Helyhiány

2 órája

Megoldást keresnek a parkolóhelykrízisre Nagyváradon

Nagyvárad akut problémája a parkolóhelyek hiánya, hiszen a 118.000 forgalomba írt váradi autó 27.000 lakóhelyi parkolóhelyen kell osztozzon. Az egyre gyakoribb viták elkerülése végett a polgármesteri hivatal azt tervezi, hogy átveszi a lakótársulásoktól a lakóhelyi parkolók kiosztásának a feladatát.

Illusztráció

Fotó: Alexandru Nițescu

BN-összeállítás

Nagyváradon könnyebb autót venni, mint parkolóhelyet találni. A 448/2010 számú helyi tanácsi határozat értelmében a lakóhelyi parkolóhelyeket a polgármesteri hivatal műszaki osztálya alakítja ki, és kérésre átadja azokat a lakótársulások kezelésébe. Ezt követően történik meg a parkolóhelyek kiosztása. A dolog egyszerű akkor, ha van annyi parkolóhely, ahány igénylés van a lakók részéről, csakhogy ez a legritkább eset a városban, a leggyakoribb helyzet éppen az, amikor sokkal több autó van, mint amennyinek helyet lehet biztosítani a lakóhelyen. Hiszen vannak családok, amelyeknek kettő vagy annál is több autójuk van. Vannak továbbá olyanok, akiknek cégautójuk és saját autójuk is van, mint ahogy a lakástulajdonosok és a bérlők is rendelkeznek autóval, és mindenkinek kell a parkolóhely, lehetőleg minél közelebb a lakásukhoz. A legnagyobb gond a legsűrűbben lakott Rogériusz és Váradszőllős lakónegyedekben, valamint a Cazaban és a Szováta utcák környékén van. Nem sokkal jobb a helyzet a vársánc körül, ahol nemrégiben épült mélygarázs, de az állandóan tele van, a környékbeli lakók közül ott sem jut mindig mindenkinek hely. Ott, ahol több az igénylő, árverésre bocsátják a parkolóhelyeket. A 27 ezer lakóhelyi parkolóhelyből mintegy 21 ezret kiosztottak azok között, akik ragaszkodtak ahhoz, hogy saját parkolóhelyük legyen, és ezért fizetni is hajlandóak voltak. A standard díjszabás 160 lej egy évre, de a licitációk során a bérleti díj ennek a sokszorosára nőhet. A Bihoreranul hetilap információi szerint a Transilvaniei úton egy személy évente 6.030 lejt fizet egyetlen parkolóhelyért, ezzel ez a legdrágább parkolóhely a városban. Nem csoda hát, ha az évek során az önkormányzat bevételei megötszöröződtek a parkolási díjakból: míg 2018-ban egymillió lej bevételhez jutott a város ebből a forrásból, addig ez az összeg 2023-ra elérte az ötmillió lejt. Az autótulajdonosok közül egyre többen hajlandók inkább fizetni a parkolóhelyért, csak legyen hol tartaniuk a járművüket. Idén 338 lakótársulás kérte, hogy a 2.241 újonnan létesített vagy felszabaduló parkolóhely kezelését adják át nekik, hogy ezeket aztán kiosszák a lakók között. „Eddig 1800 helyet osztottak ki. Az emberek állhatatosan kérik azt, hogy legyen parkolóhelyük, méghozzá minél közelebb az otthonukhoz, ez vezet végül az árverések megszervezéséhez” – nyilatkozta a Bihoreanulnak Lucian Popa, a polgármesteri hivatal ingatlankezelő igazgatóságának a vezetője.

 

Változás jöhet

A városvezetés folyamatosan gondolkozik azon, hogyan lehetne hatékonyabbá tenni a lakóhelyi parkolók rendszerét. Tavaly felmerült az az ötlet, hogy a lakóhelyi parkolóhelyek rendszerét felválthatná a lakónegyedi parkolási rendszer. Ez utóbbi lényege az, hogy a lakó nem egy konkrét parkolóhelyet bérelne, hanem a pénzéért cserébe a lakóhelye körzetében, néhány utcában bárhol parkolhatna. A polgármesteri hivatal illetékesei szerint ennek a rendszernek meglenne például az az előnye, hogy ha valaki hosszabb időre elutazik az autójával, akkor a parkolóhelye nem maradna lefoglalva, hanem oda parkolhatna bárki a környékről. Az ötlet azonban az autótulajdonosok ellenállása miatt elhalt. „Nem fogjuk bevezetni a lakónegyedi parkolókat. A váradiak minden lakossági gyűlésen ellenezték az ötletet. Mindenki saját parkolóhelyet akar” – mondta Florin Birta polgármester. Mindazonáltal a városvezető szerint a dolgok nem maradhatnak úgy, ahogy jelenleg vannak, ezért mégiscsak be akar vezetni egy módosítást. Birta elképzelése szerint a lakóhelyi parkolókat a jövőben nem a lakótársulások, hanem maga a polgármesteri hivatal osztaná ki. „Rengeteg a reklamáció. A váradiak arra panaszkodnak, hogy a lakótársulások képviselői fű alatt osztják ki a parkolóhelyeket, hogy egyes parkolóhelyekért még csak nem is fizetnek, vagy az ingyenes parkolóhelyeket titokban tartják (…) A váradiak azt kérik a lakótársulásoktól, hogy minden egyes üres parkolóhelyet azonnal bocsássanak árverésre, amint felszabadul. Nem a polgármesteri hivatal hibája, hogy idáig jutottunk. Minden autós azt szeretné, ha saját parkolóhelye lenne minél közelebb a tömbházához” – fogalmazott Florin Birta. A terv része egy digitális térkép elkészítése is a városban lévő parkolóhelyekről. Erről így nyilatkozott az elöljáró: „Dolgozunk egy digitális térképen, amelyen a város összes parkolóhelye szerepel, beleértve a lakóhelyi parkolókat is, hogy a nagyváradi polgárok valós időben láthassák, melyek a szabad helyek. A polgárok feltöltik a rendszerbe az adataikat, a nevüktől és a címüktől kezdve a rendszámtáblájukig, és ha több igénylő van, akkor feliratkoznak az árverésre. Így minden átláthatóvá válik”.
 

Építés

A fenti elképzelés gyakorlatba ültetése rövid távon talán enyhít valamit a parkolóhelykrízisen, de hosszú távon csakis az új parkolóhelyek létesítése jelenthet megoldást. Az önkormányzat tervei között szerepel több emeletes parkolóház építése a lakónegyedekben. Az első ilyen terv egy ezer férőhelyes parkolóház megvalósítása az Onisifor Ghibu iskola közelében, a Váradszőllős lakónegyed rehabilitációs projektjének a keretében. Az építkezés várhatóan jövőre kezdődik el és mintegy 28 millió eurót fog felemészteni. Ezzel párhuzamosan könnyűszerkezetes emeletes parkolók építése is szerepel az elképzelések között. „Az első könnyűszerkezetes parkolót jövőre szeretnénk megépíteni Rogériuszon, hogy megkétszerezzük ott a meglévő parkolóhelyek számát. Ha a kísérleti projekt kedvező fogadtatásra talál, akkor más városrészekben is alkalmazni fogjuk” – jelentette ki Florin Birta, majd hozzátette: „de bármennyit is költ a város, soha nem fog sikerülni minden autónak saját lakóhelyi parkolót kialakítani”.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában