Reprint

3 órája

Könyvbemutató Váradon: A téboly hétköznapjai

Az egykor Nagyváradon élt Harsányi Zimra gettóbeli naplóbejegyzéseiből készült regényének újrakiadása történt meg nemrégiben a Holnap Kulturális Egyesület révén. A téboly hétköznapjai című alkotás jelenkori kiadását múlt csütörtökön mutatták be a nagyváradi ortodox zsinagóga melletti kisteremben, azzal az épülettel szemben, ahol a színműíró iskolába járt.

Fotó: János Piroska

János Piroska

A váradi zsidó hitközség épületében a mű jelenkori kiadását kezdeményező Sall Lászlóval az újrakiadott regény szerkesztője, Szűcs László beszélgetett, az est házigazdájaként Simon Judit köszöntötte a megjelenteket. Harsányi Zimra könyve először 1966-ban jelent meg Magyarországon, kis példányszámban. Az újrakiadásnál ezt a példányt vették alapul, a regény modern nyelvezete miatt pedig csak minimális javításokat eszközöltek rajta. Bár szerkezetileg regény, mégis jobban illik rá a regényes memoár, hiszen egyáltalán nem fikcióról beszélünk – jegyezte meg a szerkesztő. Mint elhangzott, a csütörtök esti rendezvény kettős könyvbemutatónak indult, amelyen a holokauszt 80. évfordulójának alkalmából Harsányi Zimra könyve mellett Simon Magda verskötetét is bemutatták volna, ez utóbbit azonban egy későbbi dátumon, a tervek szerint október 29-én, kedden ismertetik. Mindkét kiadvány a botlatókövek mintájára „botlatókönyv”, amelyek emléket állítanak a holokauszt áldozatainak. A dési születésű, egykor Nagyváradon élt, a holokausztot követően Bukarestbe visszatérő, majd pedig Magyarországra és később Párizsba áttelepült Harsányi Zimráról Sall László beszélt, rámutatva arra, hogy a Novac Anna nevet is használó írónőt – akinek műveit a román nemzeti színház mellett Sepsiszentgyörgyön is játszották annak idején – Bukarestben a Securitate megfigyelte, de később a Párizsba kivándorolt román írók, értelmiségiek körében is szem előtt tartották. Egyesek „az erdélyi Anne Frank”-ként emlegették Heyman Évához hasonlóan, akivel akár találkozhatott is, hiszen – mint a beszélgetés során elhangzott – Heyman Éva második osztályos volt, amikor Harsányi Zimra a nyolcadikba járt, az Éva lányom szerzője pedig osztálytársa volt Harsányi öccsének. Az est során a könyvből részletek hangzottak el felvételről, Tasnádi-Sáhy Noémi színművész előadásában, a könyvbemutató zárásaként pedig körözöttel kínálták a közönség tagjait, azzal az étellel, amely a naplóbejegyzésekben is megjelenik. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában