Ünnepség

1 órája

Tanévnyitó a Nagyváradi Egyetemen

A felsőfokú oktatási intézmény sportcsarnokában tartották kedden délelőtt a Nagyváradi Egyetem 2024–2025-ös tanévnyitóját.

Fotó: Alexandru Nițescu

BN-összeállítás

Az eseményen az egyetem vezetői és a notabilitások mellett többszáz diák, főként a „gólyák”, valamint szülők, rokonok, barátok vettek részt. Az esemény házigazdája dr. Sorin Șipoș történész, rektorhelyettes volt, aki bevezetőjében arról beszélt, hogy az intézmény nagyon jó kapcsolatokat ápol a gazdasági szférával és a helyi közigazgatással. Majd dr. Constantin Bungău rektor szólt az egybegyűltekhez, aki leszögezte: „A Nagyváradi Egyetemnek stratégiákra és kezdeményezésekre kell támaszkodnia ahhoz, hogy szembe tudjon nézni minden kihívással”, a hallgatóknak pedig elmondta: „Az egyetemi oktatást semmi mással nem lehet helyettesíteni, még a mesterséges intelligenciával sem”. A rektor bejelentette, hogy a váradi állami felsőoktatási intézményben először haladta meg az elsőéves hallgatók száma a 4500-at, az egy évvel ezelőtt beiratkozottakhoz képest ez kilenc százalékos növekedés. Bungău hangsúlyozta, hogy a mesterképzősökkel, a doktoranduszokkal, a rezidens és posztgraduális képzésben részt vevő hallgatókkal együtt a Nagyváradi Egyetemnek a 2024–2025-ös tanévben 21.231 diákja van. A rektornak az egyetem oktatógárdájához is volt üzenete: „Arra buzdítom önöket, hogy legyenek elkötelezett mentorok, és ne csak az információkat osszák meg, hanem azokat az értékeket és szakmai etikát is, amelyek alapvető fontosságúak a mi tudományos területünkön.” Hangsúlyozta, hogy „jelesre vizsgáztak” a felsőoktatás minőségellenőrző intézményének (ARACIS) látogatása során, és előrebocsátotta, hogy néhány napon belül az országos akadémiai akkreditációs intézmény újra megerősíti azt a nagyfokú bizalmat, amelyet a Nagyváradi Egyetem élvez. Az önkormányzati vezetőkhöz intézve szavait a rektor kiemelte, hogy az egyetem számos szakirányt és mesterképzést kínál a tanulni vágyó fiataloknak: „44 akkreditált mesterképzésünk van. Ezek száma alapján a Nagyváradi Egyetem az első helyen áll Romániában” – emelte ki, majd azt kérte az állami intézmények képviselőitől, hogy a jövőben is támogassák az intézmény kutatási és képzési kezdeményezéseit. Szót ejtett a Nagyváradi Polgármesteri Hivatallal és a Bihar Megyei Tanáccsal kötött partnerségről, amelynek eredménye egy új, 450 férőhelyes bentlakás, illetve a Tudományos és Technológiai Park megvalósítása. 

Fotó: Alexandru Nițescu

A megnyitón felszólalt dr. Vasile Căuș, az egyetemi szenátus elnöke is, aki arra hívta fel a fiatalok figyelmét: „Most van itt az ideje annak, hogy felépítsétek a jövőtöket. Tanuljatok azért, hogy még jobbá váljatok, hogy a társadalomnak szüksége legyen rátok”. Marcel Dragoș, Bihar megye prefektusa beszédében azt emelte ki, hogy minden egyes, az egyetemen eltöltött nap egy befektetés a hallgatók életébe és jövőjébe, míg Teofil Filimon váradi alpolgármester szerint „A Nagyváradi Egyetem több mint egy oktatási intézmény, a helyi közigazgatás partnere városunk fenntartható fejlődésében”, ezért a helyi önkormányzat azt szeretné, ha az intézmény egy oktatási és innovációs kiválósági központtá válna. Mircea Mălan, a Bihar Megyei Tanács alelnöke annak fontosságát hangsúlyozta, hogy a fiatalok maguk válasszák meg az életútjukat, és ne hagyják, hogy a világ kicsinyes dolgai tönkretegyék életüket. A megnyitó végén köszöntötte az egybegyűlteket az elsőévesek nevében Ritli Aida Maria, majd átnyújtották az arra érdemeseknek a kiválósági bizonyítványokat. Az ünnepséget a Nagyváradi Egyetem kórusának rövid műsora zárta, a karvezető dr. Carmen Rus volt.

Fotó: Alexandru Nițescu

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában