Ellenőrzés

4 órája

A megye óvodáit ellenőrizték a fogyasztóvédők

Az óvodákban uralkodó körülményeket vizsgálták a Bihar Megyei Fogyasztóvédelmi Felügyelőség ellenőrei szeptemberben.

Illusztráció

Forrás: Pexels

ERDON-összeállítás

Napközis programú, magán- és állami óvodákat is ellenőrzött a fogyasztóvédelem Bihar megyében egy országos kampány részeként. A felügyelőség közleményéből kiderül, hogy összesen 18 ilyen létesítményt ellenőriztek, és 16-ban találtak is kisebb vagy nagyobb mértékű szabálytalanságot. Az észlelt problémák a következők voltak: hiányoztak a játékok, használati eszközök és felületek fertőtlenítésének nyilvántartásai; az óvodákban olyan bútorok voltak, amelyeket nem láttak el sarokvédővel, vagy olyan kiálló részekkel rendelkeztek, amelyek megsebesíthetik a gyerekeket; találtak koszos játékokat, rovarháló nélküli ablakokat, közvetlenül a padlóra helyezett matracokat és rozsdás edényeket is. Ezek mellett az ellenőrök egyes helyeken poros bútorokat, piszkos hűtőszekrényeket és főzőberendezéseket, illetve nem megfelelően tárolt élelmiszereket is észleltek.
Az akciók során három óvodát (a Casa Minunată napközis óvoda, a biharszentandrási napközis óvoda és a Viitorul Acum Oradea Egyesület bölcsődéje) összesen 30.000 lejes bírsággal sújtottak, 14 esetben pedig figyelmeztetést adtak. Az ellenőrzések során elvégezték a takarítást és fertőtlenítést az érintett létesítményekben.
Nem jobb a helyzet országos szinten sem. Az országos hatóság (ANPC) sajtóközleménye szerint az összesen 456 ellenőrzött óvoda közül 263-ban észleltek szabálytalanságokat.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában