Emlékműsor

8 órája

A nagyváradi holokausztra emlékeztek

A vészkorszak áldozataira emlékeztek szerdán a művészeti líceumban annak kapcsán, hogy október 9. a holokauszt romániai emléknapja.

Fotó: Ciucur Losonczi Antonius

Ciucur Losonczi Antonius

Délben az iskola dísztermében kiállítás nyílt a X. D és E osztályos diákok (műépítészet és képzőművészet szakos), Rácz Ervin tanítványainak munkáiból.
Beszédében Nagy Gabriella igazgatóhelyettes, történelemtanár összefoglalta a nagyváradi holokauszt történetét, hangsúlyozva, hogy csak a múlt ismerete segíthet abban, hogy tudatosan próbáljunk figyelni a minket körülvevő világra és megakadályozzuk azt, hogy hasonló történésekre ne kerüljön sor soha többé. A holokauszt egyik emblematikus képét kivetítve próbálta megragadni azt a zűrzavart és lehetetlen helyzetet, amelybe a zsidóság került.

 „A jelenből visszatekintve a holokauszt borzalmának valósága akkor fedezhető fel igazán, ha az áldozatok sokaságát jelző hatalmas számok mögött meglátjuk az emberi sorsokat, az áldozatokat, sajátos életútjukkal, múltjukkal, érzéseikkel és vágyaikkal. Ti vagytok azok, kedves diákok, akik szavak nélkül ugyan, mégis a legjobban tudjátok megragadni az eseményeket, érzéseket, vágyakat, amelyeket az áldozatok átéltek, hiszen egy-egy kép többet mond ezer szónál”– fogalmazott Nagy Gabriella.

A tárlat felelőse, Rácz Ervin tanár személyes, holokauszttúlélők és családtagjaikkal folytatott beszélgetéseiből és tapasztalataiból osztott meg néhányat a jelenlévőkkel, majd a grafikai és festészeti munkák mondanivalójáról beszélt. „A szereplők három kategóriáját tudjuk elkülöníteni az alkotásokon. Jelen van az agresszor, az áldozat és jelen vannak az alkotók is” – magyarázta. Vura János tanár (zongora) és Kerezsi Vilmos VIII. C osztályos diák (trombita) Schindler listája filmzenéjét adták elő közösen, a megemlékezés gyertyagyújtással ért véget.


 


 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában