Látogatás

2 órája

Felsőpakonyban jártak a réviek

ERDON-összeállítás

Az elmúlt hétvégén egy 15 fős révi delegáció járt a felsőpakonyi testvértelepülés hagyományőrző falunapi rendezvényein. Felsőpakony a vármegye középső részén, Budapest közigazgatási határától délkeletre 5 kilométerre található a Pesti-síkságon. Fekvése, földrajzi elhelyezkedése infrastrukturális szempontból kedvező, hiszen az M5-ös autópálya és a M0-s autóút kereszteződésének közelében fekszik. Jelentős előnyt jelent az innen néhány kilométerre fekvő Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér közelsége is. Felsőpakony területe már az 1. századtól kezdődően lakott hely volt, ekkor a szarmaták népesítették be a vidéket. Erről az 1932-ben feltárt sír tanúskodik, majd ezt támasztják alá az 1950-es, 1960-as években és napjainkban is folyó ásatások. A feltárások során a 10-11. század magyarságára jellemző leletek kerültek elő, ami azt bizonyítja, hogy a területet az Árpád-kortól a magyarok népesítették be. A településre utaló első írásos emlék az 1264-ben IV. Béla király Csuti Premontrei rendháznak adományozott birtok határleírásban szerepel előbb, mint „Pukun” majd, mint „Pakon” néven. Gyál Nagyközségi Tanács társközségévé szervezték 1970-ben, és 1990-ben nyerte vissza a település önállóságát, ekkor a lakosság 2271 főt számlált. Mára a virágzó településen több mint 4000-en élnek.

Rév és Felsőpakony kapcsolata 1989 decemberére nyúlik vissza. A forradalom után,1989 december 29-én a magyarországi településről egy autónyi élelmiszersegélyt hoztak a révieknek Szabó Zoltán, dr. Balogh László és Zsolnai István, majd 1990 január 10-én Szabó Zoltán ismét eljött találkozni Rév község vezetőségével. A testvértelepülési megállapodást 15 éve, 2009 szeptember 26-án írták alá a két község polgármesterei. 
Az elmúlt hétvégén ismét hagyományőrző falunapot és szüreti felvonulást hirdettek a pakonyiak. Szombaton délelőtt 11 órakor a vasútállomásról indult volna a szüreti felvonulás, ám a rossz időjárásra való tekintettel ezt a szervezők kénytelenek voltak lefújni. A sportközpontban azonban zajlott a főzőverseny, és miután később az eső is megállt a színpadon olyan fellépők szórakoztatták a nagyérdeműt, mint Tompeti és Barátai, Jamland, Sissi, a Delta zenekar, de volt Zumba Szabó Krisztával és tombolahúzás is.
A megnyitón Nagy János pakonyi polgármester mellett Dorel Cosma révi polgármester is köszöntötte az anyaországi település lakóit és kölcsönösen jó munkát kívántak egymásnak és a felálló új önkormányzati testületeknek, miután a júniusi választásokat követően mindketten tovább folytatják munkájukat a községeik élén.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában