Látványosság

3 órája

Vízi színház és drónshow a Festifall keretében

Nem túlzás kijelenteni, hogy soha nem mozdultak meg még akkora tömegek a nagyváradi Festifall alkalmával, mint az idén. A legkülönlegesebb látványosság kétségkívül a francia vízi színházi előadás volt a Körösön.

Fotó: Alexandru Nițescu

Pikó Stefánia, P. Nagy Noémi

A magával ragadó produkciót bemutató Ilotopie egy francia utcai és vízi színházi társulat, amely rendkívüli előadásairól vált híressé. Ezek gyakran tavakon vagy más vízi környezetben zajlanak. A társulatot az 1980-as években alapították, és azóta kísérletező, látványos performanszaival nyűgözi le a közönséget. Az Ilotopie műsorai erősen szürreálisak, sokszor a valóságot és a fantáziát keverik. A színészek úszó színpadokon vagy éppen a vízen lebegő tárgyak között jelennek meg, miközben fények, tűzijátékok, és különböző installációk egészítik ki a látványt. Előadásaik központi elemei az emberi lét nagy kérdései: az identitás, a társadalmi helyzetek és a környezethez való viszony. Világszerte nagy sikert aratnak, és számos nagy fesztiválra meghívást kaptak, például Franciaországban, Németországban, az Egyesült Államokban és más nemzetközi helyszíneken.

Fotó: Alexandru Nițescu

Az Ilotopie egyik legismertebb előadása a „Fous de Bassin” (Őrült medence), amely során a szereplők vízi járműveken és különleges úszó szerkezeteken mozognak. Ebből az előadásból is jelen volt néhány installáció és karakter Nagyváradon, mint például a malomkerék tetején üldögélő vörös ruhás hölgy, vagy a meztelen király, aki egy kifutószerű csónakon sétált fel-alá. A váradiak számára pénteken és szombaton is előadott műsor címe: Acqua Forte.

Fotó: Alexandru Nițescu

A hatalmas tömeg miatt nem mindenki tudta figyelemmel követni az előadást: a Garasos és a Szent László híd között mindkét part zsúfolásig megtelt nézőkkel. A Garasos hídon a forgalmat rendőrök irányították a második estén, tanulva a pénteki tumultusból, hiszen igazi csodának számított, hogy senki sem sérült meg.

Drónshow

Nagyvárad számára fontos szimbólumokat rajzolt fel az égre 300 drón a szombati vízi előadás után. A rövid, de látványos show keretében megjelent néhány ikonikus váradi épület sziluettje, egy életfa, egy család, egy nő, akinek a haját tavirózsa díszítette, valamint Európa zászlaja is. A kritikusabb váradi lakosok számára érdekes hatást keltett a kerékpározó alak megjelenése, hiszen évek óta téma, hogy a városban a kerékpárutak meglehetősen hiányosak, és nincsenek összekapcsolva. Az állatmentők pedig akkor néztek nagyot, amikor az első képek között jelent meg egy éppen egymáshoz bújó kutya és gazdája.

Fotó: Alexandru Nițescu

A műsort zenei aláfestés egészítette ki, illetve a város fejlődéséről és Nagyvárad törekvéseiről is elhangzott egy szöveg. „Bizakodva tekintünk a jövő felé, miközben ápoljuk a múltat, és új iparágakat fejlesztünk. Szeretnénk megosztani ennek a helynek a szépségét a világgal, ezért fáradhatatlanul dolgozunk Nagyvárad, a turisták városának fejlesztésén” – lehetett hallani.

Családi programok

Bár az őszi fesztivál és ezzel együtt a gyerekprogramok is péntek délután kezdődtek, a borongós idő miatt az első nap kevesebb volt az érdeklődő. Szombaton viszont a kellemes őszi időben sokkal többen kilátogattak a városközpontba. A főbb gyermekprogramok a színház oldalánál felállított fedett sátrakban zajlottak, igaz, a tér kicsinek bizonyult a késő délutáni, esti órákban, amikor sokkal többen szerették volna igénybe venni a kézműves sarkot, mint amennyi hely volt. Itt arcfestés, gipsz- és üvegfestés, és egyéb kézműves foglalkozások zajlottak, mindezek ingyenesek voltak. A régi helyen, a színház épülete mögött maradtak a már megszokott vásári játékok: többféle körhinta, mini óriáskerék, trambulin, mobil játszóház stb. A Bémer téren közlekedett egy kisvonat is. Ezek a tavalyi áron voltak elérhetőek, 15–20 lej volt egy jegy a 3–5 perces időtartamú játékokra.

Fotó: Alexandru Nițescu

Idén sem maradtak el a látványos szabadtéri produkciók: a fesztivál mindhárom napján 17 órától indultak el az utcai művészek a Zöldfa (Vasile Alecsandri) utcán, a Szent László téren, a Szent László hídon és a Bémer téren. Idén a Kalimba Batucada dobosai szórakoztatták a váradiakat és a városunkba érkezőket, illetve a gólyalábas együttesek egy fehér (White World) és egy víz alatti (Underwater World) világot keltettek életre. Nagy érdeklődés övezte a produkciókat, a nézelődők minden alkalommal körbevették az utcai művészeket. Az egyik gólyalábas csoport jelmezei színes medúzákat idéztek, míg a másik tagjai tiszta fehérben vonultak fel, számos fehér léggömbbel egészítve ki a mesevilágba illő jelmezeiket. További programok zajlottak az Ezredévi emléktéren is, voltak gyerek- és cserkészfoglalkozások, illetve iskolások munkáiból is nyílt kiállítás.

Városnapi ünnepség

A Nagyváradi Polgármesteri Hivatal szervezésében az október 12-i városnap alkalmából több ünnepi rendezvény is zajlott a megyeszékhelyen, melyeken a történelmi eseményeket idézték fel román szemszögből. Az állami filharmónia Enescu–Bartók-termében díjazták a kiváló eredményeket elért diákokat és felkészítő tanáraikat, majd ünnepi képviselő-testületi ülést tartottak a városháza dísztermében helyi román közéleti szereplőknek a részvételével. Beszédet mondott Florin Birta polgármester, aki jelezte, hogy ebben a formában utoljára ült össze a plénum, hiszen hamarosan megalakul a június 9-én megválasztott új közgyűlés. Ezután dr. Sorin Șipoș történészprofesszor, a Nagyváradi Egyetem rektorhelyettese tartott előadást.

Forrás: PMO

A városházáról az ünneplők a főtérre vonultak, ahol a Sofronie Drincec ortodox püspök által bemutatott Te Deum után dr. Gabriel Moisa dékán, a Körösvidéki Múzeum igazgatója beszélt, majd a katonai parádé után koszorúkat helyeztek el Ferdinand király lovasszobrának talapzatára. Később az Aurel Lazăr Emlékmúzeumban és az intézmény névadójának szobránál folytatódott az ünneplés.

Forrás: PMO

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában