy ezáltal a város is tiszta maradjon. Például egy rögtönzött menedékhely azonosítása után a helyi rendőr a helyszínen marad, amíg a RER Vest munkatársai le nem bontják azt, és meg nem tisztítják a helyet, ily módon elkerülve azt, hogy más emberek is megtelepedjenek ott” – tette hozzá Milian. A Nagyváradi Helyi Rendőrség az utóbbi időben intenzívebb ellenőrzéseket végez, hogy azonosítsa és eltávolítsa a városból az ide érkező hajléktalanokat, már csak azért is, hogy megelőzzék, hogy a hidegebb idő beköszöntével halálesetek történjenek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában