Vádemelés

Tegnap, 17:46

Bihar megye: hivatali visszaélés vádjával bíróság elé állítják Felsőmezős volt polgármesterét

Illusztráció

Forrás: Pixabay

Agerpres

Vádat emelt a korrupcióellenes ügyészség a Bihar megyei Felsőmezős (Câmpani) község volt polgármestere ellen. Raul Florin Bocşét hivatali visszaéléssel vádolják.
Az ügyészek szerint Felsőmezős volt polgármestere a hivatal volt könyvelőjével, Jenica Dorina Coroiuval és Eugenia Paşca volt adóügyi felügyelővel közösen követték el a bűncselekményeket. A vád szerint jogtalanul utaltak át összegeket a település önkormányzatának költségvetéséből a saját bankszámlájukra, összesen 1.435.513 lej értékben.
Az átutalt összegeket különböző dologi kiadásokként, beszerzési, utazási, szolgáltatási és rezsiköltségekként számolták el a könyvelésben, valójában azonban az összegek 95 százalékát a polgármesteri hivatal négy alkalmazottjának bankszámlájára utalták át (a felsorolt három személy mellett a könyvelőnő férjéére is, akit munkásként alkalmaztak a hivatalnál).
A négy alkalmazott így a törvényes havi bérénél sokkal nagyobb összegekhez jutott jogtalanul. A polgármester, Raul Florin Bocşe például 2865 és 4777 lej közötti fizetésre volt jogosult, de emellett 11.000 és 25.000 lej körüli összegeket vett fel a nyomozati anyag szerint. Az ügyészek azt is közölték, hogy a kárt részben sikerült megtéríteni.
A nyomozati anyag összeállításakor az ügyészség vádalkut kötött Jenica Dorina Coroiu főkönyvelővel, akit bűntársával együtt hivatali visszaélés útján elkövetett jogtalan haszonszerzéssel vádoltak. Mindkét vádlott beismerte tettét, és elfogadta a kiszabott büntetést, amely a főkönyvelő esetében három év felfüggesztett, bűntársa esetében két és fél év felfüggesztett börtön - tájékoztatott a DNA. Az ügyet a Bihar Megyei Törvényszék tárgyalja.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában