Nemzetközi nap

2 órája

Stratégiát dolgoz ki a vidéki nők helyzetének javítására az RMDSZ

A vidéken élő nők helyzete és problémái volt a témája annak a sajtótájékoztatónak, melyet csütörtök délelőtt a Sas-palotabeli székházban tartott Biró Rozália parlamenti képviselő, az RMDSZ Nőszervezetének országos elnöke.

Ciucur Losonczi Antonius

Az ENSZ Közgyűlésének döntése értelmében 2008 óta október 15-e a Vidéki Nők Nemzetközi Napja, mely jó alkalom arra, hogy megálljunk egy pillanatra, odafigyeljünk a sajátos helyzetükre, a problémáikra, a kihívásokra, amelyekkel naponta szembesülnek, illetve arra, hogy milyen fontos szerepet töltenek be a társadalmunkban – fejtette ki a Nagyváradon tartott csütörtöki sajtótájékoztatóján Biró Rozália. Világszinten a munkaképes lakosság egynegyede vidéki környezetben él, a fejlődő országok esetében a 43 százaléka. Románia 19,5 millió fős népességének 51,1 százaléka a szebbik nemhez tartozik, akiknek körülbelül a fele vidéki. És bár ezek a számok arról tanúskodnak, hogy magas a részarányuk, mégis korlátozott a hozzáférésük az oktatáshoz, a munkaerőpiachoz, a gazdasági erőforrásokhoz, a szolgáltatásokhoz. Jelentős részük háztartásbeli, vagy valamelyik családtagját gondozza, mert ellátásra szorul. Mivel pedig nincs saját munkahelyük, és ebből kifolyólag jövedelmük, a körükben jelentős mértéket ölt a szegénység. Ráadásul vidéken a nők sokkal nagyobb mértékben vannak kitéve a családon belüli erőszaknak. Emlékeztetett: egy 2021-es kimutatás szerint 67 esetben végződött halállal a bántalmazás, melyből 39-et vidéken regisztráltak.
A parlamenti képviselő szerint ezért is több figyelmet érdemelnek, valamint azt, hogy ezen a téren is győzzön a józan ész. „A vidéki nők helyzete arra kötelez bennünket, hogy kiemelten odafigyeljünk rájuk. Törvénymódosításokkal, a velük kapcsolatos közbeszédnek a pozitív irányba való terelésével megszüntessük az őket sújtó diszkriminációt. Az RMDSZ Nőszervezete prioritásnak tekinti egy ezzel kapcsolatos stratégia kidolgozását, mint ahogyan azt is, hogy  a vidéki nők soraiból is kerüljenek ki olyan vezetők, akik hallatni tudják a hangjukat, és képviselni az érdekeiket, a valós igényeikre támaszkodva” – jelentette ki Biró Rozália, aki – mint elhangzott – a héten a témában parlamenti nyilatkozatot is tett.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában