Beruházás

2024.10.18. 11:07

Nagyobb lesz a Körös utcai aluljáró-építés uniós finanszírozása

Az eredeti számításokhoz képest további 15 millió lejt lehet majd elszámolni uniós forrásokból a nagyváradi Körös (Tudor Vladimirescu) és Vitéz (Decebal) utcák kereszteződésében épülő közúti aluljáróra és nyolc elektromos busz beszerzésére.

Fotó: Alexandru Nițescu

Erdon-összeállítás 

A már elfogadott határozatot csütörtökön azonnali online ülésen módosította a Nagyváradi Helyi Tanács. Florin Birta polgármester az ülésen a tanácsosoknak elmagyarázta, hogy az Észak-nyugati Regionális Fejlesztési Ügynökség képviselőivel történt egyeztetések után állapodtak meg abban, hogy a váradi önkormányzat által már benyújtott mobilitási projektek esetében jóvá fogják hagyni a szerződéskiegészítés aláírását. Ezáltal lehetővé válik az, hogy a Körös utcai aluljáróépítés költségeiből 15 millió lejt, ami a város költségvetését terheli, áttegyenek uniós finanszírozásra, ezért van szükség sürgősen módosítani az erre vonatkozó határozatot. Adrian Madar szociáldemokrata párti (PSD) tanácsos azt kérdezte, hogy miből finanszírozzák jelenleg a munkálatokat, amelyek már javában zajlanak, illetve azt is megkérdezte, hogy hitelt vesz-e fel a polgármesteri hivatal erre a beuházásra. Válaszában Florin Birta elmondta, hogy nem vesznek fel kölcsönt, mert a projekt eredetileg is úgy volt kiszámolva és elfogadva, hogy a szóban forgó 15 millió lejt a város költségvetéséből kell fizetni. Ezt a pénzt tehát az önkormányzat amúgy is kifizeti a munkálatra, a fő változás az, hogy ezt az összeget később a polgármesteri hivatal vissza fogja kapni az uniótól. Hozzátette, hogy az önkormányzat még jelentős összegeket kell visszakapjon a tavaly befejezett munkálatok után, melyek megvalósítására a város hitelt kellett felvegyen. Jelezte: megszokott gyakorlat az, hogy az uniós finanszírozású beruházások megvalósítása során a város kifizeti a kivitelezőknek az uniós támogatási összegeket is, melyeket aztán később visszakap a város a finanszírozó intézménytől.

Felszólalt a napirendi pont vitáján Szabó József RMDSZ-es helyi tanácsos is, aki azt mondta, hogy nagyon lassan haladnak a munkálatok a Körös utcán, megítélése szerint a kivitelező cég „nem vesz komolyan minket”, ezért arra kérte a polgármestert, hogy sürgesse a vállalkozást, hogy dolgozzon gyorsabban. Erre reagálva Florin Birta rosszhiszeműséggel vádolta meg az RMDSZ-es tanácsost, mondván, hogy a kivitelező megfelelő erőbedobással dolgozik. „Az aluljáró kivitelezési határideje a szerződés értelmében 2026 tavasza…” „2025!” – szólt közbe Adrian Madar. „Nem, 2026, tudom, mit beszélek Madar úr. És egészen biztos, hogy tartani fogjuk ezt a határidőt” – replikázott Birta. Hozzátette, hogy a Vitéz úton már megindíthatták volna a forgalmat, ha nem döntöttek volna úgy, hogy kicserélik a régi azbeszt vízvezetéket, amelyet előbb-utóbb mindenképpen ki kellett volna cserélni. Ezért inkább most végezték el ezt a munkálatot, hogy ne később kelljen feltörni a frissen leaszfaltozott utcát. A határozatjavaslatot egyébként egyhangúlag megszavazta a helyi tanács. Ennek értelmében a közúti aluljáró megépítésének és nyolc elektromos busz beszerzsésének az összköltségvetése 111,1 millió lej áfával együtt, míg a város önrésze 705.615 lejre csökkent szintén áfával együtt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában