Bontás

2 órája

Ingatlanokat bontanak le a körforgalom kialakításáért

A nagyváradi önkormányzat megkezdi a Körös (Tudor Vladimirescu) és a Tímár (Plevnei) utcai ingatlanok és ingatlanrészek felvásárlását, melyeket később lebontanak, hogy a helyükön körforgalom épüljön.

Fotó: Pap István

Pap István

A Nagyváradi Helyi Tanács csütörtöki ülésén nem kevesebb, mint tizennégy határozatjavaslatot fogadott el arról, hogy mely ingatlanokat és az ezekhez tartozó telkeket vásárolja meg a tulajdonosoktól a Körös és a Tímár utcákon, hogy a helyükön körforgalmat alakítsanak majd ki. A határozattervezetek szakjelentései szerint a Körös utca 39. szám alatti ingatlanegyüttesben összesen nyolc lakrész és egy fogorvosi rendelő van, melyek összesen 832 négyzetméteren terülnek el, viszont a helyi tanács csak hét ingatlanrész és összesen 740 négyzetméternyi terület vásárlásáról döntött. A Tímár utcai ingatlan megvásárlása 735.300 euróba kerül. Florin Birta polgármester a tanácsülésen bejelentette, hogy az összesen tizenöt lakás tulajdonosai közül tizennéggyel sikerült megegyezni a vételárról, de egy Körös utcai tulajdonossal még folynak az egyeztetések, és valószínűleg a legközelebbi tanácsülésen ezt a vételt is előterjesztik. Hozzátette, hogy a lakóknak hat hónap áll majd rendelkezésükre, hogy elköltözzenek. Kiemelte azt is, hogy „valódi megegyezés” történt a tulajdonosokkal, ezért nem volt szükség kisajátításokra. 

Az öndicséret ellenére a csütörtöki tanácsülésen ez a javaslatcsomag váltotta ki a legnagyobb vitát. Liviu Mihai Sabău-Popa szociáldemokrata párti (PSD) helyi tanácsos arra hívta fel a figyelmet, hogy az ítélőtábla már hozott a váradi önkormányzat számára kedvezőtlen döntést a Vámház (Evreilor deportați) és a Kert (Avram Iancu) utcák lebontási terve kapcsán, és ez a mostani projekt is azokhoz hasonló. Kifejtette, hogy vissza kellene vonni napirendről az ingatlanvásárlásokra vonatkozó javaslatokat, és alaposan elemezni kell, hogy hasonló helyzet állhat-e elő, mint a már említett utcák esetében. „Nehogy úgy járjunk, hogy megvesszük ezeket az ingatlanokat, és utána nem tudjuk továbbvinni a projektet” – fogalmazott a tanácsos. Hozzászólt a vitához párttársa, Adrian Madar is, aki azt hangsúlyozta, hogy védett belvárosi övezetben történő infrastrukturális projektről lévén szó szükség lenne egy urbanisztikai dokumentáció összeállítására is, ez utóbbi pedig feltételezi egy közvita lebonyolítását, amit azonban a polgármesteri hivatal nem szervezett meg. Hozzátette, hogy nem készült a projekt kapcsán közlekedési tanulmány, ezért arra sincs válasz, hogy miért éppen oda építik majd a körforgalmat, és nem ötven méterrel arrébb, a Körös utcai parkoló előtt. Ez már csak azért is előnyösebb megoldás volna, mert az ottani telkek a város tulajdonában vannak, ezért nem kellene annyi pénzt költeni ingatlanvásárlásokra. Válaszában Florin Birta polgármester azt mondta, hogy a körforgalom építésére vonatkozó határozatjavaslatot a helyi tanács korábban már megszavazta, nincs tehát már mód arra, hogy visszavonják az ingatlanok kisajátításáról szóló előterjesztéseket. Továbbá közvitára sincs szükség, mert, mint érvelt, „Csak az érintetteknek lehetne kifogásuk a projekt ellen, nem pedig például a váradszőllősieknek, de az érintettekkel konzultáltak és sikerült megegyezni a vételárról”. Viszontválaszában Adrian Madar azt mondta, hogy nem tekinthető közvitának a vételárról szóló egyezkedés olyan tulajdonosokkal, akikkel szemben kilátásba van helyezve az, hogy kisajátítják a tulajdonukat. Birta ezekre a felvetésekre érdemben már nem válaszolt, mint ahogy arra a kérdésre sem adott feleletet, hogy miért nem a Körös utcai parkoló előtt alakítják ki a körforgalmat.

Bekapcsolódott a vitába Szabó József RMDSZ-es helyi tanácsos is, aki szintén hiányolta a közvitát, annál is inkább, mert felvetette a kérdést, hogy a városvezetés elűzi-e a Tímár utcáról a többi lakót is, hogy egy régebbi elképzelése szerint négysávosra bővítsék azt az utcát. Válaszában Florin Birta elmondta, hogy négy sávról sosem volt szó a Tímár utca esetében, hanem csak kétsávosra fogják bővíteni az utcát, amint az szerepel a belvárosi övezeti városrendezési tervben is. De ez nem prioritás a városvezetés számára: az utcaszélesítés 10–15 éven belül fog megvalósulni, tette hozzá, csakúgy, mint a Kert utca és a Vámház utca szélesítése is. Adrian Madar megkérdezte azt is, hogy mennyire biztonságos egy iskola előtt (a Szacsvay Imre Általános Iskola Körös utcai épületéről van szó – szerk. megj.) körforgalmat építeni. A polgármester szerint a közlekedés biztonságosabbá fog válni, ugyanis a körforgalom előtt az autóknak le kell majd lassítaniuk.
A vita után került sor a szavazásra: először a liberális többségű helyi tanács leszavazta Sabău-Popa javaslatát a tervezetek napirendről való levételéről, majd szintén a liberális többség szavazta meg a PSD- és az RMDSZ-tanácsosok nem szavazatai mellett az ingatlanvásárlásokra vonatkozó tervezeteket.
Mint azt már megírtuk, a nagyváradi önkormányzat körforgalmat alakít ki a Körös (Tudor Vladimirescu) és Tímár (Plevnei) utcák kereszteződésében a Szacsvay Imre Általános Iskola úgynevezett kis épületének bejárata elé. A körforgalom kialakításakor felszámolják az ottani zebrát, pontosabban néhány méterrel arrébb festik fel. Az iskola környékét úgy teszik biztonságosabbá, hogy három méteresre szélesítik a járdát és zöld sávot is kialakítanak ott. A beruházás 12,7 millió lejbe fog kerülni áfával együtt, a kivitelezési időszak három hónap.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában