Borkóstoló

2 órája

Bihardiószegen tartotta szezonnyitó rendezvényét az RMKT

Első alkalommal tartott kihelyezett ülést a Romániai Magyar Közgazdász Társaság (RMKT) nagyváradi szervezete – a helyszín a Mados borászat terasza volt, az elmúlt szombat délután. Dr. Szilágyi Ferenc, a Partiumi Keresztény Egyetem dékánja és dr. Szabó József helytörténész tartottak előadásokat.

Ciucur Losonczi Antonius

A jó hangulatú, borkóstolókkal egybekötött összejövetel házigazdája Mados Attila közgazdász, Bihardiószeg polgármestere volt, aki egy ízletes ételkülönlegességgel, köcsögben készült mohácsi sokác babbal vendégelte meg a Nagyváradról érkezett RMKT-tagokat.

„Hivatalos” formában Szabó Géza, a Romániai Magyar Közgazdász Társaság nagyváradi szervezetének elnöke köszöntötte a jelenlevőket, megemlítve, hogy ez úgymond egy történelmi pillanat, hiszen eddig mindig Váradon találkoztak, de tapasztalva a pozitív hozzáállást, akár hagyományt is lehetne teremteni az időnkénti vidéki kiszállásokból. Jelezte, hogy az ősz folyamán több érdekes, nyilvános rendezvényre is lehet számítani az RMKT részéről. Ebben a hónapban például Tárkányi Márton, a Romániai Református Egyház Nyugdíjintézetének igazgatója fog előadást tartani az új nyugdíjtörvényről, illetve általában véve a nyugdíjak helyzetéről. A novemberi meghívott pedig Katona István projektmenedzser, IT-szakértő lesz, aki a mesterséges intelligencia hatásairól, valamint a bankkártyák használatáról, a hamisítások okozta veszélyekről értekezik majd. Az évet decemberben- ahogy lenni szokott, egy lazább hangvételű ünnepséggel zárja az RMKT – magyarázta Szabó Géza.

A továbbiakban dr. Szilágyi Ferenc geológus, a Partiumi Keresztény Egyetem dékánja régiókutatóként arról tartott prezentációt, milyen volt az elmúlt évszázadokban Biharország településszerkezete, miként változtak a demográfiai adatok és a hierarchikus viszonyok. Többek közt kitért arra, hogy milyen mértékű kapcsolat mutatkozik a települések történelmi és jelenlegi közigazgatási besorolása közt; különböző témakörökben tapasztalható-e számottevő eltérés amennyiben a 2021-es népességszám helyett a helyiségek lakosságrészarányának 300 éves elmozdulását vizsgáljuk, valamint hogyan befolyásolták a történelmi-gazdasági adottságok a települések 2021-es népességszámát.
A rendezvényen több alkalommal is kultúrtörténeti kuriózumokkal, anekdotákkal szolgált dr. Szabó József helytörténész. Történelmi időutazásra invitálta a hallgatóságát a középkortól kezdve napjainkig, a Zólyomiak, a nyúzóvölgyi csata, a kurucok és az 1848-as forradalom világába. A jelenlévők megtudhatták, mi köze van Fráter Lorándnak (1870-1930) a Corvin-közben 1956-ban harcolt Pesti srácokhoz, illetve azt is, hogy gróf Zichy „IX.” Ferenc karrierje hogyan folytatódott a negyvennyolcas szabadságharc leverését követően.   

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában