Eskütétel

2 órája

Megalakult az új nagyváradi helyi tanács

Pénteken délután megalakult az új nagyváradi helyi tanács, mely a 2024–2028 közötti időszakban fogja ellátni feladatát.

Fotó:  A szerző felvétele

Pap István
A román himnusz eléneklésével kezdődött pénteken délután a nagyváradi helyi tanács alakuló ülése a városháza nagy gyűléstermében a meglehetősen nagy számú érdeklődő közönség előtt. A Nemzeti Liberális Párt (PNL) népes delegációval érkezett az ülésre, köztük volt Ilie Bolojan és Cornel Popa a párt megyei szervezetének jelenlegi és volt elnöke, Dumitru Țiplea, Arina Moș, a párt parlamenti képviselőjelöltjei. Szintén nagy számban voltak jelen a helyi tanácsba bejutott Szövetség a Románok Egységéért (AUR) tagjai és szimpatizánsai, az élükön Ciprian Blejan megyei pártelnökkel. A himnusz után a prezídiumban helyet foglaló Virgil Bercea görögkatolikus nagyváradi püspök és Radu Valer Rus, a nagyváradi ortodox püspökség vikáriusa mondtak rövid imát, majd Marcel Dragoș, Bihar megye prefektusa felolvasta a bíróság mandátumigazoló határozatát.

A szerző felvétele

Ezt követően a megválasztott tanácsosok a pulpitus elé vonultak és ábécé sorrendben letették az esküt. Itt kell beszámolnunk egy kis kellemes meglepetésről is: az elsőként esküt letevő liberális párti Călin Barabaș esküje végén magyarul is elmondta: „Isten engem úgy segéljen!”. A huszonhét tagú testület tagjai közül huszonhárman tettek esküt pénteken: a PNL részéről a már említett Barabaș mellett Dănuț Dejeu, Camelia Dulca, Grigore Morar, Carmen Rus, Mihai Torjoc, Antonia Nica, Teofil Filimon, Laviniu Domocoș, Karmen Chimerel, Ioan Tirla, Ioan Lezeu és Florin Marinău; az RMDSZ részéről Papp Lilla, Pető Dalma, György-Csáki János, Szántó Ildikó és Szabó József (ők szintén elmondták az eskü záró formuláját magyarul is); a Szociáldemokrata Párt (PSD) részéről Adrian Madar, Alin Florin Novac Iuhas és Horea Radu Sebeșan; valamint a Szövetség a Románok Egységéért (AUR) részéről Costel Moza és Ioana Popuș. 

 

Régi új polgármester

A tanácsosok eskütétele után Florin Birta tette le a polgármesteri esküt, majd beszédet intézett a megjelentekhez. Köszönetet mondott családjának, valamint politikai mentorának, Ilie Bolojan tanácselnöknek, illetve Cornel Popa korábbi megyei pártelnöknek és kollégáinak, akik támogatták a város projektjeinek a megvalósítását. Ugyanakkor megköszönte a támogatást a váradi polgárokmak is, akik a beruházás megvalósítása idején sok kellemetlenséget kell elszenvedjenek. A továbbiakban hangsúlyozta, hogy a most létesülő helyi tanács egy új fejezetet fog nyitni a város történetében, mert most fogják lerakni a jövőbeli fejlesztési projektek alapjait. A polgármester felvázolta a városvezetés stratégiáját az elkövetkező négy évre. „Ambiciózus beruházási programot tűztünk ki magunk elé az oktatástól és az egészségügytől kezdve az életminőségen át az infrastruktúráig” – fogalmazott, majd hangsúlyozta, hogy a következő ciklusban is lesz néhány olyan terület, „amelyre nagyon erősen fogunk összpontosítani. Be fogunk fektetni az iskolákba, óvodákba és bölcsődékbe, mert ezekre a beruházásokra vannak források az országos helyreállítási tervből. Jelenleg is zajlik a projektek pályáztatása, és a következő mandátumban mindezek a projektek valósággá válnak” – fogalmazott. 

Ebben a mandátumban fogják felépíteni az új járványkórházat, az új járóbeteg-rendelőt a megyei kórház főépületénél, valamint rehabilitálni fogják a megyei kórház összes épületét, amelyek mindeddig nem voltak korszerűsítve. Bővíteni fogják a gyalogos övezeteket, modernizálják a lakónegyedeket, prioritásként kezelik a smart city (okos város) koncepciójának a gyakorlatba ültetését Nagyváradon, támogatni fogják a magánberuházásokat, vázolta a terveket Birta. Ez utóbbi kapcsán megjegyezte, hogy az elmúlt 15 év során több mint 20 ezer új munkahely jött létre a magánbefektetések hatására, „ez fejlődést jelent, és mi ezen az úton fogunk haladni a továbbiakban is” – mondta. Megjegyezte, hogy a turizmusra is oda kell figyelni, mert „meg kell mutassuk Nagyvárad értékeit, kulturális és épített örökségét az ide látogató turistáknak”. Nagyon fontosnak nevezte a légi és közúti összeköttetést kiemelve, hogy ebben a vonatkozásban nagyon nagy szerepet játszott és fog játszani a jövőben is a megyei tanáccsal, valamint Románia parlamentjével való együttműködés. Mindezeket tekintetbe véve felhívást intézett a helyi tanácsosokhoz, hogy biztosítsák azt, hogy a felsorolt kezdeményezések megvalósuljanak, ami azt feltételezi, hogy a tanácsosok felül tudjanak emelkedni a politikai érdekeken a város fejlesztése érdekében. „Az elmúlt években történt pozitív változások nyilvánvalóak, még ha nem is minden tökéletes és nagyon sok tennivalónk is van még, de nekünk kötelességünk hogy tartsuk Nagyváradnak ezt a felfelé tartó fejlődési irányát” – fogalmazott Birta. 

Végezetül a polgármester bejelentette, hogy négy helyi tanácsos – mind a négyen a PNL tagjai – a jövő héten teszik le az esküt, köztük az alakuló ülésről hiányzó Ligia Burtă, valamint három másik tanácsos, akik a mandátumukról lemondó Florin Birta, Marcel Dragoș és Arina Moș helyett jutnak be a testületbe. Ugyancsak a következő helyi tanácsülésen választják meg a két alpolgármestert is, tette hozzá végül Birta.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában