Programajánló

2 órája

Csak a húszéveseké a világ? – Ifjúságkultusz, ageizmus vagy fiatalságterror?

Sajtóanyag

Napjainkban az érett generációk még mindig túl sokszor találkozhatnak azzal az üzenettel, hogy csak addig vagyunk értékesek, használhatók, számítunk potenciális vásárlóerőnek, amíg elérjük a negyvenes éveinket. Az ötven felettiek jobbára már csak gyógyszerreklámokban, temetkezési és életbiztosítási hirdetésekben találkozhatnak a saját korosztályukkal, olyan személyekkel, akikkel azonosulhatnak – és mennyivel könnyebb lenne ez is, ha nem negyvenesek alakítanák őket. A társadalmunkban nemcsak alapérték, hanem egyenesen elvárás a fiatalság, naponta találkozunk azzal az attitűddel, hogy dicséretet, elismerést és figyelmet csak azzal lehet kivívni, ha a megfelelő módon öregszünk, vagyis úgy, hogy közben fiatalok maradunk – lehetőség szerint örökre. Milyen károkat okoz a fiatalságkultusz vagy az ageizmus? Valóban létezik a fiatalságterror? Miért láthatatlan egy idősödő társadalom többségi része? Miért utasítja el a nyugati kultúra az élet biológiai törvényszerűségeit? Mi köze van ennek a piaci folyamatokhoz és a marketing kommunikáció több évtizedes gyakorlataihoz? Mi tükröz a kérdés kapcsán a kortárs média? Ezekre a kérdésekre keresik a válaszokat az Mathias Corvinus Collegium (MCC) nagyváradi képzésének központjának a meghívottjai November 4-én, hétfőn 18 órától a püspöki palota alagsorában működő FIX rendezvényközpontban. .

Résztvevők: dr. Guld Ádám médiakutató, kommunikációs szakember, a Pécsi Tudományegyetem habilitált egyetemi docense. 2007 óta foglalkozik a kortárs médiakultúra vizsgálatával, három önálló kötetet publikált, a legfrissebb 2022 májusában jelent meg A Z generáció médiahasználata – Jelenségek, hatások, kockázatok címmel. Firtos Edit színésznő, aki így vall magáról: ember, nő, színésznő! A fiatalsággal, fiatalossággal jó a kapcsolata, mert hiszi, fiatalos lélekkel minőségi életet lehet élni érett, sőt nagyon érett korban is. Makai-Dimény Judit rendszerszemléletű egyéni-, pár- és családterapeuta, aki a különböző életszakaszok tudatszintjei, kihívásai és erőforrásainak szempontjai mentén vesz részt a közös gondolkodásban. Moderátor: Nagy Tímea Zita, az MCC határ menti központjainak képviseletvezetője. Az előadás ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Tisztelettel kérnek mindenkit, részvételi szándékát az esemény Facebook-oldalán megtalálható űrlap kitöltésével jelezze. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában