Sírkabaré

4 órája

Könyvbemutató az úzvölgyi történésekről

A Magyar Polgári Egyesület (MPE) által létrehozott Polgári esték rendezvénysorozat keretében mutatták be Nagyváradon Székely Szabó Zoltán Sírkabaré című kötetét.

Forrás: MPE

BN-összeállítás

A Lorántffy-központban megjelent érdeklődőket Nagy József Barna, a Magyar Polgári Egyesület vezetője köszöntötte. Mint elmondta, a kötet nem történelmi mű, mégis megismerhetjük belőle az Úz-völgyében történteket. A szerző újságcikkeket, könyvrészleteket szerepeltet a kötetben, több helyen is hozzáfűzve a saját gondolatait. Ezek az összegyűjtött újságcikkek átfogó, részletes képet adnak arról a 2019-es júniusi napról, amikor egy felbőszített csoport randalírozva berontott a temetőbe, illetve a kötet az előzményeket, utóhatásokat, következményeket is ismerteti.

Az újságcikkek, könyvrészletek közé Székely Szabó Zoltán a saját gondolatait is beleírta. Ezek a gondolatok a székely humor alapjaiból táplálkoznak, hiszen a szerző Székelyföldön született és vált színésszé. De minden bizonnyal az is hatással volt rá, hogy 26 évig élt Bécsben, és ennek is köszönhető, hogy sokszor másképp, egy kicsit szabadabban látja, érzi és mondja el az erdélyi történéseket.

A rövid méltatás után a szerző, hogy érzékeltesse a nyugati és a romániai mentalitás közötti különbséget, több bécsi élményét is elmesélte. Mint elmondta, egy alkalommal koszorút kívántak elhelyezni gróf Széchenyi István bécsi szülőházánál. A koszorút egy magasabb helyen lévő szegre kellett volna akasztani, de nem érték el. Ott tanakodtak, próbálkoztak, amikor egy bécsi rendőr megjelent és megkérdezte, mit csinálnak. Miután elmondták, mit szeretnének, a rendőr két percen belül egy létrával jelent meg és így könnyen el tudták helyezni a koszorút.

A szerző beszélt arról is, hogy Sylvester Lajos író, akivel nagyon jó barátságban voltak, az elsők között foglalkozott a témával: Úz-völgyi hegyomlás címmel könyvet írt, majd filmet is készített a katonai temetőről. Az író volt az egyik lelkes kezdeményezője, szervezője annak, hogy emlékművet állítsanak a temetőben, ez meg is történt, és 1994. augusztus 26-án fel is avatták azt.

Székely Szabó Zoltán és Hajdu Géza színművész több részletet is felolvasott a kötetből, majd Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Szövetség ügyvezető elnöke mutatta be röviden az úzvölgyi történéseket. Mint elmondta, jelen pillanatban a katonai temető Dormánfalva község, így Bákó megye kataszteri térképén szerepel, a hivatalos telekkönyvek szerint most oda tartozik. E miatt nem lehet tudni, mikor lesz újra a figyelem középpontjában. Csomortányi hangsúlyozta, hogy mulasztások sora vezetett a kialakult helyzethez. 1990 óta Hargita megye vezetői nem tudták rendezni a határszéli területek hovatartozását, így történhetett meg az is, hogy a Békás-szoros immár Neamț megyéhez tartozik. A folytatásban a résztvevők is hozzászóltak a témához, majd dedikálással zárult a könyvbemutató.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában