Tervezet

3 órája

Adóemeléseket hoz a jövő év Váradon

Közvitára bocsátotta a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal a 2025-ös évre vonatkozó helyi adók, illetékek és díjszabások tervezetét. Több adónem az infláció mértékével fog nőni jövőre.

Fotó: Alexandru Nițescu

ERDON-összeállítás

A váradi önkormányzat honlapján a Közviták/Consultări publice részben már olvasható a jövő évi helyi adókra és illetékekre vonatkozó határozattervezet, valamint a város adóövezeteit szabályozó tervezet is. Mindkét dokumentumot közvitára bocsátotta az önkormányzat. Az adókra vonatkozó tervezetről október 30-án délután négy órától a városháza nagy gyűléstermében közmeghallgatást tartanak, ahova minden érdeklődőt várnak, írja közleményében a polgármesteri hivatal. Az adóövezetek kapcsán a polgárok november 8-ig küldhetik el javaslataikat. A közvita időszakának lezárulta után a Nagyváradi Helyi Tanács fog döntést hozni a helyi adókról, illetékekről, díjszabásokról és az adóövezetekről. A közleményben említést tesznek arról, hogy a törvény értelmében az egy évvel korábbi inflációs érték arányában kell növelni a következő évi helyi adókat és illetékeket, ami esetünkben azt jelenti, hogy a 2023-as 10,4 százalékos infláció mértékével fognak emelkedni 2025-ben többek között az ingatlan- és telekadók, a gépjárműadók, a kereskedelmi tevékenységek illetékei stb. Az önkormányzat becslései szerint jövőre mintegy 8 millió lejjel, azaz mintegy 1,6 millió euróval több bevétele lesz a városnak, mint volt 2024-ben, ez Nagyvárad saját bevételeinek egy százalékát teszi ki.
A lakosokat leginkább érintő ingatlan- és gépjárműadók a következőképpen alakulhatnak, ha a javaslatot eredeti formájában fogadja el a helyi tanács. Az előrejelzések a magánszemélyek által lakhatásra használt, a legjobb, azaz A adóövezetben lévő ingatlanokra vonatkoznak. Egy 23 négyzetméteres garzonlakásért idén 75 lej adót kellett fizetni, jövőre ez 83 lejre emelkedhet. Egy 52 négyzetméteres, kétszobás lakás adója idén 250, de jövőre várhatóan mintegy 276 lej lesz. Egy háromszobás, 65 négyzetméteres lakásért idén 307 lej adót kellett fizetni, ez az összeg 2025-ben 348 lej lehet. Természetesen a gépjárművek adója is emelkedni fog: egy 1400 köbcentis autóért idén 93 lej adót kellett fizetni, jövőre pedig 103 lej lesz ez az adónem. Az 1900 köbcentis járművek adója az idei 288 lejről 302 lejre fog nőni.
Fontos hangsúlyozni, hogy jövőre is 10 százalékos kedvezményben részesülnek azok, akik március 31-ig befizetik összes helyi adójukat és illetékület. Vagyis akik időben törlesztik tartozásaikat az önkormányzat felé, ezzel lényegében megspórolhatják az inflációs költségeket. Ugyanakkor több díjszabás is módosul jövőre, amelyeket ugyan nem kötelező növelni az infláció mértékével, de a gazdasági szempontok miatt mégis emeli ezeket az önkormányzat. Szinte az összes díjszabás nőni fog a Nagyváradi Közterület-fenntartó Vállalat (ADP) által üzemeltetett létesítményekben. Például egy felnőtt belépőjegy ára a Nymphaea aquaparkba 90 lejről 100 lejre emelkedik, a gyerekjegy pedig 50 lejről várhatóan 55 lejre fog nőni. Egy belépőjegy ára felnőtteknek 24 lejről 26 lejre nő, gyerekeknek pedig 10 lejről 13-ra emelkedik az őssi strandon, és ugyanezek az új tarifák lesznek érvényesek az állatkertben is.
A temetési szertartás előreláthatólag 800-ról 880 lejre emelkedik a nagyváradi Rulikowski temetőben. Az ADP a piacokon alkalmazott díjszabásokat is növelni fogja, és szintén többe fog kerülni a vár helyiségeinek a bérlése. A sportlétesítményeket is több pénzért lehet majd bérelni, például a Bodola Gyula Stadion műfüves pályájának a bérlése óránként 150 lejbe fog kerülni napközben és 250 lejbe éjszaka.

Adóövezet

A polgármesteri hivatal közleménye beszámol arról is, hogy a városban történt beruházások miatt módosul egyes utcák vagy utcaszakaszok adóövezeti besorolása. Ez azért lényeges, mert minél jobb adóövezetben van egy ingatlan, annál magasabb az utána fizetendő adó. A vonatkozó határozattervezet szerint jövőre 35 utca vagy utcaszakasz adóövezeti besorolása változik meg, ebből a legtöbb, szám szerint 14 a Grigorescu lakónegyedben van, ami érthető is, hiszen ott az idén jelentős infrastrukturális fejlesztések zajlottak (aszfaltozás, csatornázás, parkosítás). Az Oncsa telepen és a Tineretului lakónegyedben egyenként öt utca vagy utcaszakasz adóbesorolását tervezi megváltoztatni az önkormányzat és a többi városrészben is van néhány utca, amelyek adóbesorolása változik. A legtöbb, szám szerint 24 utca a C kategóriából a B kategóriába kerül át, illetve lesz két utca, amely két szintet ugrik, és C kategóriából A-ba kerül. Lesz azonban két olyan utca is, amelyik a C kategóriából a D kategóriába „esik vissza”.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában